Sport

Incident la ultimul meci de pe Arena Națională. Suporterii ucraineni au cerut sprijinul Ministerului Afacerilor Externe

Mai mulți suporteri ai naționalei Ucrainei au avut probleme cu organizatorii partidei cu Austria, ultima din faza grupelor Euro 2020 desfășurată pe Arena Națională.
23.06.2021 | 18:39
Incident la ultimul meci de pe Arena Nationala Suporterii ucraineni au cerut sprijinul Ministerului Afacerilor Externe
ADVERTISEMENT

Fanii echipei ucraineni sunt recunoscuți pentru atașamentul față de țara lor, dar acest lucru le-a creat și mari probleme înaintea meciului cu Austria, ultimul disputat de cele două reprezentative pe Arena Națională.

Un grup de suporteri a încercat să intre pe cel mai mare stadion al țării având asupra lor steaguri pe care erau inscripționate mesajele ”Kiev” și ”Crimeea e Ucraina”.

ADVERTISEMENT

De ce au cerut fanii ucraineni ajutor diplomatic

Reprezentanții UEFA și forțele de ordine și securitate din proximitatea Arenei Naționale nu au fost de acord cu introducerea pe stadion a steagurilor inscripționate cu mesaje politice, iar acest lucru i-a revoltat pe fanii ucraineni.

”La EURO 2020, prietenii mei au avut parte de o situație inacceptabilă. Nu a fost permis pe stadion un steag care descria Crimeea drept teritoriu ucrainean. Într-o țară în care suveranitatea ucraineană și integritatea teritorială sunt recunoscute, poliția locală, împreună cu UEFA, au o opinie complet diferită.

ADVERTISEMENT

Și asta, în ciuda faptului că UEFA nu avea în mod oficial pretenții la forma de organizare a Ucrainei, care arată o hartă a țării, cu Crimeea cu tot. Eu greu să nu rămâi marcat aici.

După povestea cu tricoul echipei naționale, eu și prietenii mei am decis să facem acest steag pe care să desenăm steagul Ucrainei, cu granițele Crimeei și cu mesajul: Crimeea este Ucraina.

ADVERTISEMENT

La intrarea în stadion, polițiștii și administratorii români au remarcat steagurile și ne-au oprit. Imediat, au apărut mai mulți oameni, am fost împinși într-o parte și au fotografiat steagul. Ni s-a comunicat că un astfel de mesaj are conotații politice și că, drept urmare, nu avem voie cu el în stadion.

Noi am insistat și am spus că nu este politică, ci pur și simplu un fapt, și ni s-a replicat cu ’dacă vrem sau nu să intrăm la meci’. Până la urmă, steagul a fost depozitat la garderobă”, a postat pe Facebook un fan ucrainean, precizând că a solicitat ajutorul Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Totul a pornit de la tricourile cu care Ucraina voia să evolueze la EURO 2020

Scandalul diplomatic a fost declanșat cu câteva zile înaintea debutului EURO 2020 când autoritățile din Rusia au cerut UEFA să interzică tricourile cu care Ucraina intenționa să joace la Turneul Final.

Rusia a depus și o plângere la UEFA privind mesajele ostile de pe echipamentul de joc.

Este vorba despre  tricourile oficiale, prezentate de Federația Ucraineană de Fotbal, pe care apăreau conturul Ucrainei care include peninsula Crimeea, dar și mesajul ”Glorie eroilor noștri”.

În cele din urmă UEFA a cedat presiunilor Rusiei și a interzis tricourile cu pricina considerând mesajul inscripționat drept unul politic lucru considerat inadmisibil într-o competiție sportivă.

ADVERTISEMENT