News

Începe prima etapă a programului Rabla pentru electrocasnice. Aparatele care pot fi achiziționate de astăzi

Prima etapă a programului Rabla pentru electrocasnice începe astăzi, fiind disponibile voucherele pentru achiziția de mașini de spălat și frigidere.
21.05.2021 | 11:02
Incepe prima etapa a programului Rabla pentru electrocasnice Aparatele care pot fi achizitionate de astazi
ADVERTISEMENT

În 2021, programul Rabla pentru electrocasnice se desfășoară după reguli noi, prin care au fost instituite trei etape distincte de achiziție, în funcție de tipul aparatului cumpărat.

Ieri s-a încheiat etapa de înscriere a persoanelor fizice în programul Rabla pentru electrocasnice, iar de astăzi, de la ora 10.00 este deschis accesul pentru voucherele pe baza cărora se pot cumpăra electrocasnice noi. În prima etapă, pot fi achiziționate mașini de spălat rufe sau vase, precum și frigidere și congelatoare, scrie avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Programul Rabla se derulează în trei etape

Această etapă se va încheia pe 3 iunie, la ora 23.59. În intervalul 4-17 iunie, se vor putea achiziționa tablete, laptopuri și televizoare, iar în ultima etapă, 18 iunie-1 iulie, programul va fi dedicat pentru cumpărarea de aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Este permisă utilizarea mai multor vouchere, pentru fiecare din etapele menționate anterior, cu condiția ca cei interesați să-și fi făcut un cont de utilizator în aplicația informatică a Administrației Fondului pentru Mediu.

ADVERTISEMENT

Pentru obținerea contului, doritorii au trebuit să ofere următoarele date: nume, prenume, localitate și județ de domiciliu, cod numeric personal, adresă de e-mail și un număr de telefon. Până la momentul utilizării voucherului, cei înscriși vor trebui să încarce și o copie a actului de identitate și a declarației pe proprie răspundere, al cărei model este pus la dispoziție de AFM.

După validarea voucherelor de către AFM, acestea au o valabilitate de 15 zile pentru a fi utilizate la un comerciant validat de Administrație.

ADVERTISEMENT

Valoarea voucherelor acordate în Rabla pentru electrocasnice

AFM precizează că în cazul achiziției de laptopuri și tablete, la schimb se poate preda și un computer format din unitate centrală și monitor sau un alt aparat inclus în program, cu excepția laptopurilor și tabletelor vechi.

Pentru mașinile de spălat vase și pentru uscătoarele de rufe, la schimb poate fi preda orice tip de aparat uzat înscris în program. Pentru restul electrocasnicelor, este necesar ca obiectul dat la schimb să fie din aceeași categorie.

ADVERTISEMENT

Ministerul Mediului a decis ca, din acestr an, valoarea voucherelor primite pentru schimbarea aparatelor electrocasnice vechi să fie diferențiată în funcție  de clasa energetică, începând cu noua clasă energetică E.

Valoarea voucherelor acordate variază între 200 și 500 de lei, în funcție de tipul electrocasnicelor achiziționate.

Programului Rabla pentru electrocasnice i-a fost alocată pentru acest an suma de 75 milioane de lei.

ADVERTISEMENT