ADVERTISEMENT
News

A început campania de vaccinare anti-Covid în România. Cine este prima persoană căreia i s-a administrat serul

Autor: Bogdan Solomon | 27.12.2020 | 09:34
A început campania de vaccinare anti-Covid în România. Cine este prima persoană căreia i s-a administrat serul
O asistentă medicală de la Matei Balș este prima persoană vaccinată în România. Sursa foto: Colaj Fanatik

Duminică, 27 decembrie 2020 se dă startul campaniei de vaccinare anti-Covid în România și în marile orașe europene, un proces îndelungat la capătul căruia cu toții sperăm să putem spune adio pandemiei. La ora 09:00, serul va fi administrat primei persoane, un cadru medical de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.

ADVERTISEMENT

O asistentă medicală de la Matei Balș, prima persoană vaccinată. Motivul pentru care a fost aleasă

UPDATE: ora 09:00. Mihaela Anghel, asistentă la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, a fost prima persoană vaccinată în România. Autoritățile nu au ales-o deloc întâmplător. Tânăra de 26 de ani a preluat primul pacient Covid din România, un bărbat din județul Gorj care s-a infectat după ce a intrat în contact cu un italian testat pozitiv.

Am fost foarte privilegiată că am fost aleasă să fiu prima persoană vaccinată din această țară. Când am primit primul pacient infectat nici nu știam cu ce ne confruntăm, ne așteptam la ce e mai rău, dar ușor-ușor ne-am obișnuit și încercăm să trecem peste.

ADVERTISEMENT

Suntem afectați de pierderea pacienților, nu s-a întâmplat niciodată să avem un raport atât de mare de decese. Este emoționant pentru fiecare dintre noi. Nu m-am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost aleasă. Pur și simplu am spus da și am ajuns aici.

Nu a durut absolut deloc. Pot să spun că a fost cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum. Celor care nu vor să se vaccineze sau nu sunt siguri le transmit să deschidă bine ochii și să vină să se vaccineze, să putem să scăpăm de greutatea asta care ne apasă pe toți și să nu mai aștepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi ca să-și dea seama că există această boală.

ADVERTISEMENT

Simt și sper că este începutul sfârșitului acestei pandemii. Cea de-a doua doză de vaccin îmi va fi administrată în maxim 21 de zile.

Cazul unui băiat de 33 de ani care a fost în Terapie Intensivă mi-a rămas în minte. A stat cam trei luni și jumătate la noi în spital și din păcate nu s-a putut face nimic. A fost pentru toți ceva urât. Gândiți-vă că toți stăm ore în șir îmbrăcați în acel echipament. Vara a fost groaznic.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari emoții au fost când a venit primul pacient, mai mari decât acum. Știam ce trebuie să facem, dar nu știam exact cu ce ne confruntăm”, a declarat tânăra asistentă medicală.


ȘTIREA INIȚIALĂ, ora 07:30. Tranșa simbolică de 10.000 de doze ajunsă în țară în ziua de Crăciun a fost distribuită deja către spitalele care în ultimele 10 luni au dus o luptă neîntreruptă cu această boală. Conform strategiei de vaccinare, prioritate vor avea persoanele din domeniul sănătății, fie că vorbim de medici, asistente, stomatologi, rezidenţi sau personal de pază și securitate din centrele de îngrijire.

ADVERTISEMENT

A doua etapă îi vizează atât cetățenii aflați în grupele de risc (de peste 65 de ani, cu boli cronice), cât şi personalul din instituţiile statului. Abia apoi va veni rândul populației generale, în funcţie de cererea fiecărei persoane care vrea să se vaccineze. Înscrierea se va face online, pe o platformă specială, telefonic sau prin intermediul medicului de familie și trebuie știut că imunizarea propriu-zisă nu va avea loc în cabinetele acestora din urmă, ci în centrele special amenajate la nivelul întregii țări.

Se dă startul campaniei de vaccinare anti-Covid. Ce indicații conține prospectul

Agenția Europeană a Medicamentelor a dat publicității prospectul vaccinului anti-Covid care va fi administrat de astăzi în toate statele membre UE. Acesta ne oferă informații referitoare atât la denumirea comercială a serului produs de Pfizer-BioNTech, cât și informații privind conținutul, administrarea sau contraindicațiile.

ADVERTISEMENT

Înainte să vi se administreze vaccinul, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă:

 • ați avut vreodată o reacție alergică severă sau probleme la respirație după orice alt vaccin injectabil sau după ce vi s-a administrat Comirnaty în trecut.;
 • vi s-a întâmplat vreodată să leșinați după o injecție efectuată cu acul;
 • aveți o boală severă sau o infecție cu febră mare. Cu toate acestea, vi se poate administra vaccinul;
 • dacă aveți febră scăzută sau o infecție ușoară la nivelul căilor respiratorii superioare, de exemplu o răceală;
 • aveți o problemă legată de sângerare, vă apar vânătăi cu ușurință sau utilizați un medicament care previne cheagurile de sânge;
 • aveți un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli cum este infecția cu HIV sau din cauza unui medicament care vă afectează sistemul imunitar cum este un corticosteroid.

Vaccinul se administrează sub forma unei injecții de 0,3 ml, într-un mușchi din partea superioară a brațului, în două doze, la interval de 21 de zile. Cât despre reacțiile adverse pe care le poate declanșa, acestea sunt clasificate, conform prospectului, în categorii, de la foarte frecvente (durerea de cap, durerile musculare) la cele cu frecvență necunoscută (reacțiile alergice severe).

Substanța activă este vaccin de tip ARNm COVID-19. După diluare, flaconul conține cinci doze a câte 0,3 ml, fiecare cu 30 micrograme ARNm.

Celelalte componente sunt:

 • ((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)
 • 2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)
 • 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)
 • colesterol
 • clorură de potasiu
 • dihidrogenofosfat de potasiu
 • clorură de sodiu
 • fosfat disodic dihidrat
 • sucroză
 • apă pentru preparate injectabile
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
 • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
 • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!