News

Incidența a depășit 10 la mia de locuitori în Timișoara și în alte șapte orașe. „Valul patru ne-a cotropit”

Incidențe alarmante în mai multe orașe din țară. Specialiștii și-au transmis îngrijorările despre un posibil colaps.
03.10.2021 | 16:56
Incidenta a depasit 10 la mia de locuitori in Timisoara si in alte sapte orase Valul patru nea cotropit
ADVERTISEMENT

Situația din țară este una critică, spun specialiștii, dar o arată și datele venite de la autorități. Incidența cazurilor de coronavirus a crescut alarmant în țara noastră, iar în multe zone ea a depășit chiar și zece la mie.

Incidențe de peste zece la mie în opt orașe ale țării

În mai multe orașe, rata de incidență a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a depășit niveluri alarmante. Nici nu mai este vorba aici de pragul critic de trei sau șase la mie, ci de o rată de infectare de peste zece.

ADVERTISEMENT

Cea mai gravă situație este în orașul Bragadiru, unde incidența este de 13,87 la mie. Tot pe lista îngrijorătoare se află și Slănic (Prahova), cu 12,02 la mie, Videle (Teleorman) cu 11,48 la mie.

O incidență crescută este și în mai multe orașe din județul Ilfov, după cum urmează: Voluntari (Ilfov) cu 11,37, Popești-Leordeni (Ilfov) cu 11,32, Măgurele (Ilfov) cu 10,71, Otopeni (Ilfov) cu 10,34 și municipiul Timișoara unde s-a înregistrat o incidență de 10.09 la mie.

ADVERTISEMENT

Situația din Timișoara este una „crâncenă”, spune managerul spitalului Victor Babeș

Conform acestuia, situația este atât de gravă încât țara noastră ar putea fi nevoită, în doar câteva zile, să ceară sprijin extern pentru ca bolnavii de coronavirus să fie preluați de unități medicale din alte țări, din moment ce România nu mai face față.

De asemenea, el a criticat protestul de ieri, când peste 10.000 de oameni și-au arătat nemulțumirea față de restricțiile impuse de autorități, de vaccinare și chiar de imunizare.

ADVERTISEMENT

„Invităm acești domni care au organizat menifestările de ieri să ne spună unde să mai internăm pacienți. De exemplu, la Ungaria, cu rată de vaccinare foarte bună, e pot ajuta.

Cazurile continuă să curgă, putem să facem ceva. Nu e normal să nu te vaccinezi.

Noi nu putem să externăm în ritmul în care internăm. Nu mai avem paturi libere, putem face 40-50 de paturi pentru pacienți cu forme medii”, a informat Cristian Oancea, managerul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, la Digi24.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește secțiile de Terapie Intensivă, putem vorbi de un colaps, a mai informat acesta, care a precizat și că valul patru a făcut ravagii până acum, dar încă se așteaptă la noi creșteri, fiindcă nu am atins apogeul.

„Situația e crâncenă la formele severe. O să avem creșteri în continuare. 90-95% sunt forme nevaccinate. Vorbim de drepturi, dar uităm de obligații. Ne batem joc de sistemul sanitar.

La nivel de ATI putem vorbi de un colaps. Sunt câteva locuri. Trebuie apelat la ajutor extern, nu vom mai avea unde pune pacienți.

Valul patru ne-a cotropit. Trebuie să ne gândim unde să ducem acești pacienți”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT