News

Închisoare pentru șoferii beţi sau drogaţi chiar dacă aceștia nu au pornit motorul mașinii

18.05.2019 | 10:03
Inchisoare pentru soferii beti sau drogati chiar daca acestia nu au pornit motorul masinii

A devenit oficial faptul că șoferii pot face închisoare dacă sunt beţi sau drogaţi, deși aceștia nici măcar nu au pornit motorul mașinii. Cel puțin asta reiese dintr-o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) și care a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Cei prinși în cauză riscă să ajungă la închisoare pentru o perioadă de cinci ani. Mai exact, este vorba despre Decizia ICCJ nr. 6/2019, care a fost dată de Completul ce dezleagă chestiuni de drept penal și care a devenit obligatorie din momentul publicării.

Închisoare pentru șoferii beţi sau drogaţi chiar dacă aceștia nu au pornit motorul mașinii

„[ICCJ] stabilește că acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie”, se arată în decizia Înaltei Curți. Trebuie specificat și modalitatea prin care s-a ajuns la această situație. Astfel, la ICCJ a fost nevoie să se rezolve un caz cu o persoană beată care a împins o mașină pe o stradă aflată în pantă, după care s-a suit în ea și a condus-o folosindu-se doar de frână și volan.

Drept pentru care s-a constatat practic că persoana respectivă a condus fără să pornească efectiv motorul automobilului. ICCJ a ținut să motiveze și a explicat că, inclusiv într-o asemenea situație, „pericolul pe care îl generează această faptă nu este diminuat de omisiunea punerii în funcțiune a motorului”. Mai mult de atât, ICCJ se consultă de multe ori cu specialiști pentru a rezolva asemenea situații.

Închisoare pentru șoferii beţi sau drogaţi chiar dacă aceștia nu au pornit motorul mașinii. Șoferi
Cinci ani de zile ar putea sta la închisoare șoferii care conduc beți – Sursă foto – captură Poliția Română

5 ani de închisoare pentru cei în cauză

Astfel, în cuprinsul hotărârii ICCJ a fost luată în calcul şi o părere a Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Conform acestora, faptul că un șofer a condus o mașină beat, fără să aibă motorul pornit, nu previne sancționarea sa penală. Cu toate acestea, circumstanța reprezintă „un aspect de luat în considerare în operațiunea de individualizare judiciară a răspunderii penale (implicit, a sancțiunii penale)”. Cu alte cuvinte, pedeapsa efectiv aplicată ar putea fi mai mică decât s-ar aplica, în mod normal, dacă motorul e pornit.

Un lucru este clar începând din prezent. Conducerea pe drumurile publice a unei mașini, de către o persoană beată sau drogată, se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă penală.

 

Tags: