Autoritățile au anunțat că, începând cu 27 septembrie și până pe 9 octombrie 2024, românii vor putea beneficia de o finanțare de 30.000 de lei pentru a implementa sisteme fotovoltaice și baterii de stocare. Vor beneficia, însă, doar 60.000 de români, pentru că va exista o selecție riguroasă a dosarelor.
Programul Casa Verde 2024 este o inițiativă guvernamentală așteptată an de an de români, în speranța că gospodăriile din România vor deveni mult mai independente energetic. Mai mult, oamenii au șansa să devină prosumatori, iar pentru asta Administrația Fondului pentru Mediu pune la dispoziție 2 miliarde de lei.
Bugetul poate fi considerat mult mai mare față de anul trecut, mai ales că finanțarea acordată fiecărui beneficiar este nerambursabilă și în cuantum de 30.000 de lei. Practic, oamenii trebuie să contribuie și ei cu 3.000 de lei, pentru că această finanțare acoperă 90% din necesarul estimat de experți.
Contribuția minimă va fi oricum recuperată la doar 6 luni de la montarea sistemului. O premieră a programului e includerea finanțării pentru sistemele de stocare, mai exact a bateriilor necesare pentru a păstra energia produsă. În trecut, acest program se concentra doar pe finanțarea achiziției de panouri fotovoltaice.
Un alt beneficiu major, conform Știrile PRO TV, e că durata de viață a sistemelor fotovoltaice finanțate ajunge la 25 de ani, astfel că cei care doresc o casă ”verde” și mai eficientă energetic nu trebuie să stea pe gânduri. În primă fază, trebuie spus că programul a debutat la început de lună septembrie cu etapa de înscriere a instalatorilor.
Înscrierile persoanelor fizice se vor desfășura online pe platforma specială, până pe 9 octombrie. O regulă de care oamenii trebuie să țină cont e că trebuie creat un cont în platforma AFM, cu 48 de ore înainte de a depune cererea de finanțare online. Regula este esențială pentru a evita toate blocajele și aglomerația din site.
Următorul pas ar fi alegerea instalatorului din listă. Este evident, totuși, că cererea pentru accesarea fondurilor este mult mai mare decât numărul de beneficiari, iar anul trecut fondurile s-au epuizat în nici două minute. Mai mult, în condițiile în care ghidul Casa Verde este cu adevărat complex, mulți oameni preferă să o lase baltă, fiind sătui de birocrație.
”După finalizarea înscrierii, o provocare majoră pentru beneficiari este alegerea instalatorului pentru sistemele fotovoltaice. Găsirea celei mai bune soluții, cu un raport optim calitate-preț, poate fi dificilă”, mai arată specialiștii.
Cu toate acestea, oamenii sunt sfătuți să studieze mai mult problema, pentru a fi în cunoștință de cauză atunci când aleg un instalator. Așadar, 60.000 de norocoși trebuie să se grăbească pentru a beneficia de acest dar de la Guvern.