News

Pedepse cu închisoarea pentru arderea neautorizată a deșeurilor. Proiect de lege pentru combaterea poluării

Un proiect de lege pentru protejarea mediului depus de un senator USR prevede pedepse care pot ajunge la 3 ani pentru persoanele neautorizate care ard deșeuri.
02.12.2021 | 19:51
Pedepse cu inchisoarea pentru arderea neautorizata a deseurilor Proiect de lege pentru combaterea poluarii
ADVERTISEMENT

Deșeurile care nu sunt gestionate corespunzător reprezintă o problemă tot mai presantă, mai ales în contextul problemelor climatice. Dragoș Popescu, deputat USR, a depus un proiect de lege care prevede pedepse care pot ajunge chiar și la trei ani de închisoare pentru incendierea neautorizată a deșeurilor.

Deputatul explică în proiectul său legislativ faptul că poluarea este asociată cu cel puțin 29.000 de decese premature doar în România. Pentru a reduce acest număr și pentru a crește calitatea vieți, acestea crede că este necesară o înăsprire a legislației de mediu, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

“Aerul este poluat zilnic cu compuși periculoși, malurile râurilor sunt pline de deșeuri iar deversarea de ape reziduale în lacuri și râuri se face fără pic de frică, din ce în ce mai frecvent indici de poluare depășesc, în unele cazuri, de 5 – 6 ori nivelurile stabilite prin lege. Trebuie să înțelegem că ori luăm măsuri drastice imediat, ori ne asumăm otrăvirea lentă a oamenilor din multe zone”, explică deputatul Dragoș Popescu.

Un astfel de proiect de lege are la bază protejarea mediului și a sănătății publice, dar trebuie subliniat faptul că vine pe fondul arderilor ilegale de deșeuri din jurul Bucureștiului și alte zone ale României.

ADVERTISEMENT

Deșeurile arse reprezintă o problemă de mediu majoră, mai ales în jurul Bucureștiului. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a raportat peste 130 de situații în care a intervenit pentru a stinge incendii în care au fost incendiate anvelope, cabluri sau alte gunoaie pentru recuperarea metalului.

Datele publicate de către Poliția Județeană Ilfov mai arată și faptul că doar în jurul Capitalei au avut loc 186 intervenții care au vizat arderile ilegale de deșeuri între începutul anului 2020 și luna septembrie 2021.

ADVERTISEMENT

În ciuda numărului ridicat de intervenții, polițiștii raportează un număr redus de sancțiuni și dosare penale. Mai exact, în perioada de referință au fost aplicate 6 amenzi și au fost întocmite doar două dosare penale pentru fapte care au avut legătură cu incendierea unor deșeuri precum cablurile și cauciucurile.

Peste 29.000 de decese premature în România din cauza poluării

Poluarea mediului înconjurător este asociată cu peste 29.000 de decese în fiecare an în România. Pe lângă această cifră îngrijorătoare, un studiu al Agenției Europene pentru Mediu arată faptul că costurile sociale din țara noastră asociate cu poluarea sunt cele mai mari din UE: 1.800 euro per locuitor.

ADVERTISEMENT

În cazul Bucureștiului, situația se dovedește și mai îngrijorătoare, cercetătorii arătând că costurile sociale (mortalitate prematură, asigurări de sănătate sau costurile cu îngrijirile medicale) se ridică la 3.004 euro.

Un studiu care a analizat substanțele poluante rezultate în urma arderii deșeurilor a arătat faptul că acestea pot fi chiar și de 40 de ori mai toxice decât cele rezultate în urma arderii lemnelor.

Substanțele rezultate din urma arderii plasticelor folosite pentru electronice și electrocasnice pot atinge o toxicitate chiar și de 4.050 mai mare decât compușii eliberați în timpul arderii lemnului.

ADVERTISEMENT