News

Începe etapa a III-a de vaccinare anti-Covid în zonele cu rată peste 4,5. Care sunt județele vizate

10.03.2021 | 15:33
Incepe etapa a IIIa de vaccinare antiCovid in zonele cu rata peste 45 Care sunt judetele vizate
ADVERTISEMENT

Etapa a III-a de vaccinare anti-Covid-19 în România debutează miercuri, 10 martie, pentru zonele din țară cu rata de incidență de peste 4,5 la mie, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).

Potrivit autorităților, în cursul acestei zile s-au deschis programările pentru etapa a III-a. Aceasta se adresează persoanelor din localitățile sau municipiile cu rată de incidență cumulată de peste 4,5 la 1.000 de locuitori.

ADVERTISEMENT

Încă de marți, Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, declara că în aceste localități va fi posibilă programarea inclusiv a persoanelor direct în platforma de programare. De asemenea, vor fi deschise centre noi în care vor fi distribuite doze de la AstraZeneca.

Începe etapa a III-a de vaccinare anti-Covid în zonele cu rată peste 4,5

Miercuri, 10 martie, se deschide etapa a III-a pentru imunizarea persoanelor din localitățile/municipiile cu rată de incidență cumulată de peste 4,5 la 1.000 de locuitori, anunță Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva coronavirusului (CNCAV).

ADVERTISEMENT

Potrivit CNCAV, alături de cele 21 de fluxuri deja existente pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, se vor deschide alte 38 fluxuri noi de vaccinare pentru acest tip de vaccin, în următoarele municipii și localități:

  • municipiul Alba Iulia (2) – județul Alba
  • municipiul Brașov (6) și localitatea Sâmpetru (1) – județul Brașov
  • municipiul Cluj-Napoca (13) – județul Cluj
  • municipiul Petroșani (2) – județul Hunedoara
  • municipiul Zalău (2) – județul Sălaj
  • municipiul Timișoara (14) – județul Timiș.
ADVERTISEMENT

În municipiul Giurgiu (județul Giurgiu) și municipiul Baia Mare (județul Maramureș) vaccinarea persoanelor se va realiza prin intermediul fluxurilor deja existente, în limita locurilor disponibile.

Câte persoane se pot programa în aceste județe

CNCAV mai informează că, de miercuri, 3.540 de persoane se pot programa în aceste cabinete, pentru o perioadă de 10 zile (15.03.-24.03), iar vaccinarea propriu-zisă se va realiza începând cu data de 15 martie.

ADVERTISEMENT

Ulterior, programarea beneficiarilor se va efectua din listele de așteptare, cu respectarea criteriilor de prioritizare. Listele de așteptare vor deveni operaționale pe 15 martie.

În ceea ce privește capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet, aceasta este de 60 de persoane pe zi.

Cetățenii sunt informați și despre modalitățile de programare la vaccinare. Acestea sunt cele deja cunoscute: individual, prin aparținători sau prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei informatice, a medicului de familie/ curant, cât și prin call center sau la numărul unic 021.414.44.25.

În aceste centre de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșele curente, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

ADVERTISEMENT