News

Incident diplomatic între România și Rusia. Moscova a încercat să trimită jurnaliști la București ca delegați la o conferință oficială

Ministerul Afacerilor Externe a revocat vizele pentru 14 cetățeni ruși care au fost incluși în delegația Rusiei care urmează să ia parte la o conferință internațională.
25.09.2022 | 12:45
Incident diplomatic intre Romania si Rusia Moscova a incercat sa trimita jurnalisti la Bucuresti ca delegati la o conferinta oficiala
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerul rus de Externe/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Exterme, a acuzat România că a încălcat Carta și Convenția Uniunii Internaționale de Telecomunicații (ITU) întrucât a retras vizele pentru 14 membri ai delegației Rusiei care urmează să participe la Conferința Plenipotențiară a ITU, care urmează să aibă loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie, la București, transmite News.ro.

În replică, Ministerul român de Externe susține că cei 14 ruși erau jurnaliști la Russia Today, pe care partea rusă i-a notificat, în mod abuziv, ca făcând parte din categoria oficialilor.

ADVERTISEMENT

Disputa a devenit publică în urma unei declarații făcute de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al MAE rus, care a acuzat România că, prin revocarea celor 14 vize vrea să afecteze șansele alegerii unui rus ca secretar general al ITU, funcție pentru care candidează și un american.

România a încălcat în mod flagrant Carta şi Convenţia ITU, acordul de organizare a Conferinţei Plenipotenţiarilor”, a spus Maria Zaharova.

ADVERTISEMENT

Într-o precizare de presă a MAE de la București, Rusia este acuzată că ar fi încercat să trimită în România 14 jurnaliști de la Russia Today, publicație aflată sub sancțiunile impuse de către UE, aceștia fiind trecuți drept membri ai delegației oficiale a Rusiei.

Au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă ca membri ai delegației oficiale a acestui stat la Conferința ITU de la București, în număr de 17, conform solicitării părții ruse.

ADVERTISEMENT

Decizia autorităților române competente, bazată inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media”, a transmis Ministerul de Externe.

În continuare, MAE susține că, în urma deciziei luate, nu sunt afectate interesele de reprezentare ale Rusiei la Conferința ITU de la București.

ADVERTISEMENT

Acuzația părții ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea șanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziție de conducere în cadrul organizației este complet absurdă și vădit nefondată”, se mai spune în comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: