Început de an şcolar cu probleme. 544 de clădiri din Capitală pentru învăţământul de stat nu au autorizaţie de securitate la incendiu

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, că 544 de clădiri din Capitală pentru învăţământul de...
08.09.2016 | 11:16
Inceput de an scolar cu probleme 544 de cladiri din Capitala pentru invatamantul de stat nu au autorizatie de securitate la incendiu

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, că 544 de clădiri din Capitală pentru învăţământul de stat nu sunt autorizate pentru securitate la incendiu.

“Din punctul de vedere al situaţiei existenţei autorizaţiilor de securitate la incendiu, din cele 919 clădiri pentru învăţământul de stat sunt autorizate numai 37. Un număr de 338 clădiri nu necesită obţinerea autorizaţiei. Un total de 544 de clădiri nu sunt autorizate. În momentul de faţă sunt depuse documentaţiile pentru autorizare pentru aproximativ 120 unităţi de învăţământ cu clădirile aferente. Situaţia este la fel pentru învăţământul particular, majoritatea unităţilor de învăţământ particular nu sunt autorizate ISU. Această problemă va fi discutată în zilele următoare de reprezentanţii autorităţilor locale şi cu reprezentanţii ISU pentru că se pune problema unei expertize şi a unui studiu foarte serios făcut de către cei care sunt experţi în acest domeniu”, a explicat Banu.

El a adăugat că 24 de unităţi şcolare din Bucureşti nu au primit încă autorizaţie sanitară iar 57 de cabinete medicale nu au medic.

“În municipiul Bucureşti funcţionează 421 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat şi 219 unităţi de învăţământ particulare într-un număr de 919 clădiri pentru stat şi 220 clădiri pentru învăţământul particular. Anul acesta va debuta în condiţii mai bune decât anul trecut, având în vedere că se finalizează practic “Programul de reabilitare al unităţilor de învăţământ” prin Banca Europeană de Investiţii. Asta înseamnă că 101 şcoli au fost reabilitate şi refăcute total din punct de vedere al expertizei seismice, al structurii, al instalaţiilor electrice, al dotărilor cu mobilier şi material didactic. Alte probleme deosebite sunt legate de faptul că, din totalul unităţilor de învăţământ de stat, 24 dintre ele nu au autorizaţie de funcţionare sanitară din următoarele motive: cinci sunt încă în lucrări de reabilitare prin BEI, în sensul că nu s-a făcut recepţia definitivă, directorii au depus documentaţia pentru şapte unităţi de învăţământ şi avem speranţa că până la deschiderea anului şcolar vor primi autorizaţie de funcţionare”, a arătat inspectorul.

Referindu-se la cadrele didactice, Marian Banu a spus că, în momentul de faţă, în Bucureşti, sunt 16.553 de posturi didactice-catedre, dintre acestea 13.519 ocupate de titulari, 1.594 ocupate cu suplinitori şi 717 cu personal asociat sau pensionari.

“Sunt în curs de ocupare încă 700 de posturi în urma concursurilor. Dorim ca la începutul anului şcolar fiecare copil care intră în clasă să găsească un cadru didactic la catedră”, a mai spus Banu.

Toate camerele video de monitorizare au fost verificate, majoritatea unităţilor de învăţământ dispunând de acestea.

“Au fost verificate toate instalaţiile de avertizare, inclusiv butoanele de panică. Au fost verificate toate gardurile şi împrejmuirile unităţilor de învăţământ. A fost asigurată paza unităţilor de învăţământ în majoritatea acestora, cu o singură excepţie, care va fi rezolvată până la începutul anului şcolar. Este primul an în care se asigură pază umană de către autorităţile locale”, a anunţat inspectorul Marian Banu.

sursa: agerpres.ro