News

Incident greu de explicat în mijlocul Oceanului Indian. Ce s-a întâmplat cu mai multe nave

07.06.2020 | 15:22
Incident greu de explicat in mijlocul Oceanului Indian Ce sa intamplat cu mai multe nave
ADVERTISEMENT

Un incident greu de explicat a avut loc în mijlocul Oceanului Indian, acolo unde mai multe nave au început să se învârtă în cerc, aparent fără niciun motiv.

Incident misterios în mijlocul Oceanului Indian

Cercetătorii sunt bulversați de un incident ce a avut loc în mijlocul Oceanului Indian, acolo unde mai multe nave s-au învârtit în cerc, o situație aparent fără nicio explicație, notează Digi24.

ADVERTISEMENT

Mai întâi, echipajul petrolierului Willowy, aflat sub pavilion liberian, a anunțat că duminică, 31 mai, s-a confruntat cu o situație nemaiîntâlnită, după ce nava s-a învârtit în cerc în apele din largul coastelor Africii de Sud.

Se pare că petrolierul Willowy a virat spre tribord la ora 1 noaptea, dar a început să se învârtească în cerc, devenind imposibil de stăpânit. Echipajul spune că a descoperit ulterior faptul că alte patru nave, aflate în zonă, erau prinse într-o spirală asemănătoare și se îndreptau una spre cealaltă, existând riscul de a intra în coliziune.

ADVERTISEMENT

Navele nu puteau fi manevrate nici măcare de ofițerii superiori, fapt ce i-a făcut pe marinari să creadă că motivul incidentelor ține de curenții puternici, care împing vasele. Cu toate acestea, nu erau informații cu privire la astfel de curenți în zona unde se aflau navele, în sudul Oceanului Atlanticului.

Care sunt posibilele explicații

Asemenea cazuri au fost raportate și în largul Chinei, în apropierea unor terminale petroliere sau a unor instalații guvernamentale, dar aici explicația ar fi aceea că se produc interferențe GPS.

ADVERTISEMENT

Acum, cercetătorii care au analizat incidentele din largul Oceanului indian sunt de părere că o cauză plauzibilă ar fi manipularea sistematică a GPS-ului navelor, cu rolul de a sabota sistemul de monitorizare utilizat de navele comerciale.

Tehnologia poartă numele de AIS (Sistemul de Identificare Automată) și generează identificări unice pentru fiecare ambarcațiune, care sunt transmise și navelor din zonă.

ADVERTISEMENT

Datele sunt cetralizate prin satelit pentru a preveni în același timp comportamentele suspecte, precum contrabanda, pescuitul ilegal sau comerțul cu petrol în zonele cu embargouri internaționale.

O altă explicație pentru incidentul respectiv ar fi legată de modificările câmpului magnetic al Terrei.

Agenția Spațială Europeană a depistat o anomalie în câmpul magnetic al planetei noastre, care oricum și-a pierdut 10 la sută din forță în de-a lungul ultimelor două secole.

Astfel, acesta devine foarte slab într-o regiune ce se întinde din Africa până în America de Sud, cu urmări asupra sateliților și motoarelor spațiale.

Chiar și așa, nimeni nu știe exact ce a provocat incidentul din mijlocul Oceanului Indian.

ADVERTISEMENT