News

Închisoare de până la șapte ani pentru cei care sunt vinovați de cruzime față de animale. Parlamentul a votat legea

Deputații au adoptat o modificarea a Legii 205/2004, care vizează protecția animalelor, prin care se stabilesc pedepse de până la șapte ani pentru cei care le rănesc.
14.04.2022 | 11:25
Inchisoare de pana la sapte ani pentru cei care sunt vinovati de cruzime fata de animale Parlamentul a votat legea
Cei care rănesc sau ucid animalele riscă pedepse care ajung chiar și la 7 ani de închisoare. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a votat în favoarea modificării legii 205/2004 privind protecția animalelor. Prin acest vot parlamentarii au crescut pedepsele pentru cei care sunt vinovați de cruzime față de necuvântătoare, notează Agerpres.

Pedepse mai dure pentru cruzime

Modificările aduse de deputați legii privind protecția animalelor extinde și lista faptelor care sunt considerate cruzime față de animale.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat că, în cazul acestei inițiative legislative, Camera Deputaților este cea care a avut ultimul cuvânt de spus, proiectul votat urmând să ajungă pe masa lui Klaus Iohannis, acesta având autoritatea de al promulga sau al trimite înapoi în Parlament, pentru modificări.

Mai exact, pe această listă a fost inclusă și zoofilia. De asemenea, instituțiile statului vor avea autoritatea de a pedepsi și persoanele care au rănit sau torturat animalele.

ADVERTISEMENT

Riscă pedepse și acei proprietari de animale care nu le asigură acestora apă, hrana, spațiul de locuit, dar și asistența medicală de care au nevoie.

“Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţia animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, au decis parlamentarii.

ADVERTISEMENT

Ce sancțiuni au decis deputații?

Proiectul care a trecut de votul deputaților stabilește contravenții și pedepse de la 6 luni la 3 ani pentru stăpânii care taie cozile, dinții, ciocurile sau gheare animalelor, pentru cei care despart pui de mamă înainte ca aceștia să împlinească cel puțin opt săptămâni și pentru cei care folosesc animale vii pentru dresajul altor animale.

În ceea ce privește pe cei care omoară, torturează sau organizează lupte între animale pedepsele vor începe de la doi ani și ar putea ajunge chiar la șapte ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Legea actualizată prevede și o interdicție de a deține animale de cinci ani pentru cei care au fost condamnați pentru cruzime.

ADVERTISEMENT