News

Începe vaccinarea anti-Covid în Europa. Unele ţări îşi imunizează locuitorii chiar de săptămâna viitoare

02.12.2020 | 17:12
Incepe vaccinarea antiCovid in Europa Unele tari isi imunizeaza locuitorii chiar de saptamana viitoare
ADVERTISEMENT

Europa pregătește vaccinarea împotriva COVID-19. Țările lucrează de ceva vreme la planurile de vaccinare, iar unele dintre ele au anunțat chiar și calendarele pentru imunizarea populației.

Marea Britanie pare a fi cea mai avansată, fiind prima țară care a autorizat utilizarea unui vaccin. Regatul Unit va merge pe mână produsului Pfizer/BioNTech.

ADVERTISEMENT

Franța a anunțat marți că va începe vaccinarea categoriilor vulnerabile în luna ianuarie.

Țările care au stabilit deja calendarul vaccinării contra COVID

Marea Britanie

Primele 800.000 de doze vor fi disponibile în Marea Britanie începând cu săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Sănătății, Matt Hancock. Alte „câteva milioane” de doze vor sosi în Marea Britanie pe tot parcursul lunii decembrie, a adăugat el .

Oamenii ar trebui să aștepte să fie contactați de NHS, a mai spus Hancock. Persoanele vârstnice, cei din casele de îngrijire și unii angajați ai NHS vor fi prioritari – deși mai multe detalii despre lista de priorități urmează să fie făcute publice.

ADVERTISEMENT

Britanicii vor fi vaccinați în spitale, în centre de vaccinare sau de către medicii de familie și farmaciști.

Vaccinul este administrat ca două injecții, la distanță de 21 de zile, a doua doză fiind un rapel.

ADVERTISEMENT

Turcia

Turcia va începe vaccinarea COVID-19 după 11 decembrie, potrivit ministrului Sănătății, Fahrettin Koca, care a precizat că lucrătorii din domeniul sănătății vor fi primii inoculați după 11 decembrie.

„Vom primi cel puțin 10 milioane de doze de vaccin în decembrie, iar acest lucru ar putea ajunge până la 20 de milioane. Alte 20 de milioane de doze vor fi furnizate în ianuarie și 10 milioane în februarie. Vrem să creștem aceste cifre”, a spus Koca, citat de Daily Sabah.

ADVERTISEMENT

Turcia a încheiat un acord cu China pentru achiziționarea a 50 de milioane de doze de vaccin, au anunțat mai devreme autoritățile. Vaccinul chinezesc va fi gratuit pentru toată lumea, în timp ce vaccinurile din alte companii și țări ar putea fi vândute în farmacii. Koca a anunțat că Turcia este în discuții cu Germania pentru a cumpăra aproximativ 25 de milioane de doze.

În Turcia sunt în curs de desfășurare studii umane pentru vaccinurile dezvoltate atât de Sinovac din China, cât și de Pfizer/BioNtech din SUA-Germania, iar un vaccin dezvoltat la nivel local a început, de asemenea, recent studiile clinice la om.

Irlanda de Nord

Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru a permite programului de vaccinare al Irlandei de Nord să înceapă luna viitoare, potrivit ministrului Sănătății Robin Swann.

Potrivit Ministerului Sănătății, programul de vaccinare se va desfășura pe etape până în 2021. Planurile includ o campanie de informare publică pentru a încuraja participarea publicului.

Primul ministru Arlene Foster a declarat într-un briefing de presă că Irlanda de Nord va primi aproximativ patru milioane de doze de vaccin.

Ea a spus că vaccinarea va începe cu rezidenții și personalul centrelor de îngrijire, cu lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale și cu cei cu vârsta peste 80 de ani.

Grupurile cu risc vor veni în continuare, persoanele sub 50 de ani urmând a fi vaccinate în ultima etapă.

Planul de vaccinare include centre fixe de vaccinare în masă și trimiterea de unități mobile în centrele de îngrijire. Medicii de familie și farmaciștii vor avea, de asemenea, un rol cheie de jucat pe măsură ce programul progresează anul viitor.

Vaccinurile vor fi implementate pe măsură ce vor deveni disponibile. Se anticipează că fiecare persoană care primește vaccinul va necesita două doze.

Austria

Austria va demara planul de vaccinare în trei etape în ianuarie 2021. Ministrul austriac al Sănătății, Rudolf Anschober, a declarat că schema are ca scop final vaccinarea „mult peste 50%” din populație până la sfârșitul verii 2021.

Faza întâi, care urmează să înceapă în ianuarie 2021, va viza persoanele cu vârsta peste 65 de ani, „în special cele din centrele de îngrijire ale vârstnicilor”. De asemenea, personalul din căminele de bătrâni va fi vaccinat.

Faza a doua este destinată lucrătorilor din domeniul sănătății și persoanelor din alte categorii vulnerabile. Se așteaptă să înceapă în februarie și martie 2021.

Alte persoane din așa-numitele profesii „relevante din punct de vedere sistemic” vor fi, de asemenea, vaccinate ca parte a acestei faze. Aici sunt incluși polițiștii, angajații din industria alimentară, companiile de transport și altele, precum și profesorii și angajații grădinițelor și școlilor.

Începând din aprilie, în faza a treia vaccinul va fi disponibil publicului larg.

Austria intenționează să utilizeze infrastructura stabilită pentru schema de testare în masă a țării. Guvernul Austriei a pus la dispoziție 200 de milioane de euro pentru schema de vaccinare. Vaccinul va fi gratuit, iar vaccinarea nu va fi obligatorie.

Cu toate acestea, există posibilitatea ca vaccinul să fie indirect obligatoriu – adică necesar pentru persoanele din anumite profesii.

Franța

Franța își propune să lanseze o campanie pe scară largă de vaccinare împotriva COVID-19 între aprilie și iunie anul viitor, a declarat președintele Emmanuel Macron.

La începutul anului 2021 va avea loc o primă acțiune de vaccinare care se adresează celor mai fragile și expuse grupuri, urmată de o a doua campanie pentru restul populației, a declarat Macron într-un briefing de presă la Palatul Elysée.

Primul ministru Jean Castex, adresându-se parlamentului, a adăugat că persoanele din cămine de bătrâni și unii angajați care lucrează acolo vor primi prioritate pentru vaccinări.

Italia

Italia va lansa un program pe scară largă de vaccinare gratuită împotriva coronavirusului la începutul anului viitor, a declarat ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

Ministru a precizat că guvernul are opțiuni de a cumpăra 202 de milioane de doze de vaccin contra COVID-19 de la diverse companii și așteaptă aprobarea pentru utilizarea acestora de la autoritățile europene pentru medicamente.

Speranza a mai spus că partea principală a campaniei italiene de vaccinare se va desfășura între primăvara și vara 2021, lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele în vârstă și cei care locuiesc în case de bătrâni vor primi primele doze și armata implicată în distribuție.

Spania

Spania va începe un program cuprinzător de vaccinare împotriva coronavirusului în ianuarie și se așteaptă să acopere o parte substanțială a populației în termen de trei luni, a declarat premierul Pedro Sanchez.

El a spus că Spania și Germania sunt primele țări ale Uniunii Europene care au pus la punct un plan complet de vaccinare. “Campania va începe în ianuarie și va avea 13.000 de puncte de vaccinare. O parte foarte substanțială a populației va putea fi vaccinată, cu toate garanțiile, în primul trimestru al anului”, a precizat premierul spaniol, citat de France24.

Spania va implementa o singură strategie națională, începând cu „grupuri prioritare”, a spus Sanchez, adăugând că vor fi recrutați mai mulți profesioniști din domeniul sănătății. “Avem câteva luni grele în față, dar foaia de parcurs a fost întocmită“, a precizat Sanchez.

Guvernul spaniol a rezervat 1,2 miliarde de dolari pentru vaccinurile COVID anul viitor.

Germania

“Presupun că vom începe să ne putem vaccina cel târziu în ianuarie”, a declarat ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, în cadrul unui forum online al guvernului.

Germania se grăbește să pregătească centre de vaccinare din întreaga țară, astfel încât să poată începe să ofere fotografii rapid după ce un vaccin a fost aprobat în Europa.

Va dura până în 2022 pentru a vaccina întreaga populație a Germaniei împotriva COVID-19 din cauza limitelor de capacitate, potrivit șefului grupului de experți din Germania privind utilizarea vaccinurilor.

„Dacă poți vaccina 150.000 până la 200.000 de oameni pe zi, deci în cinci sau șase zile pe săptămână – presupunând că vaccinurile sunt disponibile și oamenii sunt dispuși să fie vaccinați – atunci poți calcula cât timp va dura”, a spus Thomas Mertens , șeful STIKO, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT