Sport

Începe războiul între FIFA şi UEFA! Miza de miliarde de euro pentru un Campionat Mondial disputat din doi în doi ani

FIFA şi UEFA sunt aproape de un război deschis, după ce au pornit primele discuţii despre posibilitatea disputării Campionatului Mondial din doi în doi ani.
24.09.2021 | 20:54
Incepe razboiul intre FIFA si UEFA Miza de miliarde de euro pentru un Campionat Mondial disputat din doi in doi ani
ADVERTISEMENT

Fotbalul mondial trece prin schimbări radicale, iar primul pas a fost făcut de UEFA. Forul continental a anunţat deja că va modifica formatul Ligii Campionilor din sezonul 2024-2025, când în faza grupelor vor fi acceptate 36 de echipe. Acum a venit rândul celor de la FIFA să vină cu un plan revoluţionar.

FIFA şi UEFA sunt la cuţite din cauza Campionatului Mondial

Gianni Infantino, preşedintele FIFA, a anunţat la începutul lunii septembrie dorinţa unei schimbări radicale în privinţa Campionatului Mondial. Turneul final ar urma să se dispute din doi în doi ani, în locului actualului format cu o competiţie organizată din patru în patru ani. Totul ar urma să fie decis până la finalul acestui an, aşa cum îşi doreşte şeful forului mondial.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, UEFA a reacţionat imediat, prin vocea lui Aleksander Ceferin, preşedintele forului continental. “Am decis să nu jucăm dacă se va întâmpla. Din ce știu, și cei din America de Sud sunt pe aceeași lungime de undă. Așa că mult noroc celor de la FIFA cu un astfel de Campionat Mondial”, a fost răspunsul tăios venit din partea UEFA.

Banii, mai exact miliarde de euro, sunt adevărata miză a războiului

În prezent, FIFA câştigă în jur de aproape 3,5 miliarde de euro în timpul unui ciclu de patru ani destinat Campionatului Mondial. Un procent considerabil este încasat în anul turneului final, în timp ce în ceilalţi trei ani sumele sunt mult mai mici. Astfel, cu un Campionat Mondial din doi în doi ani, FIFA şi-ar rotunji veniturile considerabil şi ar ajunge la o dublare a actualei sume.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, UEFA ajunge la venituri de aproape 10,5 miliarde de euro pentru acelaşi ciclu ca în cazul FIFA. Forul european atinge astfel de sume cu ajutorul Ligii Campionilor, competiţie care aduce grosul banilor. Cu un Campionat Mondial organizat din doi în doi ani, UEFA ar putea să piardă o parte din banii de care se bucură acum.

Cine stă în spatele planului de schimbare a Campionatului Mondial

Planul unui Campionat Mondial organizat la fiecare doi ani poartă semnătura lui Arsene Wenger. Fostul antrenor legendar al lui Arsenal a venit cu ideea, după ce a fost numit șeful departamentului de dezvoltare globală a fotbalului în cadrul FIFA, şi a explicat câteva dintre motivele care stau în spatele proiectului.

ADVERTISEMENT

“Calendarul actual este realmente mult prea învechit, demodat. Vrem să păstrăm rația de 80% meciuri între cluburi, 20% între echipe naționale. Dar vrem să fim mai eficienți la nivel organizațional. Ciclul de patru ani a fost stabilit în 1930, adică 90 de ani de existență.

Vremurile se schimbă. Comportamentele la fel. Am mers cu ideea de a avea 48 de țări pentru a fi cât mai multe. Pentru Africa, avem cinci țări care joacă astăzi la Campionatul Mondial. La 48 de echipe, am crește la nouă țări. Odată la fiecare doi ani, acest lucru oferă mai multe oportunități de a juca”, a spus Arsene Wenger la începutul lunii septembrie.

ADVERTISEMENT

Când încep primele discuţii pentru schimbarea formatului Campionatului Mondial

Din moment ce Gianni Infantino a anunţat că îşi doreşte ca o decizie finală să fie luată până la finalul anului, primele discuţii vor avea loc pe 30 septembrie. FIFA a convocat, la o primă rundă de negocieri, mai multe federaţii din Europa, printre care se numără cele ale Angliei şi Scoţiei.

Pe lângă federaţii, la discuţii vor mai participa reprezentanţi ai FIFPro şi ai Asociaţiei Cluburilor Europene. Summit-ul va avea loc online şi face parte din procesul negocierilor cerute de Gianni Infantino.

Motivul pentru care europenii nu vor accepta proiectul FIFA. Cum s-a asigurat UEFA

Federaţiile din Europa nu ar accepta varianta unui Campionat Mondial jucat din doi în doi ani, iar UEFA s-a asigurat că nu vor exista “trădări”. În primul rând, înfiinţarea Conference League a adus posibilitatea ca unele ţări mai mici, precum Armenia, Estonia, Slovacia, Slovenia sau Gibraltar, să aibă o echipă în faza grupelor. Doar bonusul de calificarea în această fază aduce 2.940.000 de euro.

“Bogaţii” au primit, la rândul lor, un cadou important din partea UEFA. Pedeapsa pentru încălcarea fair-play-ului financiar a fost redusă la o simplă taxă de lux, ceea ce este pe placul unor cluburi ca Manchester City sau PSG. Prin două decizii simple, forul continental s-a asigurat că federaţiile continentale nu vor vota în viitor un proiect de acest gen.

Gianni Infantino a avut câştig de cauză doar când interesele FIFA au coincis cu cele ale federaţiilor

La scurt timp după ce a devenit preşedintele FIFA, Gianni Infantino a militat pentru un Campionatul Mondial cu 48 de echipe. Creşterea numărului de participante la turneul final a fost pe placul federaţiilor din întreaga lume, iar votul pozitiv a venit la 11 luni de la startul mandatului.

Victoria din februarie 2017, când Mondialul s-a extins la 48 de participante, l-a făcut pe Gianni Infantino să spere că şi noul plan va fi acceptat. De altfel, şeful FIFA speră să atragă din nou votul ţărilor cu puţine prezenţe la turneul final. După 30 septembrie, în urma summit-ul online, vom afla în ce stagiu sunt discuţiile pentru noul sistem la Campionatului Mondial.

ADVERTISEMENT
Tags: