Bătălia pentru play-off-ul din Liga 2 se reia sâmbătă, 22 februarie. Jumătate din echipele din al doilea eșalon fotbalistic din România au șanse la top 6, doar că mai multe dintre ele nu au drept de promovare.
Sâmbătă, 22 februarie, începe etapa cu numărul 18 din Liga 2. Au mai rămas patru runde până la finalul sezonului regulat, iar lupta pentru intrarea în play-off este extrem de încinsă. Din păcate, mai multe formații care aspiră la top 6 nu au drept de promovare în primul eșalon.
Nu mai puțin de 8 echipe din Liga 2 nu au dreptul să joace în Liga 1, indiferent de clasarea de la finalul sezonului 2024-2025. Acestea sunt CSA Steaua, CSC 1599 Șelimbăr, CSM Slatina, CS Corvinul Hunedoara, CSC Dumbrăvița, CS Afumați, Unirea Ungheni și CSM Focșani.
Nu ar fi însă o premieră ca, la finalul sezonului regulat, Liga 2 să aibă în play-off echipe fără drept de promovare. Același lucru s-a întâmplat și în stagiunea trecută, când în top 6 au ajuns Corvinul Hunedoara sau CSC 1599 Șelimbăr.
FC Voluntaru (locul 5), FC Argeș (locul 6) și CS Afumați (locul 7) au toate câte 26 de puncte, și sunt la limita dintre play-off și play-out, în timp ce Corvinul Hunedoara (locul 8) începe anul cu 25 de puncte. La pândă stă și FC U Craiova 1948 (locul 9), cu 23 de puncte.
Se anunță așadar o luptă extrem acerbă începând cu etapa a 18-a pentru accederea în play-off-ul din Liga 2. Singurele echipe care pot sta ceva mai liniștite sunt primele trei clasate: Csikszereda (locul 1, 38 de puncte), CSA Steaua (locul 2, 34 de puncte) și Metaloglobus (locul 3, 29 de puncte).
De menționat că, în Liga 2, clasamentul a suferit modificări deoarece CS Mioveni a fost exclusă din campionat. Punctele obținute împotriva argeșenilor au fost retrase.
În Liga 2, perioada de transferuri s-a încheiat în mod oficial pe 10 februarie 2025. Cu toate, acestea cluburile din eșalonul secund mai pot legitima fotbaliști și după acest termen, cu condiția să fie jucători liber de contract. Înainte de restartul ligii secunde, FRF.ro a făcut o analiză a celor mai tari mutări.
„Formațiile clasate pe primele locuri nu au efectuat, poate cum era de așteptat, prea multe transferuri. Aici vorbim de FK Csikszerda, liderul competiției, Steaua București, singura formație neînvinsă în campionat, ambele cu doar un singur fotbalist legitimat, dar și Metaloglobus București, revelația campionatului, care are zero în dreptul jucătorilor legitimați în această iarnă.
Jucători cu pedigree pentru revenirea Voluntariului în primul eşalon
Proaspăt retrogradată în vara anului trecut, gruparea ilfoveană a avut un start de 2025 zbuciumat: Ovidiu Burcă a părăsit echipa în ultimele zile din 2024, Florin Marin a fost principal pentru foarte scurt timp, iar reluarea competiţiei îl găseşte pe bancă pe Mihai Iosif.
La nivel de lot, au apărut numai jucători cu CV de la Ionuţ Panţîru şi Cătălin Ţîră până la ‘repatriaţii’ Andrei Dumiter şi Doru Popadiuc, ambii reveniţi în tricoul Voluntariului, dar şi doi dintre remarcaţii Mioveniului în prima parte a sezonului, Rafael Garutti şi Remus Guţea. Lista achiziţiilor a fost completată cu portarul titular al Afumaţiului, revelaţia Eduard Chioveanu, dar şi cu Mihai Moşoiu, un tânăr de nici 18 ani trecut prin curtea celor de la ARO Muscelul.
Nici CFC Argeş nu a renunţat la gândurile de promovare, astfel că şi-a întărit ofensiva atât cu doi străini împrumutaţi din SuperLigă, Frank Tchassem de la Universitatea Cluj şi Emmanuel Mensah de la CFR Cluj, cât şi cu golgheterul detaşat al seriei bosniace din cadrul eşalonului secund din Bosnia-Herţegovina, Eldin Mehmedović.
Afumaţiul tace, dar face
După o primă parte de sezon în care a surprins plăcut cu parcursul din campionat, dar şi cu cel din Cupa României, gruparea antrenată de Vasile Neagu a reuşit nişte transferuri foarte interesante. Cel mai important este al internaţionalului de tineret Gabriel Dănuleasă, împrumutat de la Farul Constanţa, el urmând a face pereche în centrul defensivei Afumaţiului cu Ştefan Duţu, titular al naţionalei U20 a României, împrumutat de ilfoveni tot de la Farul, dar din vara trecută.
Lovitura de imagine este, însă, veteranul Ely (34 de ani). Jucătorul din Capul Verde revine pe teren după ce ultimul său meci oficial disputat a fost pe 24 mai 2023, în finala Cupei României pierdută de echipa sa de atunci, Universitatea Cluj. Un alt pariu al ilfovenilor este francezul Onur Kaplan, jucător care nu a mai evoluat de luni bune din cauza unei accidentări suferite în sezonul 2023-2024 în tricoul celor de la Popeşti-Leordeni.
Pierderea titularului Eduard Chioveanu, plecat la FC Voluntari, va fi acoperită de rezerva acestuia, Mihai Obretin (31 de ani), dar şi de un nou pariu al ilfovenilor, juniorul Drăghici-Muşat (18 ani), fost ultima dată la ARO Muscelul.
Muscelenii dau totul pentru salvarea de la retrogradare
Cea mai activă echipă din ‘mercato’ a fost AFC Câmpulung Muscel 2022, ‘lanterna roșie’, cea care momentan a legitimat 15 jucători și care s-a despărțit, în mod oficial, sub diverse forme, de alți 18. Lista neoficială a plecărilor îl include şi pe fostul internaţional Gabriel Torje, cel care a anunţat că nu va mai continua la echipă, dar şi pe alţi 4-5 jucători care se mai află pe rolul CNSL sau îşi caută echipe peste hotare.
Din păcate pentru gruparea argeşeană, una dintre noile achiziţii, Valentin Buhăcianu, s-a accidentat în cantonamentul din Turcia şi nu va mai putea evolua în actuala ediţie de campionat, implicit în cele 4 etape rămase de disputat din sezonul regular și în meciurile din play-out.
La menţiuni speciale le-am inclus pe CSM Focșani 2007 și FCU 1948 Craiova. Gruparea din Vrancea a avut interdicție la transferuri de care a scăpat de abia în ultima zi oficială de transferuri, 10 februarie, ceea ce i-a permis să opereze patru mutări pe ultima sută de metri. Mai mult, moldovenii au mai reuşit în această săptămână să aducă încă trei nume noi la echipă, toţi declaraţi liberi de CNSL.
Nu la fel de norocoşi au fost oltenii de la FCU 1948 Craiova care au, în continuare, interzis în a aduce noi fotbaliști la echipă”, se arată într-un comunicat emis de frf.ro.