News

Încetarea livrărilor de gaze rusești ar provoca o recesiune severă în Europa, avertizează FMI. CE pregătește un plan de criză

FMI avertizează că încetarea livrărilor de gaze rusești ar provoca o recesiune severă în Europa. În același timp, Comisia Europeană pregătește un plan de criză care are în vedere și raționalizarea consumului.
19.07.2022 | 17:50
Incetarea livrarilor de gaze rusesti ar provoca o recesiune severa in Europa avertizeaza FMI CE pregateste un plan de criza
Livrări gaze rusești. Conductă Gazprom. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mai multe state din Europa s-ar putea confrunta cu o recesiune severă în viitorul apropiat dacă Rusia decide să oprească furnizarea gazelor naturale.

O recesiune severă ar putea afecta Europa dacă Rusia oprește furnizarea gazelor

O oprire totală a furnizării de gaze rusești ar reduce PIB-ul în cele mai vulnerabile țări din UE cu până la 6% și le-ar arunca într-o recesiune accentuată, a avertizat Fondul Monetar Internațional.

ADVERTISEMENT

FMI anunță că, dacă gazele lichefiate nu vor fi partajate şi preţurile nu vor fi ţinute, artificial, la un nivel redus, orice acţiune a Rusiei de a înceta să mai aprovizioneze Europa cu gaze naturale ar provoca o contracţie economică de peste 5% anul următor în Cehia, Ungaria și Slovacia, scrie publicația Financial Times, citată de Agerpres.

Instituția financiară cu sediul la Washington a identificat cele trei țări ale UE care putea suferi cel mai mult, dar a precizat că și Italia, Germania și Austria se vor confrunta cu situații aproape similare.

ADVERTISEMENT

”Analizele noastre indică faptul că, în unele dintre cele mai afectate țări din Europa Centrală și de Est, există riscul unei penurii de până la 40% din consumul de gaze și al produsului intern brut să se micșoreze cu până la 6%”, se arată în raportul FMI.

În urmă cu doar 24 de ore, agenția Reuters scria că grupul rus Gazprom a trimis o scrisoare mai multor clienţi europeni în care invocă clauza de ”forţă majoră” pentru incapacitatea de a le livra gazele naturale convenite din cauza unor circumstanţe extraordinare care sunt în afara controlului său.

ADVERTISEMENT

În prezent, conform datelor FMI, 42% din importurile de gaze ale UE provin din Rusia. Există 8 state membre UE unde livrările ruseşti reprezintă mai mult de 50% din importurile de gaze.

Fondul Monetar mai precizează că economia UE ar putea face faţă unei reduceri cu 70% a livrărilor de gaze ruseşti. În schimb, problemele ar fi severe în eventualitatea unei opriri complete a livrărilor din Rusia.

ADVERTISEMENT

Planuri de raționalizare gândite de Comisia Europeană

În tot acest timp, Comisia Europeană (CE) pregătește noi planuri de urgență pentru a forța țările UE să își reducă consumul de gaze naturale, în cazul în care blocul comunitar se va confrunta cu penurii de aprovizionare în următoarele luni.

Conform planului, citat de Politico.eu, CE ar putea impune reduceri obligatorii ale consumului de gaze în cazul unei situații de urgență, cum ar fi oprirea gazului rusesc.

Această strategie a Bruxelles-ului apare pe fondul avertismentelor că liderul rus Vladimir Putin va tăia livrările de gaze către UE, ca răspuns la sancțiunile impuse după invazia Rusiei în Ucraina.

Gazprom a redus în ultima perioadă livrările către clienți din 12 țări și există temeri că Kremlinul ar putea decide să nu repornească gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, la 21 iulie, după ce acesta a fost oprit temporar săptămâna trecută pentru lucrări de întreținere de rutină.

ADVERTISEMENT