News

Încep programările pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca. Câte locuri vor fi disponibile inițial

10.02.2021 | 09:01
Incep programarile pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca Cate locuri vor fi disponibile initial
ADVERTISEMENT

Încep programările pentru vaccinarea cu serul de la AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a transmis că un număr de 200.000 de persoane se vor putea programa, miercuri, 10 februarie, pentru vaccinul anti-Covid.

Din 15 februarie se vor deschide 180 de noi cabinete de vaccinare și încep și programările la imunizarea cu serul AstraZeneca, a precizat medicul militar.

ADVERTISEMENT

În cursul serii de marţi, 9 februarie, pe platforma de vaccinare se anunţa că „se va realiza o actualizare importantă a aplicației de programare la vaccinare în conformitate cu cerințele CNCAV. Este posibil să apară întârzieri în funcționarea aplicației”.

200.000 de locuri disponibile pentru vaccinul contra Covid-19

Valeriu Gheorghiță a anunţat că vor fi aproximativ 500.000 de locuri disponibile pe platformă începând cu 15 februarie, iar primele 200.000 de noi locuri vor fi încărcate în a doua parte a zilei de miercuri, 10 februarie.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare a menţionat că limitarea acestui vaccin la grupa de vârstă 18 – 55 de ani este motivată de faptul că, până în prezent, nu au fost suficiente persoane înrolate în studiile clinice pentru a se proba rata de eficacitate.

“Este un lucru extrem de important faptul că avem date care ne certifică o scădere cu 67% a riscului de a transmite această infecţie, practic, de a face infecţia asimptomatică.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, această rată de eficacitate de 60% a fost evaluată în baza datelor disponibile, la care Agenţia Europeană a Medicamentului a eliberat autorizarea condiţionată de punere pe piaţă, însă în momentul acesta există un preprint în jurnalul ‘Lancet’ în care rata de eficacitate este între 70 şi 80%, fiind aproape de 80% la persoanele la care rapelul a fost administrat după intervalul de opt săptămâni. Deci, din acest punct de vedere, rata de eficacitate este suficientă pentru a recomanda cât se poate de ferm acest tip de vaccin pentru categoria populaţională la care este recomandat în momentul de faţă, 18 – 55 de ani”, a spus preşedintele CNCAV.

Autorităţile din Africa de Sud au decis să nu mai folosească acest tip de vaccin având o eficacitate de 60%. Valeriu Gheorghiță a venit cu lămuriri.

ADVERTISEMENT

“Vă reamintesc că rata de eficacitate a vaccinului antigripal este între 40 şi 60%, chiar sunt anumite tulpini gripale pentru care eficacitatea este de 20%, şi acesta este un motiv pentru care în fiecare an totuşi ne vaccinăm antigripal, pentru că ne fereşte de a face forme grave, cu complicaţii, în cazul gripei sezoniere. Este acelaşi principiu şi în cazul vaccinului de la AstraZeneca”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Cum se pot programa românii pentru vaccinul anti-Covid?

Prima tranșă de la AstraZeneca a ajuns duminică, 7 februarie, la Institutul Cantacuzino. România va primi pentru lunile februarie și martie, 1,3 milioane doze de vaccin de la AstraZeneca, potrivit autorităților.

Modalitățile de programare la vaccinare sunt atât prin intermediul platformei electronice, medicul de familie/curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: vaccinare-covid.gov.ro.

ADVERTISEMENT