News

Incidente alegeri 2024. Mită electorală în mai multe județe. Poliția a deschis deja zeci de dosare penale. UPDATE

Incidente alegeri 2024. Au fost întocmite mai multe dosare penale pentru coruperea alegătorilor. Caz halucinant în Vaslui.
09.06.2024 | 20:44
Incidente alegeri2024 Mita electorala in mai multe judete Politia a deschis deja zeci de dosare penale UPDATE
Incidente alegeri 2024, ce se întâmplă cu alegerile locale și europarlamentare. Sursa foto - freepik.com
ADVERTISEMENT

Incidente alegeri 2024. Românii își aleg duminică, 9 iunie, viitorii primari și reprezentanții consiliilor locale și județene, dar și reprezentanții Parlamentului European. Deja au fost înregistrate primele incidente în mai multe județe ale țării.

UPDATE: Au fost întocmite 17 dosare penale în Capitală

Poliția Capitalei anunță că până la ora 20.00 au fost semnalate 65 de incidente în legătură cu procesul electoral, dintre acestea, 11 nu s-au confirmat, iar 17 sunt în curs de verificare.

ADVERTISEMENT

”În acest context, angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.

În ceea ce privește misiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, până la ora 20.00, nu au fost înregistrate situații de urgență în încăperile unde se exercită dreptul de vot.

ADVERTISEMENT

De asemenea, echipajele SMURD au acționat pentru acordarea primului ajutor în cazul unor persoane, în proximitatea sau în curtea instituțiilor unde au fost amenajate secții de votare, pentru diverse probleme medicale constatate”, au precizat autoritățile.

Astfel, polițiștii au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 24.800 de lei și au întocmit dosare penale pentru 17 posibile infracțiuni.

ADVERTISEMENT

”În ceea ce privește persoanele aflate în centrele de reținere și arest preventiv, de la nivelul Poliției Capitalei, au fost dispuse măsurile necesare pentru permiterea exercitării dreptului de vot de către cei care îndeplinesc condițiile legale”, au conchis oamenii legii.

UPDATE: Amenzi de peste 10.000 de lei în București

Reprezentanții MAI au informat că, la nivelul municipiului București, au fost semnalate, până la ora 17.00, 41 de incidente în legătură cu procesul electoral. „Dintre acestea, nouă nu s-au confirmat, iar opt sunt în curs de verificare. De asemenea, în perioada de referință, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.600 de lei și au fost întocmite dosare penale pentru 13 posibile infracțiuni”, a informat MAI.

ADVERTISEMENT

Conform MAI, un incident a fost înregistrat în zona unor secții de votare din Sectorul 1. În acest caz, mai mulți alegători ar fi transportați cu autoturisme la secțiile de votare, de către reprezentanți ai unor partide politice.

„În urma verificărilor efectuate, au fost identificate două autoturisme, cu ajutorul cărora ar fi fost transportate mai multe persoane la o secție de votare. În interiorul acestora au fost identificați doar șoferii care au declarat faptul că nu au nicio legătură cu situația precizată anterior.

La unul dintre autoturisme, s-a constatat că Inspecția Tehnică Periodică era expirată, astfel că s-a dispus reținerea certificatului de înmatriculare și sancționarea șoferului, conform OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Nu au fost constatate alte aspecte de natură penală sau contravențională”, au precizat reprezentanții MAI.

Un alt incident a fost semnalat polițiștilor din cadrul Secției 6 Poliție de către un candidat la alegerile locale, cu privire la faptul că, într-o secție de votare s-ar fi găsit un buletin de vot ștampilat.

„Polițiștii din cadrul subunității s-au deplasat cu operativitate la fața locului, unde au luat legătura cu membrii comisiei de votare. Astfel, în urma verificărilor efectuate s-a constatat prezența unui buletin de vot ștampilat în cabina de votare. S-a procedat la anularea respectivului buletin de vot.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de frauda la vot. Cercetările sunt continuate de către Secția 6 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2”, a mai informat MAI.

UPDATE: Bărbat rănit după ce a votat la o secție din București

Un bărbat din Capitală a ajuns la spital după ce, la ieșirea din secția de votare, a căzut și s-a accidentat. „La fața locului s-au deplasat cu operativitate polițiști din cadrul Secției 2 Poliție, oferindu-i primul ajutor bărbatului în cauză, fiind în afara oricărui pericol. Acesta a fost transportat la o unitate spitalicească, în vederea acordării de îngrijiri medicale”, a transmis Poliția Capitalei.

UPDATE: A votat deși figura ca moartă

O femeie de 68 de ani din județul Brăila a votat deși CNP-ul său figura în bazele de date ca aparținând unei persoane decedată. Polițiștii din orașul Însurăței s-au autosesizat și continuă cercetările pentru a face lumină în acest caz.

Vezi AICI mai multe detalii despre acest incident

UPDATE: Urne nesigilate la Constanța

Un bărbat din Constanța a sesizat poliția după ce a constatat că urnele de la secția nr. 142 nu sunt sigilate corespunzător. În plus, acesta a reclamat că ar fi fost amenințat de un alt alegător pe fonsul unui conflict spontan. Oamenii legii au sesizat autoritatea electorală competentă și au întocmit dosar de cercetare penală pentru amenințare.

UPDATE: Poliția anunță 28 de incidente până la ora 14.00

Poliția Capitalei anunță că până la ora 14.00, în București, au fost semnalate 28 de incidente în legătură cu procesul electoral, dintre care trei nu s-au confirmat, iar 9 sunt în curs de verificare.

Autoritățile mai precizează că echipajele SMURD au intervenit pentru acordarea primului ajutor în cazul a șapte persoane, în apropierea sau în curtea instituțiilor unde sunt plasate secții de votare.

Totodată, au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 8.280 de lei și au fost întocmite dosare penale pentru cinci posibile infracțiuni.

UPDATE: A primit buletinul pentru primar deja ștampilat. O tânără din Sighișoara a alertat poliția

O tânără care a mers să voteze într-o secție din Sighișoara a alertat poliția după ce a primit buletinul cu candidații pentru primărie deja ștampilat. În momentul în care polițiștii au mers să facă verificări, au descoperit și alte buletine deja ștampilate, care erau pe masa unuia dintre membrii secției de votare.

”Poliţiştii municipiului Sighişoara au fost sesizaţi cu privire la faptul că un alegător care s-ar fi prezentat la o secţie de votare din municipiul Sighişoara pentru exercitarea dreptului electoral, ar fi primit un buletin de vot pentru alegerea primarului, pe care ar fi fost deja aplicată o ştampilă de vot. La faţa locului s-a deplasat patrula responsabilă în a interveni şi verifica incidentele electorale semnalate, stabilind faptul că pe masa unui membru din comisia secţiei de votare se aflau şase buletine de vot pentru funcţia de primar, pe care erau deja aplicate ştampile de vot, unul dintre acestea fiind înmânat alegătorului în cauză, respectiv o femeie de 25 de ani”, anunță Poliția Județeană Mureș.

Astfel a fost deschis dosar penal care vizează fraude la vot. Cercetările vor fi continuate de Parchet.

UPDATE: Primar din Constanța, acuzat că ar fi amenințat cu cuțitul un alegător

Un alegător din Constanța îl acuză pe primarul din satul Băneasa că ar fi încercat să îl mituiască pentru a-l vota și că l-a bătut. Poliția anunță că în acest caz a fost deschis un dosar penal. Potrivit Observator, edilul ar fi scos cuţitul.

”Duminică, polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un candidat la Primăria Băneasa i-ar fi oferit suma de 1.000 de lei, pentru a-l vota”, anunță IPJ Constanța.

UPDATE: 11 dosare penale şi opt amenzi, în primele patru ore de la deschiderea urnelor

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a declarat că poliţiştii au întocmit, până în jurul orei 11.00, dosare penale pentru 11 posibile infracţiuni în legătură cu procesul de votare.

“De la momentul începerii procesului de vot, au fost înregistrate 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii, cu 37,6% mai puţine faţă de incidentele sesizate până la aceeaşi oră la alegerile locale şi parlamentare precedente. Dintre acestea, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de verificare”, a declarat Monica Dajbog, într-un briefing de presă.

Pe lângă acestea, au mai fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale, nouă avertismente şi opt amenzi, în valoare de 7.800 de lei.

“Au fost primite mai multe sesizări despre nereguli cu privire la buletinele de vot: alegătorii ar fi primit buletine de vot gata ştampilate ori mai multe decât aveau dreptul, sau dimpotrivă, mai puţine. Toate sesizările se verifică cu celeritate în vederea luării măsurilor legale”, a mai spus Monica Dajbog.

Prin sistemul de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal s-au primit 1.032 de semnalări, din care aproximativ 930 reprezintă validarea alegătorilor neînscrişi în listele electorale, dar din primele verificări nu a reieşit că ar fi fost vorba de fraudă la vot.

“În cadrul acţiunilor desfăşurate până la această oră în trafic, au fost verificate 4.927 de persoane cu 2.341 de vehicule, fiind aplicate 51 de sancţiuni contravenţionale pentru diverse încălcări ale normelor legale. Aceste verificări în trafic vor continua pe parcursul zilei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

UPDATE: Amendat cu 1.000 de lei, pentru fotografierea buletinului de vot

Un tânăr de 30 de ani, din Calafat, a fost amendat duminică 9 iunie cu 1.000 de lei, după ce şi-a fotografiat buletinul de vot în cabină, după cum transmit poliţiştii doljeni.

“În dimineaţa zilei de 9 iunie, ora 08,20, Poliţia Municipiului Calafat a fost sesizată de preşedintele Secţiei de votare nr. 194 din municipiul Calafat cu privire la faptul că o persoană a efectuat fotografii cu telefonul mobil în cabina de vot. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat faptul că un bărbat, de 30 de ani, din municipiul Calafat, în timp ce se afla în cabina de vot, ar fi efectuat fotografii cu telefonul mobil”, precizează IPJ Dolj.

Bărbatul a fost condus la sediul Poliţiei Calafat, unde a fost amendat cu de 1.000 de lei, conform prevederilor Legii nr.115/2015.

UPDATE: Incidente alegeri 2024. Trei dosare penale pentru mită electorală

Au fost deschise trei dosare penale pentru mită electorală. În orașul Mioveni, din județul Argeș, polițiștii s-au autosesizat după ce susținătorul unui candidat la Primăria Mioveni a promis alegătorilor ca le va oferi bani dacă îl vor vota pe acesta.

„În ziua de 8 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni s-au sesizat din oficiu referitor la o postare pe o rețea de socializare, prin care titularul îndeamnă urmăritorii să meargă la vot, pentru a obține un beneficiu material, materialul postat făcând trimitere și către o persoană care are calitatea de candidat la alegerile locale”, au transmis oamenii legii.

Ulterior, oamenii legii au fost sesizați și în scris referitor la acest incident. În acest caz a fost deschis dosar penal pentru coruperea alegătorilor, fiind desfășurate cercetări pentru a se stabili în ce împrejurări s-a petrecut totul.

UPDATE: Doi candidați din Dolj și Tulcea ar fi oferit bani alegătorilor

Un alt dosar penal a fost deschis în județul Dolj, aici unde un candidat la Primăria Pielești, în vârstă de 60 de ani, ar fi promis bani unui alegător în schimbul votului. Sesizarea a fost făcută sâmbătă seara, 8 iunie.

Și în județul Tulcea a fost întocmit un dosar penal pentru mită electorală. S-a întâmplat în comuna Baia. O candidată la Primărie a sunat la 112 și a sesizat că un contracandidat ar oferi bani locuitorilor pentru a-l vota pe 9 iunie.

„La data de 7 iunie 2024, în jurul orei 23:30, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Baia au fost sesizați de către o femeie de 47 de ani, având calitatea de candidat la Primăria comunei Baia, cu privire la faptul că un alt candidat ar oferi sume de bani cetățenilor din comună, în scopul influențării acestora.

Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor, pentru lămurirea stării de fapt și a tuturor circumstanțelor în care s-a produs incidentul”, a informat IPJ Tulcea.

Președintele unei secții de votare din Vaslui, înlocuit după ce a venit beat la alegeri

Un alt incident ieșit din comun a avut loc în județul Vaslui, chiar în primele ore de la deschiderea secțiilor de votare. În localitatea Satu Nou, președintele Secției de Votare  387 a venit beat, potrivit unor surse judiciare citate de Digi 24.

Se pare că bărbatul avea 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat. Membrii secției de votare au sesizat polițiștii, iar președintele secției a fost înlocuit.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”