Video

IMAGINI CUTREMURĂTOARE! Timoşenko a plîns lîngă sicriele decedaţilor în luptele din Ucraina!

UPDATE Fostul premier Iulia Timosenko a fost eliberată sîmbătă seara din spitalul penitenciarului din Harkov, unde a stat închisă timp de trei ani. Opozanta Iulia Timoshenko a fost primită...

UPDATE Fostul premier Iulia Timosenko a fost eliberată sîmbătă seara din spitalul penitenciarului din Harkov, unde a stat închisă timp de trei ani. Opozanta Iulia Timoshenko a fost primită triumfal, sîmbătă seara, la Kiev, fiind aclamată de zeci de mii de persoane. Aflată într-un scaun cu rotile şi cu ochii în lacrimi, Timoshenko a plîns lîngă sicriele celor decedaţi, pe care i-a numit “eroii Ucrainei”. Ea a susţinut şi un discurs în faţa a 50.000 de oameni. 

Iulia_Timosenko

http://youtu.be/my1AEKDCvno

UPDATE: Parlamentul ucrainean a decis demiterea preşedintelui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai, relatează BBC News Online.

UPDATE 17.00 Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat că “nu are intenţia” de a demisiona. “Ţara asistă la o lovitură de stat”, a declarat el. “Nu intenţionez să-mi dau demisia. Sunt un preşedinte ales legitim. Nu intenţionez să părăsesc ţara”, a subliniat Ianukovici.

UPDATE 15.30 Poliţia ucraineană s-a declarat “de partea poporului”, arătînd că împărtăşeşte dorinţa de “schimbare rapidă”, anunţ ce a fost făcut într-un comunicat. De asemenea, fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko, a fost eliberată “imediat” din  închisoare!

UPDATE: Viktor Ianukovici ar fi plecat din Kiev spre Harkov, scrie The Guardian, care citează o sursă din Departamentul de Stat. Harkov este un oraş aflat la graniţa cu Rusia, unde Ianukovici s-a bucurat la alegeri de un scor electoral excelent, dar unde au avut loc în ultimele zile proteste anti-guvernamentale fără precedent.

UPDATE: Mai multe voci reprezentînd grupări aflate în prima linie a luptelor din Maidan, Piaţa Independenţei din Kiev, au respins, vineri, acordul încheiat între preşedintele Viktor Ianukovici şi opoziţia politică, potrivit declaraţiilor citate de kyivpost.com şi de contul de Facebook EuroMaidan. Grupurile, printre care Sectorul de Dreapta, anunţă că lupta continuă şi cer demisia imediat a preşedintelui, dar şi arestarea ministrului de Interne, a şefului forţelor speciale Berkut şi a altor vinovaţi pentru violenţele împotriva protestatarilor. Pe scena din piaţă, Vitali Kliciko a fost huiduit şi şi-a cerut scuze protestatarilor pentru că a dat mâna cu Ianukovici.

Violenţele din Ucraina au adus în lumina reflectoarelor un preşedinte-dictator, capabil de orice pentru a se menţine la putere şi trei lideri ai opoziţiei, care provin din partide diferite, dar susţin că au acelaşi scop – viitorul european al Ucrainei şi combaterea corupţiei. Este vorba de un fost campion mondial la box, un lider de extremă dreapta şi un colaborator apropiat al fostului premier pro-occidental Iulia Timoşenko – Vitali Kliciko, Arseni Iaţeniuk şi respectiv Oleh Tiahnibok.

Kiev, capitala Ucrainei, este de cîteva luni scena unor confruntări extrem de violente între sute de mii de protestatari şi forţele de ordine. Printre oamenii nemulţumiţi şi-a făcut simţită prezenţa şi Vitali Kliciko, cel mai cunoscut lider al opoziţiei ucrainene. Fost boxer profesionist, Kliciko are cetăţenie germană, a obţinut un doctorat în ştiinţe sportive şi este liderul Alianţei Democratice pentru Reformă sau UDAR, acronim care în limba ucraineană înseamnă „pumn”. Formaţiunea sa a obţinut al treilea loc în alegerile legislative din 2012, iar Vitali vrea să candideze anul viitor pentru preşedinţie. De curînd, preşedintele Ianukovici i-a oferit postul de vicepremier pentru a pune capăt protestelor, funcţie pe care Kliciko a refuzat-o.

Din ring, la conducerea Ucrainei

Retras din activitatea competiţională definitiv în 2012, Kliciko şi-a canalizat aproape toate energiile pentru a dobîndi succese la fel de mari şi în viaţa politică precum cele de care s-a bucurat atît timp cît a fost sportiv. Vitali a intrat în politică încă din 2004, atunci cînd a devenit principalul susţinător al preşedintelui ales Viktor Iuşcenko, un an mai tîrziu devenind consilier al acestuia. Dar fostul multiplu campion şi-a dorit mult mai mult, iar în 2006 a candidat pentru postul de primar al Kievului, scrutin pe care l-a pierdut, strîngînd însă 26 la sută dintre voturi şi clasîndu-se pe locul secund. După încă patru ani, el şi-a făcut chiar şi un partid politic, devenit din ce în ce mai popular în rîndul conaţionalilor, iar anul trecut şi-a anunţat oficial intenţia de a candida pentru preşedinţia Ucrainei pe care, conform celor mai mulţi specialişti, are cele mai mari şanse să o obţină.

Primul campion mondial cu diplomă de doctorat!

Vitali Kliciko a avut una dintre cele mai prestigioase cariere din istoria boxului profesionist, acest lucru fiind subliniat şi de o performanţă care va fi atinsă foarte greu de un alt sportiv. Ucraineanul are 41 de victorii prin KO dintre cele 45 pe care le-a obţinut de-a lungul carierei, adică un procentaj incredibil de 87,23 la sută. Cifre care îl plasează pe locul doi all-time la categoria grea, doar în spatele lui Rocky Marciano. Însă Kliciko nu a impresionat doar prin performanţele din ring, ci şi prin faptul că a devenit primul campion mondial la box posesor al celei mai înalte diplome din învăţămîntul superior, cea de doctorat, pe care a dobîndit-o în anul 2000, la doar 27 de ani! Tocmai acest din urmă aspect a contribuit la pseudonimul pe care l-a căpătat în lumea sportului: Dr. Ironfist (Doctor Pumn de Oţel).

Exclus pentru dopaj, retras din cauza rupturii de ligamente

Puţină lume ştie că înainte să devină un boxeur de succes, Vitali Kliciko a practicat kick-boxul, acesta fiind primul sport de contact cu care a cochetat. A trecut apoi la boxul amator şi ar fi trebuit să reprezinte Ucraina la Olimpiada din 1996, de la Atlanta. Numai că după ce a fost depistat pozitiv la un control antidoping, cu steroizi, acesta a fost exclus din echipa olimpică. În ciuda faptului că Kliciko a susţinut mereu că substanţa interzisă provenea de fapt dintr-un medicament pe care l-a folosit pentru a-şi trata o accidentare la picior. Imediat după acest episod, drumul carierei sale a luat direcţia profesionismului de cel mai înalt nivel, timp de 16 ani, pînă în 2012. Cu o pauză de un an însă, între finalul lui 2005 şi începutul lui 2007, cînd, din cauza unei rupturi de ligamente încrucişate, a luat decizia să se retragă temporar din activitate pentru a nu ţine ocupată atît de mult timp centura de campion mondial versiunea WBC.

Personaj controversat la doar 19 ani

Ajuns la 42 de ani, Kliciko şi-a construit o reputaţie excelentă în faţa tuturor ucrainenilor datorită rezultatelor pe care le-a avut ca sportiv, însă şi datorită implicării tot mai mari pe care a avut-o în viaţa politică. Numai că fostul sportiv nu a avut mereu o imagine imaculată, fapt sugerat de un episod pe care l-a trăit în urmă cu mai mulţi ani, atunci cînd a fost acuzat de faptul că ar fi fost folosit drept recuperator de mafia rusă, pe vremea cînd avea doar 19 ani, adică în 1990. Se vorbea că lucra direct pentru capul organizaţiei, Viktor Ribalko, numai că Vitali a negat cu vehemenţă tot timpul orice legătură, de orice fel, cu controversatul personaj mai sus amintit.

 

 

………………………………………………………………………..

UPDATE 19:05 Parlamentul Ucrainei a aprobat un proiect care abrogă articolul din Codul Penal în baza căruia a fost condamnată Iulia Timoşenko.

UPDATE 16:46 Acest acord prevede concesii majore opoziţiei, între care alegeri anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Semnarea acestui acord intervine după violenţele din capitala Kiev soldate cu 77 de morţi şi 577 de răniţi, anunţă BBC News.

UPDATE: 16.10 OPOZIŢIA ŞI PREŞEDINTELE UCRAINEI AU SEMNAT UN ACORD PENTRU IEŞIREA DIN CRIZĂ!

UPDATE 13.03. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat un scrutin prezidenţial anticipat, transmite AFP. Ianukovici acceptă totodată o reformă constituţională şi formarea unui guvern de uniune naţională, potrivit unui comunicat emis de preşedinţie. Reforma constituţională presupune reducerea prerogativelor preşedintelui şi acordarea de puteri sporite parlamentului.

UPDATE 10.30 Mii de oameni se află în Piaţa Independenţei din Kiev, iar tensiunea este maximă după confruntările violente de marţi. Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat un nou bilanţ al violenţelor care au izbucnit marţi la Kiev, acesta fiind de 77 de morţi şi 577 de răniţi, relatează BBC News Online. Vineri dimineaţă, au apărut din nou mesaje cu privire la un posibil armistiţiu. Preşedinţia ucraineană susţine că a ajuns la un acord cu miniştrii UE în negocierile pe tema crizei din Ucraina, iar un document va fi semnat astăzi. Preşedinţia ucraineană a emis o declaraţie în care a anunţat că negocierile din cursul nopţii cu liderii opoziţiei şi reprezentanţii UE şi ai Rusiei au condus la un acord. Aceasta nu a oferit detalii despre acord, dar a afirmat că părţile vor semna un document la prînz (12.00 ora României).

UPDATE 17:27 / Despre confruntările violente de la Kiev a comentat şi Ionuţ Mazilu, fost jucător al lui Arsenal Kiev. “Este regretabil, am discutat cu cei de acolo. Deja s-a ajuns la mulţi morţi. M-a luat prin surprindere, eu nu am mai fost acolo de trei luni de zile, de cîteva zile am înţeles că este tensiune, nu mai merg metrourile. Normal că ţi-e teamă când eşti acolo. Chiar dacă este Kiev, este afectată toată ţara, sper să nu se întîmple nimic. Nu am apucat să vorbesc cu ceilalţi jucători români care evoluează în Ucraina”, a spus Mazilu la Sport.ro.

UPDATE: 16:47

CNN scrie că lucrurile au degenerat în ultimele ore la Kiev. Bilanţul morţilor a ajuns la 100! Jurnaliştii mai relatează că se aud împuşcături în tot oraşul.

cnn

UPDATE 16:01

Gest ÎNDUIOŞĂTOR! Preoţii din Ucraina salvează oamenii de ordine din tabăra rebelilor.

popa

UPDATE 15:01

Sportivii ucrainieni aflaţi la Olimpiada de la Soci au refuzat să se mai prezinte la întrecerile în care erau agrenaţi în semn de protest pentru ceea ce se întîmplă la Kiev. Aceştia, prin vocea unui antrenor, au găsit principalii responsabili pentru revoluţia din Ucraina: Guvernul şi Preşedintele.

”În solidaritate cu luptătorii de pe baricade, în semn de protest faţă de acţiunile criminale îndreptate împotriva oamenilor de pe străzi şi iresponsabilitatea Preşedintelui şi a Guvernului, vom refuza să concurăm la Jocurile Olimpice de la Sochi”, a spus  Oleg Matsotskyy, tatăl şi antrenorul schioarei Bogdana Maţoska.

sochi

UPDATE / 14:12 

Numărul victimelor în confruntările violente ce au loc la Kiev a crescut la 35 de morţi, a anunţat Ministrul Sănătăţii din Ucraina. De cînd a început haosul (18 februarie) au murit 35 de oameni. Se vehiculează că o parte din oameni au fost ucişi de lunetişti necunoscuţi.

kiev 2kiev 4kiev 5kiev1kiev2

UPDATE / 20.02.2014, ora 11:14

Schiorii ucrainieni care participă la Olimpiada de la Soci au anunţat că se vor retrage de la competiţiile în care participă în semn de solidaritate cu ceea ce se întîmplă în Ucraina. Conform ultimelor informaţii, urmează ca şi ceilalţi sportivi din Ucraina prezenţi în Rusia să părăsească Olimpiada.

UPDATE 16:02

Partida dintre Dinamo Kiev şi Valencia, programată iniţial în Ucraina, a fost mutată la Nicosia, în Cipru. Meciul va începe la aceaşi oră, 20:00. 

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat că joi va fi zi de doliu naţional şi că nu se va juca nici o partidă de fotbal pe teritoriul ţării. Acesta este un omagiu adus celor 25 de oameni morţi în protestele violente din această ţară.

UPDATE 15: 56

Chiar dacă nu joacă în Kiev, Eric Bicfalvi, fotbalistul lui Volin Luţk, se gîndeşte serios să părăsească Ucraina dacă situaţia politică din această ţară nu se va linişti cît mai curînd. Conform agentului său, Dragoş Daniel, fostul internaţional UNDER 21 se gîndeşte să joace pe viitor şi în altă ţară. “Eric este bine. El se află acum cu echipa în cantonament în Antalya. Vede la televizor ce se întîmplă în Ucraina. S-ar putea se transfere la altă echipă”, nea dezvăluit impresarul.

Jucătorii formaţiei Volin Luţk au un motiv în plus de îngrijorare faţă de situaţia din Ucraina pentru că patronul echipei lor este parlamentar al partidului aflat la putere, îar în cazul în care actualul guvern va pica, atunci şi clubul va avea de suferit.

UPDATE / Partida Dinamo Kiev – Valencia, din ”16-imile” Liga Europa, este în pericol să nu se mai dispute, avînd în vedere evenimentele ce se petrec în Ucraina. UEFA va analiza riscurile la care se supun spaniolii dacă se vor deplasa la Kiev. O decizie va fi luată miercuri. Partida va fi reprogramată în cazul în care forul european va decide că pericolul este prea mare pentru cele două echipe.

Evenimentele din Ucraina din ultima vreme se pare că vor avea repercursiuni şi asupra campionatului intern! Din cauza celor petrecute în ultimul timp, şansele ca meciurile oficiale din competiţia internă să se desfăşoare sînt aproape nule! Pe 28 februarie, va începe returul în Ucraina, iar prima echipă ce va intra în scenă este Hoverla Zakarpattia, formaţie la care activează nu mai puţin de 4 români: Răzvan Cociş, Marius Niculae, Cristi Oros şi Alexandru Dandea. Apoi, la două zile distanţă, pe 2 martie, formaţia condusă de Mircea Lucescu ar urma să evolueze la Kiev, împotriva celor de la Dinamo!

“E aproape imposibil să înceapă returul”

Referitor la evenimentele petrecute în în cursul zilei de ieri, la Kiev, cînd mai mulţi civili au murit, FANATIK.RO a discutat cu tehnicianul român, care pregăteşte de aproape 10 ani gruparea din Doneţk. “Da, am văzut şi eu ce se întîmplă la Kiev, e absolut incredibil! Nu îmi vine să cred! Eu ştiu că noi vom juca primul meci de 2 martie, la Kiev, însă dacă aceste proteste vor continua nu cred că ne vom mai deplasa. E aproape imposibil să joci fotbal în aceste condiţii. Sînt şanse mari ca returul să fie amînat dacă lucrurile nu se vor aşeza”, a spus Mircea Lucescu pentru FANATIK.RO

“Poate se amînă doar meciurile de la Kiev”

Despre incidentele din capitala Ucrainei a comentat şi fostul dinamovist, Marius Niculae, care în acest moment evoluează la  Hoverla Zakarpattia, formaţie ce ocupă locul 15 în competiţia internă. “Am citit pe internet ceea ce se întîmplă în Ucraina. Am văzut că lucrurile sînt extrem de grave, dar nu ştiu dacă se va amîna sau nu campionatul. Noi nu vorbim în vestiar cu jucătorii ucraineni despre problemele de la Kiev! Sincer, nu cred că se vor amîna toate partidele, poate doar cele din capitală. Vom vedea ce va fi în perioada următoare. Personal, nu mă simt în pericol”, a spus Marius Niculae pentru FANATIK.RO

“Mai mulţi jucători români vor să plece”

În cazul în care startul returului se va amîna, iar protestele vor continua, mai mulţi fotbalişti ce activează în Ucraina şi-au rugat agenţii să le caute alte echipe din străinătate, fiindu-le teamă să evolueze în aceste condiţii, deşi sînt plătiţi destul de bine. “Normal că le este teamă, cum să joace în asemenea condiţii? Păi, mai bine te duci şi joci în alt campionat  şi îţi primeşti salariile şi primele, decît să stai pe bară şi doar să te antrenezi fără să evoluezi în partidele oficiale”, au spus şi sursele FANATIK.RO. În acest moment, în campionatul din Ucraina activează 7 jucători români:  Răzvan Cociş, Marius Niculae, Cristi Oros şi Alexandru Dandea la Hoverla Zakarpattia, Lucian Burdujan la Tavria Simferopol şi Eric Bicfalvi şi Florentin Matei la Volîn Luţk.

Şapte civili au fost ucişi!

Protestele împotriva actualului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, au început încă de acum o lună şi jumătate, implicînd sute de mii de oameni. Manifestaţiile au devenit din ce în ce mai violente, totul culminînd marţi cu uciderea a şapte civili în capitala Kiev, acolo unde se consumă conflictul. Ciocnirile dintre forţele de ordine şi protestatari, conduşi de unul dintre cei mai mari sportivi ucraineni din istorie, fostul boxeur Vitali Klicico, au degenerat, înregistrîndu-se primele victime. Mai mult, numeroase incendii au izbucnit în centrul capitalei Ucrainei, iar avioane de vînătoare survolează oraşul şi, se pare, că nu există nicio şansă ca violenţele să înceteze pînă nu se va schimba puterea.

Loading the player…