News

Incidente alegeri parlamentare 2020. Un buzoian a vrut să voteze de două ori. E cercetat acum de Parchet. Update

06.12.2020 | 18:56
Incidente alegeri parlamentare 2020 Un buzoian a vrut sa voteze de doua ori E cercetat acum de Parchet Update
ADVERTISEMENT

Au început să apară primele incidente provocate de alegerile parlamentare de astăzi, 6 decembrie 2020, iar pe parcursul zilei este foarte probabil ca acestea să se înmulțească.


Buzoian cercetat de Parchet după ce a vrut să voteze de două ori

UPDATE, ora 18:00. O posibilă infracțiune electorală a avut loc în județul Buzău. Conform primelor informații, un bărbat în vârstă de 34 de ani, domiciliat în comuna Vadu Paşii, şi-ar fi exercitat dreptul de vot la o secţie de votare.

ADVERTISEMENT

Culmea, ulterior acesta ar fi încercat să voteze din nou la o altă secţie de votare de pe raza localităţii de domiciliu. În cauză au fost demarate cercetări sub coordonarea parchetului pentru sâvârşirea infracţiunii de tentativă fraudă la vot.


Un candidat din Brăila, acuze la adresa primarului și preotului dintr-un sat. Aceștia împart pachete alegătorilor

UPDATE, ora 18:00. Alexandru Popa, candidat pentru Camera Deputaților din Brăila nu a ezitat și a sesizat printr-un apel la 112, nereguli la procesul de votare. Acesta a transmis autorităților că primarul și preotul din localitatea Dudeşti ar fi împărțit pachete.

ADVERTISEMENT

Acestea au avut scopul de a determina alegătorii să voteze un anume candidat. Totul s-ar fi întâmplat duminică, în intervalul orar 10:00 – 13:00.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor, iar poliţiştii fac în continuare verificări.

ADVERTISEMENT

„În jurul orei 13:45, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe raza unei localității, primarul localității împarte bunuri și bani alegătorilor, în scopul influențării voturilor.

În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor”, a anunțat IPJ Brăila.

ADVERTISEMENT

Amendă de 2500 de lei după ce s-a dus beat la vot, și-a dat masca jos și a sunat la 112

UPDATE, ora 17:50. Un bărbat din județul Gorj s-a dus băut bine la votare. Mai mult de atât, acesta și-a dat masca jos în mijlocul secției după care a sunat la 112.

Polițiștii l-au amendat cu 2.500 de lei. Întreg incidentul s-a petrecut la o secție de votare din comuna Negomir


Votare întreruptă într-o secție din Alba! Președintele a aflat că are COVID-19

UPDATE, ora 17:10. Votarea pentru alegerile parlamentare s-a întrerupt într-o secție din Alba. Chiar președintele comisiei a fost depistat cu COVID-19. Persoana a fost înlocuită cu vicepreşedintele secţiei.

Totul s-a petrecut în localitatea Valea Lungă, sat Tăuni. Aici, preşedintele secţiei de votare nr. 429 a primit rezultatul testului COVID prin sms în timp ce își exercita funcția. Procesul de votare a fost întrerupt pentru jumătate de oră, timp în care bărbatul s-a izolat.

Sala de votare a fost dezinfectată, iar procesul de vot s-a reluat în condiţii normale.


Pacienții de la Victor Babeș Timișoara nu au putut vota. Le-a fost refuzată urna mobilă

UPDATE, ora 16:45. Mai mulți pacienți internați la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara nu au putut vota la alegerile parlamentare. Culmea, aceștia au solicitat urna mobilă, dar cei de la secția de votare la care este arondată unitatea sanitară au spus că nu le pot îndeplini dorința.

Vorbim, mai exact, de 32 de persoane printre care chiar și un candidat la Camera Deputaților. Secția de votare 163, de pe strada Lorena, cea de care aparține spitalul a avut însă un răspuns negativ.

Președintele secției a transmis că, fiind vorba despre pacienți cu Covid, cei 10 membri ai biroului secției de votare au decis, în unanimitate, să refuze trimiterea urnei mobile.

Vă reamintim că, potrivit Biroului Electoral Județean, cei de la secția de votare nu pot fi obligați să meargă cu urna mobilă în spital.


Amendă colosală pentru un ieșean care a făcut campanie în ziua votului

UPDATE, ora 16:20. Atenție la neatenție, acesta pare a fi mesajul pe care îl transmit autoritățile. Un bărbat a luat o amendă uriașă după ce a continuat să facă lobby pentru un anumit partid politic.

Mai mult de atât, persoana respectivă nu purta nici mască de protecţie sanitară. Reprezentanţii Poliţiei Iaşi au anunţat că a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare 12.500 de lei unei persoane care a intrat într-o secţie de votare cu mai multe pliante electorale.


Înjurături și bătaie într-o secție din Suceava

UPDATE, ora 16:15. A fost scandal mare într-o secție de votare din Suceava. Membrii acesteia n-au scăpat prea ieftin. Un individ i-a bruscat și înjurat.

Bărbatul a fost amendat în cele din urmă cu 1.500 de lei. De altfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a declarat că, în orele scurse de la deschiderea secțiilor de vot, au fost înregistrate 101 sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale, din care 30 nu s-au confirmat.


S-a furat o ștampilă cu „votat” în județul Olt

UPDATE, ora 16:10. Aproape incredibil, dar adevărat. O ștampilă cu „votat” a fost furată dintr-o secție din Olt.  Poliţiştii fac verificări ample în urma unei sesizări venite chiar de la reprezentanții acestei secții.

Plângerea a venit din secţia de votare organizată în satul Doba, comuna Pleşoiu și a avut loc în jurul orei 14.00. Atunci s-a anunțat că una din cele patru ştampile repartizate secţiei este de negăsit. Vorbim despre primul incident de acest gen semnalat la Alegerile parlamentare 2020.

„La o secţie de votare din comuna Pleşoiu a fost sesizat faptul că lipseşte o ştampilă de votare. Procesul de votare a fost întrerupt pentru 20 de minute.

În prezent a fost reluat, iar poliţiştii fac verificări pentru clarificarea situaţiei“, a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu. De menţionat că ştampila încă nu a fost găsită.


Acuze dure ale liberalilor! PNL spune că la unele secții bucureștene s-au semnat procese verbale în alb

UPDATE, ora 15:40. Scandal în ziua alegerilor! Reprezentanții PNL susțin că în mai multe secții din București au fost semnate procese verbale în alb, înainte de închiderea votării și de numărarea voturilor.

Liberalii nu au ezitat o clipă și spun că acest lucru este ilegal. Mai mult de atât, poliția s-ar fi deplasat deja la trei astfel de secții.

„Până la ora 12:30 au fost identificate trei secții de votare în București unde procesele verbale au fost semnate în alb, deși legea prevede în mod special ca această practică este interzisă, iar toți reprezentanții partidelor au primit instrucțiuni în acest sens.

Potrivit informațiilor centralizate la acest moment, astfel de situații se regăsesc la secția de votare 961 (liceul Ion Barbu), la secția de votare 1.003 (școala generală 126) și la secția de votare 869 (școala generală 188). La toate aceste secții poliția s-a deplasat și a încheiat procese verbale de costatare a faptelor”, se arată în comunicatul PNL Sector 5

De asemenea, reprezentanții PNL susțin că, potrivit unor informații de ultimă oră, și la secțiile de votare 1.006 și 1.008 procesele verbale au fost semnate în alb de către o parte a reprezentanților partidelor.


MAI a prezentat bilanțul evenimentelor după primele opt ore de votare

UPDATE, ora 15:00. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a susținut, duminică, la ora 15.00, o declarație de presă cu privire la activitățile desfășurate de structurile MAI în contextul alegerilor parlamentare.

S-au înregistrat o serie importantă de incidente, multe soldate cu amenzi sau chiar dosare penale:

  • La Cluj a fost semnalată o fraudă la vot: 2 persoane au votat fără a avea acest drept. S-a deschis un dosar penal.
  • Președintele unei secții de vot din Suceava, a fost agresat de un alegător, care l-a bruscat și a adresat injurii celor prezenți. Individul a primit o amendă de 1500 de lei.
  • În București, un cetățean a fost amendat pentru tulburarea liniștii publice: 700 de lei. El nu a purtat nici mască.
  • Tot în București, Sectorul 2, sigla unui partid apărea pe geamul unei mașini parcate lângă o secție de vot. Posesorul autoturismului a fost amendat cu 4.500 de lei.
  • În Pașcani, un cetățean a fost amendat cu 10.000 de lei pentru propagandă și 2.500 de lei pandemie pentru nerespectarea regulilor din pandemie.
  • Au fost depistați trei cetățeni care și-au pozat buletinul de vot. Aceștia au fost amendați

UPDATE, ora 14:47. În ultima oră, mai multe incidente electorale au fost semnalate în țară, printre care și un dosar penal și o agresiune fizică.

În Constanța, un dosar de cercetare penală a fost deschis de Poliție după ce la o secție din oraș un votant a primit un buletin gata ștampilat

S-a lăsat cu palme în Dolj, acolo unde angajatul unei primării din județ l-a pălmuit pe unul dintre membrii secției de votare din localitate. Incidentul a avut loc în comuna Carpen, iar polițiștii au deschis dosar penal.

Iar în Arad, un tânăr de 21 de ani a fost obligat de poliţişti să şteargă un mesaj electoral postat pe o reţea de socializare chiar în ziua votului, el acceptând şi primind un avertisment,


UPDATE, ora 14:14. Acuzații de mită electorală la Brăila. Un bărbat a fost prins de polițiști în timp ce oferea bani alegătorilor ca să voteze pe lista suplimentară în altă localitate. Sesizarea a fost făcută de primar.

În acest caz a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.


Două dosare penale la Brăila: unul pentru fraudă, iar cel de al doilea pentru coruperea alegătorilor

UPDATE, ora 13:50. Incident grav, petrecut în orașul Brăila. Oamenii legii au fost sesizați după ce o femeie a introdus două buletine de vot în urnă. Polițisții au deschis un dosar penal pentru fraudă. „În această dimineaţă, la ora 09:30, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că la o secţie de votare de pe raza municipiului, o femeie ar fi introdus în urnă două buletine de vot ştampilate, ambele pentru Senat.

În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că un membru al comisiei ar fi înmânat alegatoarei două buletine de vot, pe care aceasta le-a ştampilat şi le-a introdus în urnă. În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot”, au transmis reprezentanții IPJ Brăila, potrivit Mediafax.

Pe teritoriul județului au avut loc 10 incidente cu privire la procesul de votare. Unul dintre ele nu se confirmă, șapte sunt în curs de verificare, iar pentru alte două s-au deschis dosare penale.

Cel de al doilea dosar penal a fost întocmit pe numele unui primar din judeţul Brăila care ar fi transportat cu mașina oameni din alte localități pentru a vota pe listele suplimentare. Polițiștii au demarat cercetarea penală pentru infracțiunea de corupere a alegătorilor.


UPDATE, ora 13:21. Alegerile au fost întrerupte la secția de votare nr. 367 din Captura, satul Malu Roşu, județul Prahova, după izbucnirea unui incendiu. Pompierii au fost alertați, iar două echipaje s-au deplasat la fața locului, un echipaj de stingere și unul de prim ajutor. Se pare că flăcările ar proveni de la coșul de fum, scrie Digi24.

Fraudă la vot, în Maramureș. Un bărbat a votat, deși nu mai era cetățean român de 25 de ani

UPDATE, ora 13:10. Un incident neobișnuit a avut loc într-o secție de votare din județul Maramureș. Polițiștii au fost sesizați de prezența la vot a unui bărbat cu un document de identitate valabil, dar care nu se afla pe listele permanente. Acesta a votat pe listele suplimentare în localitatea Vișeu de Sus.

Ulterior, oamenii legii au constatat că acesta nu mai avea cetățenie română de mai bine de 25 de ani.„În urma verificărilor polițiștii au constatat faptul că bărbatul și-a pierdut cetățenia română în urmă cu 25 de ani.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de fraudă la vot și se continuă cercetările sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Ionela Cozma, potrivit ziarmm.ro.


Un om a murit într-o secție de vot din București, un altul în curtea unei secții de votare din Argeș, iar o persoană din Brăila a primit un buletin de vot anulat

UPDATE, ora 12:00. Incidente tragice în București și Argeș. Un alegător a decedat în interiorul secției de votare 643 din Sector 3, iar procesul electoral a fost suspendat. Momentan nu se cunosc detalii despre identitatea persoanei respective.

Al doilea episod macabru a avut loc în secția nr. 486, din localitatea Teiu, județul Argeș. Un bătrân de 80 de ani a leșinat în curtea secției de votare. Echipajele de salvare au fost alertate, dar, la sosirea acestora bărbatul, se afla în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvat, potrivit știrilor de la Antena 3.

În Brăila, un alegător a primit un buletin de vot pe care era deja aplicată ștampila „Anulat”. În urma cercetărilor efectuate de către oamenii legii, s-a stabilit că a fost o greșeală, iar omul a primit alt buletin de vot, potrivit Mediafax, citat de Știri pe surse. 

La Năvodari, viceprimarul și președintele PMP Năvodari a fost amendat, după ce ar fi continuat campania electorală pe rețelele de socializare. Bărbatul a îndemnat oamenii să voteze anumiți candidați, iar polițiștii s-au autosesiat și i-au aplicat acestuia o amendă de 4.500 de lei, scrie Replicaonline.ro.

MAI, raportul după primele 3 ore de votare: focuri de armă și buletine deja ștampilate

UPDATE, ora 10:34: Procesul de votare a început cu o serie de incidente în România după primele trei ore de la deschidere urnelor. Purtătorul de cuvânt al Ministerului, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a declarat că până acum au fost sesizate câteva incidente.

  • În Capitală un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgență după ce a sunat la 112 pentru a reclama faptul că o altă persoană nu purta mască de protecție. De fapt, în urma verificărilor, s-a constatat că aspectele reclamate nu se confirmă.
  • Tot în Capitală, 3 membri ai birourilor electorale de la secții diferite au avut nevoie de îngrijiri medicale: doi pentru lipotimii și al treilea pentru că s-a tăiat cu caterul la mână. Persoanele sunt conștiente și au fost asistate medical la fața locului.
  • La o secție de votare din municipiul Brăila, o persoană a reclamat că a primit un buletin care avea aplicată ștampila de vot. La fața locului s-a deplasat echipa de cercetare pentru efectuarea de verificări.
  • De asemenea, un polițist din județul Gorj a raportat faptul că după preluarea pazei unei secții de votare, aflându-se singur într-o încăpere a imobilului, alta decât cea în care este amplasată secția de votare, a tras din greșeală un foc de armă.
  • Incidentul s-a produs înainte de deschiderea secției de vot. Nu au rezultat decât pagube materiale. La fața locului s-a deplasat o echipă operativă constituită la nivelul IPJ pentru a efectua verificări cu privire la acest incident.

Primul caz de mită electorală de la alegerile parlamentare, cercetat de Poliției

UPDATE, ora 9:25: Un prim caz de mită electorală din preajma alegerilor parlamentare 2020 este cercetat de Poliția din România. Un bărbat a sesizat Poliția Municipiului Mediaș cu privire la faptul că, în localitatea Ighișul Nou, două persoane împart pachete sătenilor cu scop de mită electorală. Detalii AICI.


UPDATE, ora 09:03: Un grav incident a avut loc într-o secție de votare din Gorj, unde s-a tras cu arma. Din primele informații, se pare că unui polițist i s-a descărcat arma din dotare în timp ce se afla în secția de votare, iar glonțul a trecut printr-o fereastră. În secție se aflau mai multe persoane. Polițistul este acum cercetat, pentru a se afla cum s-a putut descărca arma.


Știrea inițială, 6:56 / O postare în care bucureșteanul Andrei Boceanu povestește că s-a trezit cu poliția la ușă pentru o postare pe rețelele de socializare a devenit virală, fiind redistribuită de sute de oameni.

Una dintre reacțiile cauzate de povestea internautului a fost a lui Marcel Ciolacu. Liderul PSD susține că asemenea incidente nu trebuie să mai existe și menționează că îl va ajuta pe respectivul om, asigurându-i un avocat pentru a contesta amenda aplicată în instanță.

Incidente alegeri parlamentare 2020: Amendă uriașă pentru un bucureștean, după ce ar fi făcut „propagandă electorală” pe Facebook

„Nu am fost sancționat niciodată de Facebook pentru postările mele și nu am avut vreodată contul blocat sau suspendat. Dar în urmă cu o oră mi-a bătut poliția la ușă, cu un cadou de Moș Nicolae: amendă pentru propagandă. Contravenția constatată a fost următoarea:

“Susnumitul a continuat propaganda electorală după încheierea acesteia, respectiv a săvârșit această abatere prin postarea în mediul on-line pe rețeaua de socializare Facebook a unui mesaj prin care îndeamnă alegătorii să participe la procesul de votare pentru îndepărtarea de la guvernare a unui partid politic.”

M-au întrebat dacă am obiecțiuni. Am scris: “Nu aveam cunoștință că postarea unui mesaj cu conținut politic poate fi considerată contravenție.” I-am întrebat pe domnii polițiști (au fost prezenți patru) dacă reprezintă contravenție postarea unui mesaj prin care să vă povestesc pățania din seara aceasta și să solicit sfaturi privind calea de urmat. Mi-au spus că nu, așa că sper să nu-mi mai bată iar la ușă.

Doamne ferește să devin recidivist… PS: Am uitat să spun că domnii polițiști au fost drăguți și mi-au dat amenda minimă: 4500 lei… PPS: În comentarii am atașat și documentul (cu eliminarea datelor personale), ca să nu credeți că fac glume de genul acesta…”, a scris Andrei Boceanu pe Facebook.

Postarea bărbatului a ajuns rapid virală, sute de oameni redistribuind-o. Internauții s-au arătat revoltați față de pățania omului și au reamintit că politicienii din România au paginile rețelelor de socializare pline de mesaje electorale, chiar și după încheierea campaniei electorare.

Una dintre reacțiile notabile este cea a liderului social-democrat, Marcel Ciolacu. Acesta a susținut că ceea ce i s-a întâmplat omului este un abuz, a precizat că îl va ajuta cu un avocat și a îndemnat oamenii la vot, drept răspuns la abuzurile făcute de autorități. „NU! România nu trebuie și nu poate fi transformată în stat polițienesc! Există instanțe de judecată, iar avocatul îl asigurăm noi. Și mai există votul! Cu sete!”, a scris președintele PSD, redistribuid postarea inițială.

ADVERTISEMENT