Milioane de europeni ar putea fi afectați de o recentă defecțiune a conductei de energie care leagă Finlanda de Estonia. Este vorba despre un cablul electric de înaltă tensiune care traversează Marea Caspică.
Incidentul a fost raportat de autorități în prima zi de Crăciun și nu este primul de acest gen. Luna trecută, două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică, între Suedia și Danemarca, au fost tăiate.
Și în acest caz s-a vorbit despre un posibil act de sabotaj. Principalii suspecți au fost chinezii, mai ales că nava Yi Peng 3 a navigat pe deasupra cablurilor în momentul în care acestea au suferit avarii.
Beijingul refuză, însă, să se supună unei anchete efectuate asupra navei. Mai mult, aceasta a părăsit zona, autoritățile suedeze nefiind capabile să o sechestreze, în lipsa unui acord din partea guvernului chinez.
În cazul cablului EstLink, ce trimite electricitate în Estonia, acesta a fost întrerupt miercuri, la ora locală 12:26, potrivit operatorului național Fingrid.
Pemierul finlandez Petteri Orpo a declarat că întreuperea nu a afectat siguranța energetică a țării. “Autorităţile rămân vigilente chiar şi în timpul Crăciunului şi investighează situaţia”, a scris el pe platforma X, potrivit News.ro.
Oficialii europeni nu exclud nici un posibil sabotaj din partea Rusiei, însă reprezentanții Kremlinului au respins această acuzație, pe care au caracterizat-o drept ”absurdă”.
În septembrie 2022, o serie de explozii subacvatice au distrus conductele Nord Stream care transportau gaz rusesc către Rusia.
Cauzele exploziilor nu au fost încă stabilită, dar Rusia a fost și în acel caz, suspectul de serviciu.
În august 2024, Wall Street Journal a scris că Ucraina a plănuit distrugerea gazoductului Nord Stream. Operațiunea s-ar fi făcut, inițial, cu acordul președintelui Zelenski. În ultimul moment, acesta s-ar fi răzgândit, însă ordinele sale de oprire a atacului ar fi fost ignorate.
Kievul a respins acuzațiile, pe care le-au caracterizat drept ”un nonsens absolut”.