News

Incident la Centrala Nucleară de la Cernavodă. O unitate s-a deconectat automat de la sistemul energetic

Un incident a fost semnalat sâmbătă seara la Centrala Nucleară Cernavodă. Reactorul 2 s-a deconectat automat, în urma unei disfuncţionalităţi.
10.07.2021 | 21:25
Incident la Centrala Nucleara de la Cernavoda O unitate sa deconectat automat de la sistemul energetic
Incident la Centrala Nucleară de la Cernavodă: O unitate s-a deconectat automat de la sistemul energetic. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După evenimentul de la mijlocul lunii iunie, când au avut loc scăpări la stația de clorinare, un nou incident este raportat la Central de la Cernavodă.

Sâmbătă, Nuclearelectrica, compania care operează Centrala Nucleară, a anunțat că Reactorul 2 s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național, ca urmare a apariției unei disfuncționalități în partea clasică a unității, fără impact pe partea nucleară.

ADVERTISEMENT

Avarie la Centrala Nucleară din Cernavodă. O unitate s-a deconectat automat de la sistemul energetic

În acest moment, specialiștii CNE Cernavodă investighează cauza și lucrează la remedierea acesteia în vederea reconectării Unității 2 la SEN.

Deconectarea automată a Unității 2 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele funcționând conform proiectului, explică reprezentanții companiei.

ADVERTISEMENT

Instituția dă asigurări că această deconectare automată și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător.

”SN Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în după-amiaza zilei de 10 iulie 2021, ca urmare a apariţiei unei disfunctionalităţi în partea clasică a unităţii, fără impact pe partea nucleară”, anunță compania pe site-ul Nuclearelectrica.

ADVERTISEMENT

Cei de la SN Nuclearelectrica SA anunță că vor reveni cu un comunicat de presă la momentul reconectării Unitatii 2 la SEN.

Incident la Centrala Nucleară Cernavodă în iunie

Ultimul incident produs la Centrala Nucleară de la Cernavodă a fost consemnat pe 15 iunie. Reprezentanții centralei au anunțat o defecțiune la stația de clorinare.

ADVERTISEMENT

În urma acestui eveniment, un muncitor a fost dus la spital pentru investigații medicale, a anunțat Societatea Națională Nuclearelectrica. Angajatul se afla în locație la momentul defectării. Din datele oficiale reiese că acesta este în afara oricărui pericol.

”SN Nuclearelectrica SA anunță faptul că în data de 15.06.2021, pe platforma CNE Cernavodă, în afara instalației nuclearo-electrice (zona non-radiologica), la stația de clorinare, au avut loc ușoare scăpări de clor ca urmare a defectării unui recipient de clor. Situația a fost remediată imediat conform procedurilor aplicabile, iar spațiul de lucru ventilat.

Un lucrător care efectua proceduri specifice la stația de clorinare și care se afla în incinta la momentul defectării, a fost transportat la spital pentru investigații, fiind în afara oricărui pericol.

Evenimentul nu a avut impact asupra securității nucleare, protecției mediului și populației. Acest incident nu a afectat operarea unităților de la CNE Cernavodă”, a transmis Cosmin Ghiță, directorul general al instituției.

ADVERTISEMENT