News

Închisoare cu executare pentru bărbatul fotografiat cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi. A participat la asaltul de la Capitoliu

Închisoare cu executare pentru bărbatul fotografiat cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi. A participat la asaltul de la Capitoliu și a devenit celebru pentru gestul său.
25.05.2023 | 14:38
Inchisoare cu executare pentru barbatul fotografiat cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi A participat la asaltul de la Capitoliu
Închisoare cu executare pentru bărbatul fotografiat. Foto: CNN
ADVERTISEMENT

Închisoare cu executare pentru bărbatul fotografiat cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi. A participat la asaltul de la Capitoliu și a devenit celebru pentru gestul său. Doar că, Justiția din SUA l-a condamnat acum la 4 ani și jumătate de închisoare, la doi ani după asediul de la Capitol din 6 ianuarie 2021.

Închisoare cu executare pentru bărbatul fotografiat

Deși verdictul de vinovăție fusese dat de un juriu în ianuarie, condamnarea a fost pronunțată doar acum. Așadar, Richard Barnett, în vârstă de 63 de ani, a scăpat de pedeapsa de 47 de ani de închisoare, deși procuratura ceruse doar 7 ani. Cea mai mare pedeapsă primită până acum de un susținător al lui Donald Trump prezent la Capitoliu a fost de 14 ani.

ADVERTISEMENT

Barnett a devenit celebru după ce s-a fotografiat cu picioarele pe biroul liderului democrat Nancy Pelosi, căreia i-a lăsat un mesaj obscen: ”Hey, Nancy, Bigo a fost aici, căţea ce eşti”. Bărbatul a încercat să se apere și a spus că a fost ”împins” să ajungă în biroul respectiv, însă judecătorul Chris Cooper nu l-a crezut.

“Poate că regreţi că ai mers acolo în ziua aceea, dar nu ai arătat până acum nicio acceptare a răspunderii. Eşti prea bătrân pentru astfel de aiureli“, i-a transmis judecătorul. Problema bărbatului nu a fost că și-a pus picioarele pe birou, deși pentru asta a devenit celebru, ci faptul că era înarmat, conform CNN.

ADVERTISEMENT

Procuratura a dovedit că Barnett avea asupra sa un pistol paralizant și că a a obligat o polițistă să-i aducă un drapel dintr-un birou, sub amenințarea că va chema gloata nervoasă de protestatari susținători Donald Trump. Oficial, bărbatul a fost condamnat pentru infracțiunea de împiedicare a acțiunilor poliției în timpul unor tulburări civile. A mai contat faptul că s-a făcut vinovat de furt din proprietatea Guvernului, precum și tulburarea ordinii publice şi accesul neautorizat cu o armă letală într-o clădire aflată sub restricţii.

În urmă cu un an, mai mulți martori l-au acuzat pe președintele de atunci Donald Trump că a instigat mulțimea de la Capitoliu și este vinovatul moral al tuturor evenimentelor. ”Președintele Trump s-a așezat la masa lui și a urmărit atacul la televizor, în timp ce cei mai apropiați angajați ai săi, cei mai apropiați consilieri și membrii familiei l-au rugat să facă ceea ce se așteaptă de la orice președinte american”, a mărturisit reprezentantul democrat Elaine Luria.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fostul avocat de la Casa Albă, Pat Cipollone, a dezvăluit că Trump a refuzat în acele momente să ia măsuri pentru a opri asediul de la Capitoliu. ”Dacă președintele ar fi vrut să facă o declarație și să se adreseze poporului american, ar fi putut fi aproape imediat în fața camerei. Trump turna benzină pe foc”, a completat și Mark Meadows, șeful de cabinet al lui Donald Trump de atunci.

”Gloata îndeplinea scopul președintelui Trump, așa că, desigur, el nu a intervenit”, a spus și reprezentantul Adam Kinzinger, unul dintre cei doi republicani prezent la audieri. Așadar, Donald Trump a fost acuzat că nu a avut nici cea mai mică intenție că vrea să oprească revolta, considerând că alegerile au fost furate de Joe Biden și de către democrați.

ADVERTISEMENT

Peste 850 de persoane au fost acuzate de participarea la revoltă, cu peste 325 de pledoarii de vinovăție până acum. Un bărbat din Kentucky cu antecedente penale a fost condamnat 14 ani de închisoare pentru că a atacat ofițerii de poliție cu spray cu piper și un scaun în timp ce a luat cu asalt capitolul SUA, împreună cu soția sa.

ADVERTISEMENT