News

Începe Rabla pentru electrocasnice 2021. Ce aparate vechi poți schimba și în ce condiții

07.05.2021 | 16:14
Incepe Rabla pentru electrocasnice 2021 Ce aparate vechi poti schimba si in ce conditii
ADVERTISEMENT

Programul Rabla pentru electrocasnice va începe peste o săptămâna, începând cu data de 14 mai 2021, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a da la schimb electrocasnicele vechi și ce aparate sunt incluse în program.

Rabla pentru electrocasnice 2021 începe de pe 14 mai 2021

Programul Rabla pentru electrocasnice va avea loc în acest an începând cu săptămâna 14 mai 2021, după ce anul trecut acesta a fost ratat. În 2021,  bugetul este stabilit la 75 milioane de lei și o schimbare față de anii trecuți este că fiecare domeniu de electrocasnice are propriul buget.

ADVERTISEMENT

„Alocăm sume pentru fiecare componentă separat, astfel încât să nu ne trezim, cum s-a trezit ministerul acum doi ani, cred, că 40% sau 60% din bani se duc pe televizoare”, a explicat ministrul Mediului la Digi24.

Ministrul Mediului explicat că această măsură a fost luată după ce în ediția anterioară s-a constatat că cele mai mari sume de bani au fost date pentru a cumpăra televizoare. Tot ministrul Mediului a explicat că dezideratul acestui program este de a schimba electrocasnicele vechi, care consumă mult cu unele noi.

ADVERTISEMENT

„Pe 14 mai începe Rabla pentru electrocasnice”, a anunțat ministrul Tanczos Barna, joi seara, la Digi24.

Prima săptămână a derulării programului este cea în care oamenii se pot înscrie și înregistra în sistem. După aceea, peste încă șapte zile începe Rabla electrocasnice pentru mașini de spălat rufe și mașini de spălat vase, dar și mașini de uscat rufe și frigidere.

ADVERTISEMENT

„Regula de bază este, în primul rând, să subvenţionăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, maşina de spălat rufe, maşina de uscat rufe. Sunt cele trei cu care pornim” , a spus Tanczos Barna.

Apoi, următoarea etapă este cea dedicată televizoarelor, laptopurilor și tabletelor.

„În principiu, la fiecare (echipament) se predă ceea ce se cumpără, dar vor fi specificate la fiecare. Vor fi și excepții, acolo unde vrem să ajutăm, de exemplu la laptopuri, tablete, trebuie să ajutăm familiile care nu-și pot trimite copiii la școală. Sau aparatura de aer condiționat – acolo putem să venim cu un consumator mai mare, ca să avem această regulă de a preda un aparat electrocasnic”, a precizat Tanczos Barna.

ADVERTISEMENT

Dar cum funcționează programul Rabla, de fapt? Pentru fiecare obiect electrocasnic vechi de care vrem să scăpăm, avem la îndemână două variante. Fie îl ducem la magazinul de unde vrem să cumpărăm unul nou, fie putem apela la echipele Rabla electrocasnice care să vină să ridice echipamentul vechi de acasă.

Programul Rabla trebuia să înceapă pe 15 decembrie 2021, dar acesta a fost amânat. În acest an el începe pe 14 mai. Bugetul alocat este considerabil mai mare față de ediția din 2019, când a fost 40 milioane de lei.

ADVERTISEMENT