Sport

Începe CM de handbal feminin din Japonia. Să credem în minuni! Avem cele mai multe participări la Mondial + Neagu e din nou cu noi!

29.11.2019 | 23:05
Incepe CM de handbal feminin din Japonia Sa credem in minuni Avem cele mai multe participari la Mondial  Neagu e din nou cu noi
ADVERTISEMENT

Cristina Neagu a reuşit-o pe prima. Prima minune. A revenit după o accidentare grea și este gata să ajute din nou România. O aşteptăm pe a doua. Minune. Un parcurs cât mai lung, de ce nu până în finală, la Mondialul japonez. Începem cu primul meci din grupă cu Spania, sâmbătă, ora 11.00.

Începe Mondialul de handbal feminin din Japonia! Ryde: ”Să le facem românilor o surpriză de Sărbători”

A devenit deja o tradiție ca echipa națională de handbal feminin să ne ofere multe bucurii, dar şi o porție (prea) suculentă de dezamăgire, de obicei la final de an. Chiar în perioada dintre cei doi Moși, Nicolae și Crăciun…

ADVERTISEMENT

Începem mereu luna decembrie cu mari speranțe, fie că este vorba despre anii pari, cu turneele finale de la Campionatele Europene, sau de cei impari, cu Mondialele. Numai că „tricolorele” se pierd mai mereu după prestații bune în prima fază a grupelor.

Legat de acest an, în care Campionatul Mondial este programat în Japonia, avem (măcar) mai multă liniște. Așteptările sunt ceva mai mici, mai ales în condițiile în care Cristina Neagu a fost incertă din cauza mediatizatei accidentări pe care a suferit-o anul trecut, la partida pierdută în fața Ungariei, ultima din faza grupelor semifinale de la Campionatul European din Franţa.

ADVERTISEMENT

Și care ne-a costat atât de mult, naționala pierzând astfel o mare parte din forța arătată în startul competiției. Pe care a terminat-o din această cauză „doar” pe locul 4, „nemulțumire” care pare ilară dacă raportăm locul în ierarhia europeană cu cel al fotbalului sau al altor sporturi de echipă de la noi.

Octombrie, cu anunţul care ne-a durut: „Neagu, şanse doar 20 la sută”

„Când eram la club, la CSM, se aştepta se revină să joace la final de august, apoi s-a prelungit termenul pe finalul lunii septembrie, iar acum e deja octombrie şi nu avem schimbări majore în bine, genunchiul dă semne de slăbiciune permanent în timpul antrenamentelor.

ADVERTISEMENT

Este foarte supărată din această cauză, cred că ar trebui să se relaxeze mai mult mental. Îşi doreşte foarte mult să revină şi sunt convins că îi este foarte greu în această perioadă.

În acest moment, sunt şanse sub 20 la sută să o avem la Campionatul Mondial din Japonia. De aceea eu pregătesc echipa fără ea, pentru că este important să fac asta”, declara Tomas Ryde la începutul lui octombrie.

ADVERTISEMENT

Era anunțul care lovea la temelie în șansele României de a avea un parcurs lung la turneul final mondial. În plus, România a pierdut și două jucătoare cruciale în ultimii ani, după ce Melinda Geiger și Paula Ungureanu s-au retras de la prima reprezentativă.

Marele atu al „tricolorelor” a fost, ca mai de fiecare dată, ambiția incredibilă a Cristinei Neagu. Vedeta celor de la CSM București nu concepea să lipsească de la Campionatul Mondial. Ba, mai mult, și-a fixat deja un obiectiv extrem de îndrăzneț.

„Nu știu exact când o să revin. Trebuie să văd cum reacționează genunchiul meu la antrenamente. Simt că sunt din ce în ce mai aproape de revenire. Mi-am stabilit obiective mărețe. Vreau medalie la Campionatul Mondial cu România, calificarea la Jocurile Olimpice și trofee cu CSM București”, era răspunsul Cristinei Neagu.

Meci fabulos la Braşov. De la 20% la 100%, în doar o lună

Pentru o luptătoare aşa cum este Cristina Neagu, cele 20 de procente oferite de Ryde în octombrie au fost suficiente. A revenit pe teren şi a făcut-o cu stil. A făcut un nou meci mare în competiţia internă, în super confruntarea de la Braşov, contra Coronei. Neagu autoare a 9 goluri.

Ryde a fost entuziasmat şi a făcut imediat şi anunţul legat de Neagu. Va fi în Japonia! „E bine să vedem astfel de meciuri în campionatul României. Multe jucătoare românce au arătat lucruri extraordinare. Am fost surprins de faptul că Neagu a jucat atât de mult.

Mă așteptam la vreo 20 de minute, dar a fost pe teren aproape 50. Remarc și colaborarea dintre Cristina Neagu și Crina Pintea. E bine pentru echipa națională. De acum, știm că Neagu va fi prezentă sută la sută și ne putem face strategia”, declara Ryde după acea partidă.

Ryde ne sfătuiește să nu visăm la medalia de aur

Chiar şi cu Neagu revenită la o formă foarte bună, Ryde este realist. Antrenorul suedez a ţinut să le atragă atenţia celor mai îndrăzneţi, care visează la titlul mondial. „Este greu să ne gândim la calificarea directă la Jocurile Olimpice după Campionatul Mondial. Ar trebui să câștigăm competiția. Suntem departe de Franța sau de Rusia în acest moment.

Sunt mult mai puternice decât noi. Franța este incredibilă. Are 24 de jucătoare la un nivel excelent. Vom avea 14 zile împreună, în care trebuie să pregătim turneul final. Totuși, indiferent de adversar, eu îmi doresc să câștig. Vom da totul. Oamenii din România iubesc această echipă națională. Sper să le facem o surpriză de Sărbători”, a mai spus Ryde.

La Campionatul Mondial, România va face parte din Grupa C, alături de Ungaria, Muntenegru, Spania, Senegal și Kazahstan. Ultimele două nu vor intra în calcule pentru calificarea în faza a doua a grupelor. Astfel că rămâne să ducem lupta cu Ungaria, Muntenegru și Spania pentru calificarea în faza a doua a grupelor.

Învingătoarea de la Campionatul Mondial își va asigura prezența la Jocurile Olimpice din 2020. De asemenea, cele mai bune 6 clasate dintre echipele care nu au deja calificarea asigurată obțin un loc la Turneele de Calificare pentru JO care vor avea loc în primăvară.

România, cele mai multe participări la Campionatul Mondial

Dintre cele 24 de participante la competiția din Japonia, România este reprezentativa care a adunat cele mai multe participări la Campionatul Mondial. Va fi a 24-a oară când „tricolorele” luptă pentru trofeul suprem al handbalului feminin. Calificarea a fost asigurată încă din 2018, când Neagu și compania ajungeau până în semifinalele Campionatului European care a avut loc în Franța.

Ungaria, rivala din grupa C, are 22 de apariții la Mondiale și este pe locul 2 la acest capitol, după România. Norvegia și Danemarca, 19 prezențe de fiecare, și Japonia, țara gazdă, cu 18 apariții, completează top 5. Franța, care este la a 14-a participare, este deținătoarea trofeului mondial.

Primul meci, cu Spania, este esențial

România va debuta în grupa C sâmbătă, 30 noiembrie, contra Spaniei, la Kumamoto, într-o sală de 3.400 de locuri, a treia ca mărime a orașului. În aceeași sală se va disputa și duelul cu Muntenegru, din penultima etapă, pe 4 decembrie. Iar meciurile cu Senegal, Kazahstan și Ungaria vor avea loc într-o sală chiar mai mică, de doar 2.400 de locuri.

O victorie la debut, contra Spaniei, este esențială în perspectiva obținerii calificării în faza principală a grupelor. Ibericele au pierdut multe jucătoare importante, iar bookmakerii le cotează abia cu șansa a 4-a în grupă. O eventuală înfrângere ar complica foarte mult situația „tricolorelor”. Ar urma apoi două victorii care ar trebui deja trecute în agendă.

În meciurile cu debutanta Senegal, finalista continentului african în 2018, învinsă în ultimul act de Angola, și contra Kazahstanului, locul 4 în Asia anul trecut. Şase puncte cu Spania, Senegal şi Kazahstan ar aduce România în situaţia de a lupta în ultimele două runde pentru un loc de calificare cât mai bun, contra principalelor rivale, Muntenegru şi Ungaria.

„Suntem departe de Franța sau de Rusia în acest moment. Sunt mult mai puternice decât noi. Totuși, indiferent de adversar, eu îmi doresc să câștig. Vom da totul. Oamenii din România iubesc această echipă națională. Sper să le facem o surpriză de Sărbători”
Tomas Ryde

„Să pot juca la echipa națională cu toată capacitatea mea este cel mai important lucru pentru mine. Visul meu a fost, este și rămâne o medalie de aur pentru România”
Cristina Neagu

ADVERTISEMENT