ADVERTISEMENT
News

Încep programările pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca. Câte locuri vor fi disponibile inițial

Autor: Robert Cristea | 10.02.2021 | 09:01
Încep programările pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca. Câte locuri vor fi disponibile inițial
A doua etapă de vaccinare anti-Covid a accentuat criza de vaccin deja existentă. Cu toate că, autoritățile estimează că la mijlocul lunii aprilie se va da drumul etapei a -III-a de vaccinare si că vor fi imunizate zilnic peste 100.000 de persoane, în plan real, lucrurile nu sunt atât de simple. Pe de o parte, există o mare criză de vaccin și locurile disponibile pentru vaccinare se dau în câteva secunde, pe de altă parte lipsește resursa umană.

Încep programările pentru vaccinarea cu serul de la AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a transmis că un număr de 200.000 de persoane se vor putea programa, miercuri, 10 februarie, pentru vaccinul anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Din 15 februarie se vor deschide 180 de noi cabinete de vaccinare și încep și programările la imunizarea cu serul AstraZeneca, a precizat medicul militar.

În cursul serii de marţi, 9 februarie, pe platforma de vaccinare se anunţa că „se va realiza o actualizare importantă a aplicației de programare la vaccinare în conformitate cu cerințele CNCAV. Este posibil să apară întârzieri în funcționarea aplicației”.

ADVERTISEMENT

200.000 de locuri disponibile pentru vaccinul contra Covid-19

Valeriu Gheorghiță a anunţat că vor fi aproximativ 500.000 de locuri disponibile pe platformă începând cu 15 februarie, iar primele 200.000 de noi locuri vor fi încărcate în a doua parte a zilei de miercuri, 10 februarie.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a menţionat că limitarea acestui vaccin la grupa de vârstă 18 – 55 de ani este motivată de faptul că, până în prezent, nu au fost suficiente persoane înrolate în studiile clinice pentru a se proba rata de eficacitate.

ADVERTISEMENT

“Este un lucru extrem de important faptul că avem date care ne certifică o scădere cu 67% a riscului de a transmite această infecţie, practic, de a face infecţia asimptomatică.

Mai mult decât atât, această rată de eficacitate de 60% a fost evaluată în baza datelor disponibile, la care Agenţia Europeană a Medicamentului a eliberat autorizarea condiţionată de punere pe piaţă, însă în momentul acesta există un preprint în jurnalul ‘Lancet’ în care rata de eficacitate este între 70 şi 80%, fiind aproape de 80% la persoanele la care rapelul a fost administrat după intervalul de opt săptămâni. Deci, din acest punct de vedere, rata de eficacitate este suficientă pentru a recomanda cât se poate de ferm acest tip de vaccin pentru categoria populaţională la care este recomandat în momentul de faţă, 18 – 55 de ani”, a spus preşedintele CNCAV.

ADVERTISEMENT

Autorităţile din Africa de Sud au decis să nu mai folosească acest tip de vaccin având o eficacitate de 60%. Valeriu Gheorghiță a venit cu lămuriri.

“Vă reamintesc că rata de eficacitate a vaccinului antigripal este între 40 şi 60%, chiar sunt anumite tulpini gripale pentru care eficacitatea este de 20%, şi acesta este un motiv pentru care în fiecare an totuşi ne vaccinăm antigripal, pentru că ne fereşte de a face forme grave, cu complicaţii, în cazul gripei sezoniere. Este acelaşi principiu şi în cazul vaccinului de la AstraZeneca”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT

Cum se pot programa românii pentru vaccinul anti-Covid?

Prima tranșă de la AstraZeneca a ajuns duminică, 7 februarie, la Institutul Cantacuzino. România va primi pentru lunile februarie și martie, 1,3 milioane doze de vaccin de la AstraZeneca, potrivit autorităților.

Modalitățile de programare la vaccinare sunt atât prin intermediul platformei electronice, medicul de familie/curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: vaccinare-covid.gov.ro.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!