News

Incendiul de la Matei Balș nu rămâne fără urmări. Florin Cîțu a primit raportul Corpului de Control și sesizează DNA

10.03.2021 | 19:00
Incendiul de la Matei Bals nu ramane fara urmari Florin Citu a primit raportul Corpului de Control si sesizeaza DNA
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 10 martie, că a primit raportul Corpului de Control, trimis la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș imediat după incendiul din ianuarie și a decis, pe baza concluziilor formulate, să sesizeze Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit spuselor sale, una dintre neregulile constatate vizează serviciile pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, care ar fi asigurate de o firmă ce nu are avizul IGSU şi nici nu poate respecta cerinţele obligatorii în cazul unei unități spitalicești cu 640 de paturi.

ADVERTISEMENT

Totodată, instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmă la incendiu nu are acoperire totală, iar interiorul Institutului nu este prevăzut cu dispozitive de alarmare optice şi/sau acustice. De asemenea, șeful Executivului i-a cerut public ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, să vină cu măsuri concrete, în condițiile în care există un raport întocmit în mandatul lui Nelu Tătaru.

Florin Cîțu sesizează DNA pentru neregulile descoperite la Matei Balș

Sunt mai multe lucruri pe care colegii mei de la Corpul de control le-au semnalat. O sesizare, da, se face către Direcţia Naţională Anticorupţie şi este vorba de asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă cu o firmă ce nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi.

ADVERTISEMENT

Acesta este un punct important. Mai era: prezenţa în pavilioanele institutului a aparatelor electrice sau surselor de aprindere care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri.

Am aşteptat Ministerul Sănătăţii să vină cu propriile rapoarte. Încă nu a venit, de aceea am venit cu acest raport.

ADVERTISEMENT

Ştiu că există un interes foarte mare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo şi cum putem să corectăm şi să prevenim, mai ales, situaţii pe viitor. Sper să învăţăm din aceste greşeli şi să nu mai existe pe viitor aceste lucruri.

Mă aştept, bineînţeles, şi la măsuri. Eu ştiu de la fostul ministru al Sănătăţii că există un plan de măsuri, l-am primit. Aşteptăm cu toţii să vedem cât dintre aceste măsuri au fost implementate”, a declarat premierul Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

24 de pacienți au murit în urma incendiului de la Matei Balș

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunța în urmă cu ceva timp că a solicitat o evaluare a modului în care au fost implementate în spitale măsurile dispuse de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pe motiv că prima versiune a raportului Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) în legătură cu tragedia de la Matei Balș nu era de o calitate „satisfăcătoare”.

În urma incendiului izbucnit pe 29 ianuarie într-un pavilion în care erau internați pacienți cu forme grave de Covid-19 au murit 24 de persoane, 5 în ziua respectivă și alte 19 în unitățile medicale în care fuseseră transferate.

ADVERTISEMENT