News

Incident la Ambasada Rusiei din București. O mașină a intrat în zidul instituției. Şoferul a murit. Ce au acuzat oficialii ruși. Update

O mașină a intrat în zidul Ambasadei Rusiei din București, de pe șoseaua Kiseleff. Primele imagini de la fața locului arată că autorismul a luat foc și că traficul a fost limitat.
06.04.2022 | 11:54
Incident la Ambasada Rusiei din Bucuresti O masina a intrat in zidul institutiei Soferul a murit Ce au acuzat oficialii rusi Update
O mașină s-a lovit de zidul reprezentanței diplomatice ruse din București. Credit foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
06-04-2022
10:26

Cum a explicat MAE întregul eveniment

Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziție de astăzi a Ambasadei Federației Ruse la București în urma incidentului regretabil care a avut loc în această dimineață.  

Astfel, MAE consideră ca pripită și complet nepotrivită și inoportună calificarea în orice fel a acestui incident.

MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificație politică acestui incident tragic și face apel ca Ambasada Federației Ruse să manifeste reținere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităților responsabile. Până la finalizarea anchetei și comunicarea rezultatelor acesteia de către autoritățile române competente, orice fel de ante-pronunțări reprezintă doar speculații nefondate.

MAE evidențiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federației Ruse în România și a clădirii acesteia.

MAE atrage atenția că instituțiile responsabile din România au dispus, încă din data de 24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază și protecție alocat Ambasadei Federației Ruse să fie suplimentat. În plus, la 5 martie, a fost dispusă o nouă măsură de consolidare a efectivelor de protecție a Ambasadei Federației Ruse, prin alocarea unui noi echipe de patrulare, sprijin și intervenție.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că aceste măsuri de suplimentare a efectivelor de protecție au fost dispuse inclusiv pentru a veni în mod operativ în întâmpinarea solicitărilor Ambasadei Federației Ruse.

MAE reiterează, și cu acest prilej, condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei, fiind comise în zone din Ucraina aflate sub ocupația forțelor armate ruse la momentul comiterii lor. România consideră că este foarte important ca toți cei care au comis aceste fapte să fie investigați, aduși în fața justiției și să răspundă pentru faptele lor.

06-04-2022
09:18

Ce spun procurorii despre situația de la ambasada Rusiei

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Bogdan Staicu, a afirmat referitor la incidentul de la Ambasada Rusiei, că maşina a intrat în poartă, iar apoi bărbatul din interior a aprins un dispozitiv care a provocat incendiul care a dus la carbonizarea sa. În interiorul autoturismului anchetatorii au găsit mai multe recipiente cu vopseluri. Ancheta ia în calcul motive personale care au dus la aceste gesturi, excluzând posibilitatea unui atac terorist.

”Maşina a intrat în poartă, iar imediat după, persoana aflată în autoturism a aprins un dispozitiv şi în felul acesta s-a produs incendiul din interiorul maşinii, rezultatul fiind carbonizarea lui”, a declarat Bogdan Staicu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. 

Procurorul a precizat că acestea sunt informaţiile deţinute în acest moment. ”Cu siguranţă nu este o stare de fapt stabilită cu certitudine, dar, pe baza datelor existente, aceasta este situaţia de fapt conturată momentan”, a mai precizat procurorul.  

Acesta a explicat că se verifică toate informaţiile, probele şi circumstanţele personale care l-au determinat pe bărbat la un asemenea gest, dar nu a putut preciza dacă bărbatul a lăsat sau nu vreun mesaj care să-şi justifice gestul.

”La cercetarea la faţa locului, în interiorul maşinii au fost găsite recipiente pentru substanţe inflamabile. Nu aş putea spune cantitatea. Erau mai multe recipiente cu vopseluri”, a mai declarat procurorul.  

Întrebat dacă incidentul poate fi catalogat ca unul terorist, Staicu a afirmat: ”Nu există la momentul acesta elemente concrete într-un asemenea sens. Nu putem afirma la momentul ăsta că acest gest ar avea legătură cu altceva decât cu circumstanţe personale”.  

06-04-2022
09:09

Ce mesaj a transmis ambasada Rusiei după incident. „Un act comis sub influența isteriei anti-ruse”

La câteva ore după ce Bogdan Drăghici a intrat cu mașina în gardul Ambasadei Ruse și s-a incendiat, diplomații ruși au transmis un comunicat de presă în care vorbesc despre acest incident.

Diplomații trimit condoleanțe familiei și prietenilor bărbatului care a recurs la acest gest și oferă și o explicație pentru acesta. Mai exact, ei susțin că este vorba despre “un act comis sub influența isteriei anti-ruse“.

Comunicatul Ambasadei Ruse face trimitere și la masacrul de la Bucea, reluând temele de discuție vehiculate de oficialii de la Kremlin care pun responsabilitatea acestor acte pe seama ucrainenilor.

Trebuie să declarăm cu regret că, indiferent de motivele șoferului, nu există nici o îndoială că a comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare înscenată în orașul Bucea.

“În acest mic oraș ucrainean, la mică distanță de Kiev, abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, naționaliștii ucraineni au masacrat civili, punând vina pe personalul militar rus. De fapt, persoana a devenit o victimă a propagandei militare neînfrânate a neo-naziștilor aflați la putere în Kiev și a patronii lor occidentali. Care, fără a aștepta rezultatele unei examinări medico-legale și mărturii ale martorilor oculari, a lansat o campanie împotriva Federației Ruse pe fundalul unei operațiuni militare speciale în Ucraina”, au transmis diplomații ruși.

 

 

Un incident s-a produs la primele ore ale dimineții la sediul Ambasadei Rusiei din București. O mașină a intrat în zidul acesteia de pe șoseaua Kiseleff.

O maşină a intrat în zidul Ambasadei Rusiei de pe şoseaua Kiseleff

“În această dimineaţă, în jurul orei 06.00, a fost sesizat un eveniment, în care a fost implicat un autoturism, care a părăsit şoseaua şi s-a lovit de gardul unei reprezentanţe diplomatice. Conducătorul auto este decedat şi a fost nevoie de intervenţia colegilor pompieri pentru a stinge incendiul manifestat la autoturism”, transmit reprezentanții Poliției Capitalei.

ADVERTISEMENT

Imaginile de la fața locului arată că acolo au fost trimise mai multe echipaje de salvatori și oameni ai legii. De asemenea, mașina a început să ardă, iar șoferul și-ar fi pierdut viața.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei au început o investigație pentru a stabili identitatea persoanei care a cauzat acest incident și care ar fi motivațiile acesteia.

ADVERTISEMENT

“Au fost aplicate restricţii rutiere pe Şoseaua Kiseleff, pentru efectuarea cercetării la faţa locului”, a transmis Poliţia Municipiului Bucureşti.

Surse din anchetă: Şoferul s-ar fi autoincendiat

Conform Digi24, surse din cadrul anchetei sunt de părere că ar fi vorba despre un gest intenţionat. Conducătorul automobilului s-ar fi dus direct către poarta principală a instituţiei şi apoi s-ar fi lovit cu maşina în gard.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii de la Antena 3 transmit că bărbatul care a murit în acest incident se numea Bodgan Drăghici și că el ar fi folosit mașina tatălui său. Trebuie precizat că această informație nu a fost confirmată în mod oficial.

Bogdan Drăghici a fost condamnat ieri pentru 15 ani într-un dosar în care era acuzat de abuzuri sexuale asupra fiicei sale vitrege în vârstă de 10 ani (Mai multe detalii AICI).

ADVERTISEMENT

Şoferul ar fi fost somat de jandarmul de la poartă să plece, dar acesta nu ar fi ţinut cont şi s-ar fi autoincendiat.

ADVERTISEMENT
Tags: