News

Incendiul de la Matei Balș, în presa străină. Incendiile au adus în atenție sistemul de sănătate șubred al României

29.01.2021 | 11:50
Incendiul de la Matei Bals in presa straina Incendiile au adus in atentie sistemul de sanatate subred al Romaniei
ADVERTISEMENT

Știrea despre incendiul produs vineri dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, soldat cu decesul a patru pacienți COVID aflați într-unul dintre pavilioanele unității sanitare, a ajuns în toate colțurile lumii.

Jurnaliștii străini vorbesc despre sistemul de sănătate șubred din România, subfinanțat și cu infrastructură spitalicească deteriorată.

ADVERTISEMENT

Presa străină care relatează despre tragedia din spitalul bucureștean nu uită să amintească despre tragedia produsă în noiembrie anul trecut în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț sau despre Colectiv.

Euronews: Un incendiu la un spital COVID-19 din România face patru morți

În noiembrie, spitalul, cunoscut și sub denumirea de Institutul Național de Boli Infecțioase, a apărut pe prima pagină a presei din România atunci când au fost publicate online imagini care arătau secții supraaglomerate și pacienți care trebuiau tratați pe coridoare din cauza unui aflux mare de cazuri COVID-19.

ADVERTISEMENT

Pe 14 noiembrie, 10 persoane au fost ucise la un spital care trata pacienții cu COVID-19 din orașul Piatra Neamț. După incident, autoritățile au anunțat verificări în unitățile de terapie intensivă din toată țara.

Incendiile – și pandemia COVID-19 – au adus sistemul de sănătate șubred al României în atenția publicului în ultimii cinci ani de când un incendiu într-un club de noapte din București a făcut 64 de morți, reamintește Euronews.

ADVERTISEMENT

Associated Press: Un incendiu la un spital românesc care tratează pacienți cu coronavirus virus ucide 4

Raed Arafat, șeful departamentului de urgență, a spus că toate cele patru victime sunt pacienți din spital. Trei dintre ei erau deja morți când au fost găsiți, în timp ce salvatorii au încercat să resusciteze a patra victimă, dar nu au putut, a spus el.

Câteva ore mai târziu, la spitalul Matei Balș puteau fi văzute balcoane carbonizate, acolo unde autoritățile sanitare au organizat începutul vaccinării anti coronavirus în România. Ambulanțele și vehiculele de stingere a incendiilor puteau fi văzute parcate în fața spitalului, relatează Associated Press.

ADVERTISEMENT

Reuters: Un incendiu la un spital COVID-19 din România ucide patru pacienți

Clădirea spitalului în care a izbucnit incendiul a fost construită în 1953 și a fost complet renovată, a spus managerul acesteia.

Chiar și înainte de pandemie, sistemul de îngrijire a sănătății din România era sub presiune, din cauza corupției, ineficiențelor și managementului politizat. Țara are una dintre cele mai puțin dezvoltate infrastructuri de asistență medicală din UE.

Statul a construit un spital în ultimele trei decenii, cheltuie cel mai puțin asistența medicală în Uniunea Europeană și zeci de mii de medici și asistenți au emigrat, scrie agenția de presă.

Le Monde: România: Un incendiu într-un spital din București ucide patru pacienți COVID-19

“Aproximativ 120 de pacienți care se aflau în aceeași secție au fost evacuați”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU, Bogdan Toma, pentru Agence France-Presse (AFP).

Pe 14 noiembrie, cincisprezece pacienți cu noul coronavirus au murit în urma unui incendiu violent în unitatea de terapie intensivă a spitalului județean din Piatra Neamț, în nord-estul țării. După acest accident, autoritățile au anunțat verificări în unitățile de terapie intensivă din întreaga țară, cu infrastructură spitalicească deteriorată.

Rai News: Incendiu într-un spital COVID din București: 4 morți și 102 pacienți evacuați

Un incendiu la un spital COVID-19 din capitala României București a ucis aseară patru persoane în timp ce 102 pacienți au fost evacuați. Flăcările, care au fost acum stinse, au izbucnit în jurul orei 4 dimineața italiene în această dimineață în clădirile spitalului Matei Bals. O anchetă asupra cauzelor este în desfășurare, scrie publicația italiană.

ADVERTISEMENT