News

Au început programările în etapa a 3-a a campaniei de vaccinare. Valeriu Gheorghiță: ”Sunt înscrise 77.000 de persoane”. Update

15.03.2021 | 12:47
Au inceput programarile in etapa a 3a a campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghita Sunt inscrise 77000 de persoane Update
ADVERTISEMENT

Luni, 15 martie, a început etapa a 3-a a campaniei de vaccinare anti-Covid 19. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că platforma unde românii se pot programa a avut probleme tehnice și pot apărea sincope. Cu toate acestea, 77.000 de oameni s-au înscris deja pe liste.


UPDATE, ora 12:47 / Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că luni, în ziua în care a început etapa a 3-a de vaccinare, s-au programat deja circa 77.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

Acesta mai anunță că platforma unde românii se pot programa a avut probleme tehnice și funcționează cu sincope, dat fiind accesul a zeci de mii de oameni, însă STS lucrează intens pentru remediere.

”Sunt înscrise 77.000 de persoane. Au fost operaționalitate 30 de județe și urmează încă 10 și Capitala. Este un lucru pe care l-am anticipat și care a fost anunțat în mod oficial pe site-ul platformei.

ADVERTISEMENT

E posibil să apară întârzieri în funcționalitatea platformei, având în vedere că se lucrează pe o platformă aflată în producție, existând riscul să apară aceste sincope în funcționare. Din acest motiv se lucrează în etape.

Vă asigur că STS lucrează aproape non-stop pentru a asigura fluență. Cu siguranță, va apărea un mesaj pe platformă în momentul în care se vor finaliza toate procedurile operaționale”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 9:09 / Duminică, premierul Florin Cîțu anunța că peste 1,5 milioane de beneficiari sunt înscrişi pe platforma electronică, din care aproximativ 500.000 sunt din rândul populaţiei generale.

Potrivit comunicatului oficial al celor de la Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), cetățenii se pot înscrie pe platforma națională de vaccinare sau prin intermediul call-center-ului. Listele de așteptare se vor deschide succesiv, începând cu ora 9.00.

ADVERTISEMENT

Debut în etapa a 3-a a campaniei de vaccinare anti-Covid. Programul pe județe al programărilor

Debut în etapa a 3-a de vaccinare anti-Covid, care se adresează populaţiei generale. În localităţile cu rata de infectare de peste 4,5 la 1.000 de locuitori, începe vaccinarea propriu-zisă a persoanelor deja programate.

Potrivit Comitetului de Coordonare a Vaccinării, începând cu ora 09.00, se vor deschide succesiv listele de așteptare pe județe, în conformitate cu următorul program:

  • Orele 9.00 – 11.00: Centre de vaccinare din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna
  • Orele 11.00 – 13.00: Centre de vaccinare din judeţele Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova
  • Orele 13.00 – 15.00: Centre de vaccinare din judeţele Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

”De asemenea, vă informăm că pot exista perioade de mentenanţă în vederea optimizării aplicaţiei. În aceste perioade este posibil ca aplicaţia să funcţioneze cu întârzieri”, arată sursa citată, pe Facebook.

În etapa a 3-a a campaniei de vaccinare este inclusă populația generală, dar notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va face în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, adică vor avea prioritate persoanele vulnerabile și lucrătorii esențiali.

Cum se fac programările în etapa a 3-a de vaccinare

Luni, CNCAV a pus la dispoziția populației un clip video în care sunt prezentați toți pașii din platforma de programare privind înscrierile la vaccinarea anti-Covid în această etapă.

Imediat după autentificarea în platforma RO Vaccinare, trebuie să selectaţi centrul de vaccinare în care doriţi administrarea dozei. În cazul în care locurile din acel centru s-au epuizat, puteţi opta pentru înscrierea pe lista de aşteptare a centrului respectiv, pentru a fi notificat în momentul în care vor fi disponibile noi locuri.

Înscrierea pe lista de aşteptare se face accesând butonul ”Înregistrează-te pe lista de aşteptare”, din partea dreaptă a ecranului. Totodată, în aplicaţie puteţi vedea câte persoane sunt deja înscrise în liste centrelor.

După înscrierea în lista de aşteptare a centrului de vaccinare, sistemul va afişa meniul “Beneficiari” şi va returna mesajul pe culoarea verde, “Beneficiarul a fost adăugat cu succes în lista de aşteptare”.

Fiecare persoană se poate înscrie pe o singură listă de aşteptare. Persoanele aflate pe lista de aşteptare vor fi notificate că pot realiza o programarea la vaccinare în funcţie de prioritatea categoriei din care fac parte:

  • – persoanele cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice
  • – persoanele care activează în domenii esenţiale
  • – populaţia generală, în cazul în care rămân locuri neocupate

Dacă aţi primit o notificare prin e-mail şi SMS, veţi avea la dispoziţie 24 de ore pentru a realiza o programare în centrul de vaccinare unde v-aţi înscris pe lista de aşteptare.

Astfel, intraţi în platformă şi selectaţi centrul de vaccinare unde aveţi rezervarea, iar ulterior realizaţi programarea prin alegerea zilei şi a intervalului orar atunci când doriţi administrarea primei doze, respectiv intervalul orar pentru administrarea celei de a doua doze.

La final, bifaţi declaraţia pe proprie răspundere, iar sistemul generează recipisa cu detaliile de prezentare în centrul de vaccinare.

”Pentru persoanele care optează pentru programarea prin call center, la numărul 021.414.44.25: atunci când va apărea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a înscris, va fi programat la vaccinare in ziua și in intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului. Aceste persoane vor fi notificate si nu este necesar sa confirme programarea.
Persoana înscrisă în lista de așteptare are posibilitatea de a se realoca pe lista de așteptare a unui alt centru de vaccinare”, a anunța CNCAV pe site-ul oficial.

Cum funcționează listele de așteptare

Potrivit CNCAV, orice persoană care își face cont pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro își exprimă opțiunea să intre pe lista de așteptare. Apoi, selectează un centru de vaccinare și va putea vedea numărul de persoane aflate în fața sa.

Ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcție de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv. Foarte important, dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, oamenii pot opta pentru înscrierea pe lista de așteptare aferentă centrului respectiv.

În momentul în care se eliberează locurile, persoanele aflate pe lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail și își pot rezerva locul în centrul pentru care au optat, timp de 24 de ore.

ADVERTISEMENT