News

Începe campania de informare despre iodura de potasiu. Cum se ia, cine nu are voie și ce doză este recomandată

Oficialii Ministerului Sănătății au început campania de informare a populației asupra modului și condițiilor în care sunt administrate pastilele de iod.
06.04.2022 | 15:28
Incepe campania de informare despre iodura de potasiu Cum se ia cine nu are voie si ce doza este recomandata
Autoritățile au început campania de informare pentru distribuirea pastilelor cu iod. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a dat startul campaniei de informare legată de modul în care sunt administrate pastilele cu iod. Pe site-ul instituției au apărut un ghid de informare și o scurtă prezentare a substanței active, iodura de potasiu.

Controversele campaniei de informare

Începutul campaniei de informare vine cu întârziere, ea fiind anunțată în urmă cu câteva săptămâni. Mai trebuie precizat faptul că, distribuirea pastilelor cu iod către populația generală reprezintă, la rândul ei, un motiv de controversă între Ministerul Sănătății și medicii de familie.

ADVERTISEMENT

Mai exact, instituția condusă de Alexandru Rafila încearcă să ajungă la un acord cu reprezentanții medicilor de familie pentru a putea distribui pastilele cu iod în comunitățile locale în cazul unui accident nuclear.

“Cred că mulţi dintre medicii de familie vor reflecta şi vor deveni parteneri ai pacienţilor de pe listele lor în a-i ajuta să înţeleagă care este scopul acestei distribuiri”, a declarat ministrul.

ADVERTISEMENT

Dana Popescu, doctor și membră a Societății Naționale de Medicină de Familie, a declarat pentru România Liberă că autoritățile să decidă folosirea colegilor ei pentru această sarcină ar trebui să existe un document care să reglementeze toate aspectele acestui proces.

“Trebuie să fie foarte bine reglat mecanismul prin care vor fi distribuite și administrate. E foarte important să existe un document oficial din partea profesioniștilor despre cine trebuie să ia și când. Cred că nu trebuie să mai facem greșeala cu vaccinul anti Covid, când toată lumea s-a priceput la vaccin și apoi ați văzut ce greu a fost cu vaccinarea. Eu, personal, cred că distribuția ca atare se poate face prin comunitățile locale, în comune prin primării, poate în marile orașe ar trebui găsită o soluție”, a declarat aceasta.

ADVERTISEMENT

O parte din refuzul medicilor de familie de a distribui aceste pastile de iod pleacă de la frica că, în timpul pe care îl vor aloca acestei sarcini nu vor mai putea să își îngrijească pacienții.

Când se administrează pastilele de iod?

În ultimele zile, ministrul Alexandru Rafila a ținut să sublinieze faptul că distribuirea pastilelor cu iod nu va avea loc înainte ca publicul să fie conștient de condițiile și modul în care acestea sunt administrate.

ADVERTISEMENT

După cum arată ghidul de informare, pastilele cu iod vor fi administrate doar la indicațiile autorităților. Mai exact atunci când radiațiile cauzate de un accident sau atac nuclear pot pune în pericol populația României.

Pastilele de iod trebuie administrate într-un interval de timp cât mai scurt de la expunerea la radiații. “În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă”, transmit autoritățile.

Cum se administrează pastilele cu iod?

Ghidul mai arată că acest tratament profilactiv împotriva radiațiilor tinde să fie mai activ în cu cât vârsta persoanei care îl folosește este mai mică. Din această cauză, o campanie de administrare a persoanelor sub 40 de ani îi vizează, în special, pe cei sub 40 de ani.

“Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile. Nou-născuţilor nu li se va administra mai mult de o doză”, se mai arată în ghid.

Autoritățile au transmis și detalii despre modul în care pastilele cu iod trebuie administrate. Astfel, în cazul persoanelor cu peste 12 este indicată administrarea a 2 comprimate, echivalente cu 100 miligrame de iod.

În cazul copiilor cu vârste între 3 și 12 ani, autoritățile recomandă administrarea unui singur comprimat. Atunci când vorbim de bebelușii care au 1-3 luni și sub o lună este recomandată administrarea unei jumătăți, respectiv a unui sfert de comprimat.

Ghidul pe care Ministerul Sănătății îl pune la dispoziția publicului și autorităților locale oferă detalii și instrucțiuni legate de modul în care pastilele de iod trebuie să fie administrate în cazul femeilor însărcinate.

“La gravide, în cazul unui incident nuclear, utilizarea iodurii de potasiu în doza recomandată o perioadă scurtă de timp ca inhibitor tiroidian, este necesară pentru păstrarea funcţiei tiroidiene a mamei şi, începând din al doilea trimestru de sarcină, a fătului. Nu se administrează mai mult de 2 doze femeilor gravide”, transmit specialiștii ministerului.

Contraindicații și efecte secundare

După cum arată ghidul de informare, pastilele cu iod nu sunt recomandate persoanelor care sunt hipersensibile la iod și celor care suferă de dermatită herpetiformă sau vasculită.

Printre reacțiile adverse care pot apărea în cazul administrării acestui tratament se numără: erupţii cutanate tranzitorii, edemul glandelor salivare, cefalee, bronhospasm, tulburări gastro-intestinale; acestea pot fi uşoare sau severe ca intensitate şi pot fi dependente de doză.

“Au fost raportate hipertiroidism, boli autoimune (Graves şi Hashimoto), guşă nodulară toxică şi hipotiroidism indus de iod. De asemenea, s-au raportat hiperactivitate tiroidiană, tiroidită, mărirea glandei tiroide cu sau fără dezvoltarea mixedemului. Administrarea continuă poate determina depresie, nervozitate, impotenţă sexuală şi insomnie”, avertizează Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT