News

Începe Ramadanul! Tot ce trebuie să ştii despre cea mai importantă sărbătoare musulmană! Cum afectează COVID-19 această perioadă de post

20.04.2020 | 16:42
Incepe Ramadanul Tot ce trebuie sa stii despre cea mai importanta sarbatoare musulmana Cum afecteaza COVID19 aceasta perioada de post
Adunare de oameni la rugăciune în perioada Ramadanului. Sursa. hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ramadanul este cea mai importantă sărbătoare musulmană şi este luna în care Allah i-a revelat profetului Mohamed primele versete din Coran. 1,6 miliarde de oameni din întreaga lume vor posti şi se vor ruga timp de o lună. 

Începe Ramadanul! Tot ce trebuie să ştii despre cea mai importantă sărbătoare musulmană!

Sărbătoarea islamică va începe pe data de 23 aprilie şi se va încheia în seara zilei de 23 mai 2020. Pentru credinţa islamică, Ramadanul este un timp special pentru reflecţie spirituală, rugăciune, binefacere şi familie. Este unul din stâlpii credinţei islamice, iar musulmanii din întreaga lume vor evita să mănânce sau să bea de la răsărit până la apus.

ADVERTISEMENT

În timpul Ramandanului, credincioşii trebuie să se abţină de la mâncare, băutură şi alte plăceri, din zori şi până seara. Eliminarea confortului are ca scop creşterea concentrării minţii asupra rugăciunii, spiritualităţii şi vizează purificarea corpului şi a minţii. Musulmanii sunt sfătuiţi să se reţină de la fapte impure precum înjurăturile, bârfa sau altele.

Mai multe grupuri pot fi scutite de post: femeile însărcinate, persoanele bolnave mintal sau fizic, iar în unele cazuri femeile care alăptează. Copiii nu sunt obligaţi să postească până când ajung la pubertate. Însă, foarte mulţi dintre cei mici sunt convinşi să părinţii lor să respecte măcar o parte a postului, ca să se obişnuiască.

ADVERTISEMENT

Oamenii nu au voie să mănânce şi să bea până la apusul soarelui!

În fiecare zi, înainte de răsăritul soarelui, oamenii iau un mic dejun frugal (suhoor), iar la puţin timp înainte de ivirea zorilor, încep prima rugăciune a zilei, Fajr. La apus, familiile şi prietenii se adună în jurul mesei după rugăciunea de seară, moment în care întrerup postul şi pot lua masa de seară, după apus, numită Iftar.

Sărbătoarea Ramadanului integrează şi milostenia. Musulmanii se obligă să facă fapte caritabile în mod regulat. În timpul Ramadanului, răsplata divină pentru cei care fac acte de milostenie este considerată a fi mai mare. În consecinţă, mulţi musulmani donează mai mult în timpul acestei luni.

ADVERTISEMENT

Sfârşitul Ramadanului este celebrat printr-o sărbătoare care durează 3 zile

Sfârşitul Ramadanului este marcat de Eid ul Fitr, un festival semnificativ care încheie postul. Sărbătoarea începe, de îndată ce Luna Nouă poate fi văzută pe cer. De Eid, musulmanii sărbătoresc îmbrăcându-se cu cele mai bune haine, participând la procesiuni mari, oferind cadouri şi având o masă mare în timpul zilei.

Musulmanii trebie să contribuie, de asemenea, cu o anumită sumă de caritate, astfel încât cei săraci să poată şi ei să sărbătorească sfârşitul posului. Tradiţia islamică spune că în perioada Ramadanului porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid.

ADVERTISEMENT

Slujbele de la moschee, denumite mukabelle, încep în fiecare dimineaţă. Musulmanii citesc Coranul şi predică în geamii. Seara, credincioşii musulmani participă din nou la slujbe, aşa-numitele teraavih. Pe toată durata postului, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.

Postul de Ramadan, una dintre cele cinci datorii ale musulmanilor!

Postul de Ramadan este una dintre cele cinci datorii ale musulmanilor, alături de mărturisirea credinţei, rugăciunea, acţiunile caritabile şi pelerinajul la Mecca. Toţi musulmanii trebuie să respecte aceste datorii.

Turiştii care sunt în ţările arabe nu trebuie să ţină acest post, însă există nişte etichete pe care trebuie să le respecte. Astfel, ei nu trebuie să mănânce, să bea, să fumeze sau să mestece gumă în public. Ei au la dispoziţie restaurante deschise sau zone de food court în mall-uri unde pot mânca.

Turiştii nu ţin postul, dar trebuie să ţină cont de câteva recomandări

Ei nu trebuie să afişeze gesturi de afecţiune în public, precum îmbrăţişări sau sărutări, să nu asculte muzică tare şi să nu danseze. Hainele pe care să le poarte trebuie să fie decente şi gesturile nepotrivite nu îşi au locul.

Turiştii deseori sunt invitaţi să participe la Iftar, ca un gest de politeţe şi este recomandabil să accepte aceste invitaţii, gazdele fiind, de cele mai multe ori foarte amabile, mai ales că este o perioadă a bunelor maniere.

COVID-19 afectează Ramadanul în acest an: “Musulmanii vor evita adunările, pentru că ele sunt principala cauză de răspândire a infecţiei…”

Ramadanul din 2020 va fi afectat de coronavirus, la fel ca şi majoritatea activităţilor. Cel mai înalt organism religios din Arabia Saudită, Consiliul Înalţilor Erudiţi, le-a cerut musulmanilor din întreaga lume să se roage acasă în timpul sărbătorii dacă ţările lor impun distanţarea socială pentru evitarea răspândirii coronavirusului.

“Musulmanii vor evita adunările, pentru că ele sunt principala cauză de răspândire a infecţiei… şi îşi vor aduce aminte că apărarea vieţilor oamenilor este un act măreţ care îi aduce mai aproape de Dumnezeu”, a precizat consiliul într-un comunicat.

Marele muftiu al regatului, Sheikh Abdulaziz Al al-Sheikh, i-a îndemnat pe musulmani ca rugăciunile din timpul Ramadanului, dar şi sărbătoarea de la final, Eid uul Fitr, să fie făcute la domiciliu dacă criza COVID-19 se prelungeşte.

Până acum, Arabia Saudită a raportat 8274 de cazuri de coronaviurs şi 92 de decese. Este cea mai afectată ţară din Golf, în cele şase state arabe din zonă înregistrându-se 24.374 de cazuri de coronavirus şi 156 de decese.

  • 1.600.000.000 de oameni sărbătoresc Ramadanul
  • 30 de zile ţine Ramadanul

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: