Life

Închisoare pentru toți proprietarii și chiriașii din România. 5 ani în spatele gratiilor dacă se încalcă o lege abia intrată în vigoare

Legea care îi poate trimite în spatele gratiilor atât pe proprietarii apartamentelor, cât și pe chiriași. Greșeala care îi privează de libertate.
21.06.2024 | 12:20
Inchisoare pentru toti proprietarii si chiriasii din Romania 5 ani in spatele gratiilor daca se incalca o lege abia intrata in vigoare
Legea care îi poate trimite în spatele gratiilor atât pe proprietarii apartamentelor, cât și pe chiriași. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

O lege nouă vizează proprietarii și chiriașii din România. Ambele categorii riscă 5 ani de închisoare dacă nu respectă câteva prevederi legale abia intrate în vigoare.

În ce condiții riscă proprietarii și chiriașii din România să primească pedeapsa cu închisoarea

În orașele mari din România și nu numai, majoritatea imobilelor sunt închiriate. Pentru cei care au migrat în zonele urbane dezvoltate în speranța unui viitor mai bun, chiria reprezintă o variantă accesibilă, comparativ cu achiziționarea unei locuințe.

ADVERTISEMENT

Procesul închirierii unei locuințe nu este deloc simplu și poate ridica probleme atât pentru chiriaș, cât și pentru proprietar. Tocmai de aceea, este recomandat ca închirierea să se facă în baza unui contract înregistrat la ANAF.

Înainte ca proprietarul și chiriașul să bată palma, ambii trebuie să cunoască foarte bine legea. Un cadrul legal intrat în vigoare la începutul lunii stipulează faptul că atât proprietarii, cât și chiriași pot primi pedeapsa cu închisoarea.

ADVERTISEMENT

Cei care riscă să meargă în spatele gratiilor timp de cinci ani sunt proprietarii care află că persoanele care stau în chirie se droghează. În astfel de situații, este obligatorie anunțarea poliției. În caz contrar, proprietarul primește 5 ani de închisoare.

Legea are ca scop diminuarea și chiar stoparea consumului de droguri în România

Pasibil de privarea libertății poate fi și chiriașul, însă, în alt fel de circumstanțe. De exemplu, dacă un prieten care se află în vizită la chiriaș începe să se drogheze, acesta trebuie să înștiințeze poliția. Dacă nu recurge la un astfel de gest, chiriașul primește 5 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

”Tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”, stipulează textul de lege.

Aceeași lege se aplică și în cazul proprietarilor care își închiriază locuințele în regim hotelier. Și ei sunt obligați să aducă la cunoștința organelor de lege orice neregulă. Evident, dacă nu vor să ajungă în spatele gratiilor.

ADVERTISEMENT

Legea care stabilește noile reguli, precum și sancțiunile care se aplică în astfel de cazuri este aceeași lege care prevede pedepse pentru șoferii băuți sau drogați. Odată cu intrarea ei în vigoare, autoritățile speră să limiteze și chiar să stopeze consumul de droguri în România.

În ultimii ani, șoferii care s-au urcat drogați la volan au produs adevărate tragedii în trafic. Au provocat accidente care, de cele mai multe ori, au fost letale pentru victime.

ADVERTISEMENT