News

Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale. Până când se pot răzgândi candidații

A început perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale și de înregistrare a alianțelor electorale pentru acest scrutin.
16.04.2024 | 10:16
Incepe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale Pana cand se pot razgandi candidatii
A început perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Partidele politice, alianțele, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți sunt așteptate, începând de marți până pe 30 aprilie, ora 23.59, să depună la birourile electorale candidaturile pentru alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din 9 iunie.

Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale

Tot marţi a început și perioada de înregistrare a alianțelor electorale la alegerile locale. Candidaţii vor putea renunța la candidatură până la data rămânerii definitive a candidaturilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei hotărâri a BEC, „în vederea înregistrării propunerilor de candidaţi pentru primar, primar general, consiliul local, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, preşedinte al consiliului judeţean, consiliul judeţean, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale vor depune la biroul electoral de circumscripţie competent, până cel târziu în data de 30 aprilie 2024, ora 23.59, dosarele care cuprind: lista de candidaţi, lista de susţinători pentru fiecare candidat, copie după actul de identitate, declaraţie de acceptare a candidaturii, declaraţie de avere şi de interese, declaraţie pe proprie răspundere că nu a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.

O altă hotărâre emisă de Biroul Electoral Central prevede că alianțele electorale vor putea susţine candidaţi independenţi la primării, consiliile locale şi cele judeţene.

ADVERTISEMENT

Biroul Electoral Central a mai stabilit că, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 9 iunie, „alianţele electorale care se constituie la nivelul tuturor circumscripţiilor electorale comunale, orăşeneşti, municipale dintr-un judeţ sau de sector sau municipiu Bucureşti sau doar la nivelul unora se vor înregistra la biroul electoral de circumscripţie competent, urmând ca protocolul să fie semnat de conducerile organizaţiilor judeţene ale formaţiunilor politice care intră în alcătuirea alianţei electorale şi contrasemnat de conducerile organizaţiilor respectivelor formaţiuni politice”.

Campania electorală începe pe 10 mai

Calendarul acțiunilor privind alegerile locale şi parlamentare din 9 iunie 2024 este reglementat de Hotărârea de Guvern nr. 199/2024 privind aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile locale şi europarlamentare.

ADVERTISEMENT

Astfel, perioada electorală a început la 12 martie 2024, iar 10 aprilie 2024 a fost data limită pentru depunerea şi înregistrarea candidaturilor la alegerile pentru europarlamentare.

Potrivit acelorași dispoziții, 30 aprilie este data limită de depunere a candidaturilor la alegerile locale. Campania electorală va începe la 10 mai şi se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00, conform https://www.roaep.ro/ şi gov.ro.

ADVERTISEMENT

În 2024, în România se vor organiza patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidențiale. Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 din 8 martie 2024 s-a decis ca scrutinul europarlamentar şi alegerile locale să aibă loc în aceeaşi zi, la data de 9 iunie.

ADVERTISEMENT