News

Începe vânătoarea celor mai importanți 50 de oligarhi din Rusia. Operațiune specială pregătită de SUA și aliați. Document

Trezoreria SUA, alături de autoritățile din mai multe state, a pus bazele unui grup operativ care are ca sarcină identificarea și înghețarea activelor deținute de oligarhii ruși.
17.03.2022 | 08:09
Incepe vanatoarea celor mai importanti 50 de oligarhi din Rusia Operatiune speciala pregatita de SUA si aliati Document
ADVERTISEMENT

Oligarhii ruși și activele deținute de aceștia în afara Rusiei au fost, de la începutul invaziei în Ucraina, ținta valurilor de sancțiuni stabilite de Uniunea Europeană, SUA și aliații acestora. Cu toate acestea, ingineriile financiare împiedică aplicare completă a acestor măsuri.

SUA vânează averile oligarhilor

Trezoreria și Departamentul Justiției din Statele Unite ale Americii au transmis un comunicat de presă prin care anunță începutul activității unui grup internațional care va avea ca sarcină identificarea și sechestrarea averilor oligarhilor și politicienilor din Rusia.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat că acest grup operativ a fost anunțat pe 26 februarie și că va implica autoritățile din SUA, Australia, Canada, Germania, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit. La această inițiativă vor participa și reprezentanții Comisiei Europene.

Cooperarea dintre guvernul SUA și partenerii străini a avut deja succese importante, transmit americanii. În ultimele trei săptămâni, informațiile furnizate de autoritățile din întreaga lume au contribuit la reținerea mai multor nave controlate de persoane și companiile aflate pe lista sancțiunilor.

ADVERTISEMENT

“Vom continua să colaborăm pentru a întreprinde toate acțiunile adecvate împotriva celor ale căror acte criminale permit guvernului rus să continue războiul nedrept împotriva Ucrainei”, transmite procuror general al SUA.

Șefa trezoreriei americane, Janet Yellen, subliniază că acest grup operativ va coordona eforturile statelor occidentale împotriva oligarhilor și politicienilor ruși.

ADVERTISEMENT

“Acest grup operativ multilateral va crește și mai mult aceste costuri (n.r. ale sancțiunilor), prin stimularea eforturilor coordonate de înghețare și de confiscare a activelor acestor persoane în jurisdicții din întreaga lume și negarea paradisurilor fiscale pentru câștigurile lor ilicite”, a mai adăugat Janet Yellen.

Departamentul de Justiție al SUA, KleptoCapture, înființat la 2 martie de procurorul general, va contribui la susținerea acestui efort internațional. Acesta a fost conceput pentru a ajuta autoritățile americane să identifice încercările entităților care au legătură cu Rusia de a evita sancțiunile occidentale.

ADVERTISEMENT

Americanii au demarat și un program care oferă recompense pentru informațiile care duc la  reținerea sau confiscarea activelor deținute de oligarhii, politicienii sau chiar autoritățile din Rusia.

În comunicatul de presă se mai precizează că grupul operativ pornește de la o listă de 50 de oligarhi  care au fost sau care urmează să fie vizați de sancțiunile impuse de occidentali.

ADVERTISEMENT