Aceștia au intrat deja în vizorul Fiscului, iar inspectorii au început să trimită notificări în stânga și în dreapta. În România există peste 41.000 de firme cu datorii la bugetul de stat în ceea ce privește contribuțiile sociale. Patronii care încalcă legea riscă nu doar amenzi uriașe, ci și închisoare până la 5 ani.
Conform Antena 3, ANAF a pus gând rău și românilor care au averi nejustificate și care se vor trezi cu un impozit de 70% pe acestea. Inspectorii ANAF spun că mulți patroni rețin din salariile angajaților impozitul pe venit, pe lângă contribuțiile la pensie și sănătate, însă banii nu ajung la statul român, așa cum ar fi corect.
Așadar, inspectorii ANAF trimit notificări în speranța că amenzile uriașe sau riscul de a ajunge la închisoare îi vor speria pe patroni. Potrivit analistului fiscal Adrian Bența, până acum nu au existat cazuri în care un angajator să fie ”pedepsit penal” pentru că nu a plătit contribuțiile, însă mereu există un început pentru orice.
”Este o problemă reală că nu ajung toți banii la buget. Însă în practică nu am auzit ca un astfel de angajator să fie pedepsit penal. Nu e normal ca unii să îi țină în cârcă pe alții, unii să plătească contribuții sociale pe sute de salarii, iar alții să beneficieze gratuit de acele asigurări sociale”, a declarat Adrian Bența.
Patronii de firme au însă diverse alternative pentru a-i îmbuna pe cei de la ANAF. Printre altele ar fi eșalonarea plăților, dar și o restructurare a obligațiilor bugetare. Angajații din România trebuie să știe că pot să verifice online dacă toate taxele lor au fost achitate la zi.
Acest lucru se poate vedea cu ușurință pe spațiul virtual ANAF, acolo unde oricine poate să-și facă un cont pentru a verifica dacă toate taxele sunt plătite, sau pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, acolo unde se poate verifica dacă firma a virat contribuția la pensie. Astfel, dacă sunt descoperite nereguli, angajatul poate să își ia șeful la întrebări.
Mai mult, inspectorii ANAF vor să vadă în ce măsură românii cu averi mari, dar nejustificate, au dreptul să rămână cu aceste averi. Așadar, impozitul a crescut de la 16% la 70% pentru sumele nedeclarate și nejustificate, astfel că inspectorii ANAF cred că pot să încaseze aproximativ 15 milioane de lei în urma controalelor.
”În primii 5 ani, până în 2016, au emis 6 decizii de 6 milioane de lei, din care au recuperat doar un milion. Și sunt 80 de oameni acolo. De atunci până în 2023 au emis vreo 832 de notificări și au colectat vreo 116 milioane de lei.
Rezultatul este că salariile celor 80 de inspectori ne-au costat mai mult de trei ori și jumătate față de sumele colectate”, a explicat avocatul pe fiscalitate Gabriel Biriș. Datoria externă a țării a ajuns la 186 de miliarde de euro, astfel că ANAF face tot posibilul pentru a aduna bani la buget.