News

Începe distribuirea tichetelor pentru plata facturilor la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă

Guvernul a anunțat că va începe distribuirea tichetelor pentru plata facturilor la energie, din 1 februarie 2023, până la finele lunii.
31.01.2023 | 13:17
Incepe distribuirea tichetelor pentru plata facturilor la energie Anuntul lui Nicolae Ciuca
Card de energie pentru 2023. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Ciucă a menționat, în cadrul ședinței de Guvern, că voucherele pentru energie vor ajunge cât mai rapid în posesia celor care au nevoie de bani.

Începe distribuirea cardurilor pentru energie

De asemenea, ministrul Marcel Boloș anunță că va face demersuri ca plata facturilor la energie, cu ajutorul cardurilor de ajutor, să poată fi făcută și online.

ADVERTISEMENT

”Începând de mâine, începe programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie. Aş dori să subliniez că astăzi avem o OUG prin care asigurăm implementarea sistemului de plăţi electronice”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Marcel Boloș a completat informația și a anunțat că plata s-ar putea face online cu ajutorul unei Ordonanțe de Urgență.

ADVERTISEMENT

”Practic, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, plăţile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie, va fi o aplicaţie informatică simplă care va presupune încărcarea în platformă a documentelor necesare plăţilor, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura doveditoare a datoriei faţă de furnizorul de energie şi în acest fel răspundem la toate solicităriel, având trei posibilităţi de efectuare a acestor plăţi, respectiv cea prin oficiile poştale, cea prin apelare direct la poştaşi şi spărăm ca, după şedinţa de astăzi, să avem şi forma aceasta aprobată de plăţi electronice, a transmis Boloş, conform Digi 24.

De remarcat că românii pot să aștepte poștașul începând de mâine, pentru a le fi livrate ajutoarele în valoare de 700 de lei, prima tranșă promisă în acest an. Nicolae Ciucă le-a cerut tuturor ca Poșta Română ”să existe garanţia că tot ceea ce au decis se realizează şi în practică şi ajung la beneficiar, aşa cum şi-au asumat”.

ADVERTISEMENT

Conform MIPE, cardurile vor ajunge la beneficiari în perioada 1-28 februarie 2023. Cu aceste carduri se vor putea efectua plăți începând cu 1 martie. Românii trebuie să știe că riscă amenzi de 6.000 de lei și pierderea dreptului de a primi acest card în viitor dacă vor abuza de ele.

Mai exact, românii trebuie să știe că aceste carduri nu sunt transmisibile și nici nu ar trebui folosite pentru alte plăți decât cele specificate de autorități, anume plata facturilor la gaz sau curent sau alte surse de energie în această iarnă.

ADVERTISEMENT

În această categorie intră facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Important de reținut, cu aceste carduri se pot plăti doar facturile restante sau curente pentru locul de consum care aparține de domiciliul beneficiarului.

ADVERTISEMENT