News

La o lună după restul Europei, România începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani. Medic: „Un copil poate fi un rezervor care transmite boala”

De ce părinții trebuie să își vaccineze copiii, conform unui medic membru al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea. Avertismentul dur transmis de aceasta.
26.01.2022 | 13:45
La o luna dupa restul Europei Romania incepe vaccinarea copiilor de 511 ani Medic Un copil poate fi un rezervor care transmite boala
ADVERTISEMENT
26-01-2022
11:46

Valeriu Gheorghiță, anunț despre vaccinarea copiilor

Coordonatorul campaniei de vaccinare de la noi din țară a făcut precizări despre vaccinarea copiilor, chiar în ziua în care au început imunizările pentru minorii cu vârste între 5 și 11 ani.

Valeriu Gheorghiță a transmis că sunt deja 3.600 de programări făcute de părinți pentru a-și vaccina copiii, iar deja 43 de minori au primit serul anti-Covid la centrul Romexpo din București.

“Sunt extrem de bucuros că azi demarăm vaccinarea copiilor, a fost un moment așteptat de foarte mulți dintre noi, pentru că sunt copii aflați in evidență cu afecțiuni cronice și cu risc să se îmbolnăvească de COVID. Acum atât ei, cât și părinții pot avea sentimentul de ușurare că acest lucru e mult mai puțin probabil să se întâmple. 

Sunt 231 de cabinete la nivel de țară, sunt peste 3.600 de programări făcute în platforma online. La centrul Romexpo din București au fost deja vaccinați 43 de copii și sunt aproape 500 de programări“, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

De miercuri, părinții care vor să își vaccineze copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani pot face acest lucru, deoarece dozele de ser au sosit în țara noastră.

Începe vaccinarea minorilor cu vârste între 5 și 11 ani. Ce trebuie să știe părinții

Vaccinul care este disponibil la noi în țară este Comirnaty, produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech, care a fost deja folosit pentru copiii de la 12 ani.

ADVERTISEMENT

Medicul Valeria Herdea, membru al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea, a explicat de ce este atât de important ca părinții să își ducă copiii la vaccinare.

Conform acesteia, cel mai mare risc este acela că minorii sunt un rezervor care poate duce mai departe infecția în comunitate, dacă acești copii nu sunt vaccinați.

ADVERTISEMENT

De aici, boala poate ajunge la persoanele cu adevărat vulnerabile, adică bătrânii și bolnavii.

„Sigur că mulţi părinţi vin îngrijoraţi şi spun ”Copilul meu, dacă va face va face o formă uşoară, de ce l-aş vaccina?”.

În primul rând pentru că un copil poate fi un rezervor care poate transmite boala, în momentul în care transmite practic îmbolnăvirea, o face în comunitate şi atunci poate afecta persoane vârstnice, persoane cu comorbidităţi, diabetici, cardiaci, hipertensivi, dislipidemici, obezi, care ajung în terapie intensivă şi care din păcate îşi pierd viaţa”, a explicat specialistul, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Avertismentul unui medic: „Nu cred că vrem să vedem 600 de decese la copii”

De altfel, avertismentul medicului arată că riscul de transmitere în comunitate este unul foarte mare, iar inclusiv copiii pot ajunge la Terapie Intensivă.

Scenariul sumbru prezentat de Valeria Herdea este că am putea avea chiar sute de decese în rândul copiilor, dacă aceștia nu sunt vaccinați.

ADVERTISEMENT

Aceasta a dat exemplul din această toamnă, când am avut 600 de cazuri de decese înregistrate zilnic.

„Avem de-a face cu un risc de transmitere în comunitate extrem de mare, după cum vedeţi rata de transmisie este foarte mare şi riscul ca acel copil să se decompenseze şi să ajungă în terapie intensivă este unul prezent.

Nu cred că vrem să vedem 600 de decese, aşa cum am avut în octombrie, şi de data asta în rândul copiilor”, a mai spus Valeria Herdea, membru al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea.

ADVERTISEMENT