ADVERTISEMENT
News

Începe vaccinarea românilor cu serul de la AstraZeneca. Câte persoane s-au programat deja

Autor: Robert Cristea | 15.02.2021 | 08:28
Începe vaccinarea românilor cu serul de la AstraZeneca. Câte persoane s-au programat deja
Este periculos vaccinul AstraZeneca? Reacția companiei după ce au fost revizuite datele celor care au primit serul. Sursa foto: hepta.ro

Vaccinarea contra COVID-19 cu serul produs de AstraZeneca începe, luni, în România. Imunizările se vor face în 180 de centre din țară și sunt deja peste 142.000 de locuri rezervate. Acest vaccin va fi folosit doar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 55 de ani. 

ADVERTISEMENT

Rapelul în cazul antidotului produs de AstraZeneca se va face la 8 săptămâni. Din cele 142.100 de persoane care s-au programat pentru imunizare cu acest vaccin, 69.671 sunt femei, iar 72.429 sunt bărbaţi, a anunţat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Prima tranşă a acestui vaccin a ajuns în România în 7 februarie. Este despre 81.600 de doze. Ulterior, în cea de-a doua tranşă (11 februarie), au ajuns de 92.400 de doze.

ADVERTISEMENT

Unde vor ajunge dozele de vaccin AstraZeneca?

Programările pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca au început în 10 februarie, când pe platformă au fost încărcate primele 200.000 de locuri.

Dozele de vaccin AstraZeneca vor fi distribuite în 180 de noi cabinete de vaccinare, aflate în  Bucureşti (22), Alba (3), Arad (4), Argeş (5), Bacău (5), Bihor (5), Bistriţa Năsăud (2), Botoşani (3), Brăila (2), Braşov (5), Buzău (3), Călăraşi (2), Caraş-Severin (2), Cluj (10), Constanţa (6), Covasna (2), Dâmboviţa (4), Dolj (6), Galaţi (4), Giurgiu (2), Gorj (3), Harghita (3), Hunedoara (3), Ialomiţa (2), Iaşi (8), Ilfov (2), Maramureş (4), Mehedinţi (2), Mureş (5), Neamţ (4), Olt (3), Prahova (6), Sălaj (2), Satu Mare (3), Sibiu (4), Suceava (5), Teleorman (3), Timiş (10), Tulcea (2), Vâlcea (3), Vaslui (3), Vrancea (3), conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Pe 29 ianuarie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului şi a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă.

ADVERTISEMENT

Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? Cu ce vaccin s-ar imuniza Alexandru Rafila?

“Aș alege vaccinul AstraZeneca, deși momentan nu mă încadrez în categoria de vârstă recomandată în România, sub 55 de ani, dar cred că acest lucru se poate schimba până în martie, atunci când mă voi vaccina eu. Chiar dacă are o eficacitate mai mică decât celelalte două, cel puțin așa arată primele studii, cred că este un vaccin suficient pentru cineva care a trecut deja prin boală.

Eu am fost deja infectat cu coronavirus. Există studii care arată că la persoanele care au trecut prin boală într-un interval de trei până la șase luni s-ar putea să fie suficientă o singură doză, dar încă nu avem o certitudine în acest sens“, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!