Mai multe incidente violente au avut loc sâmbătă, la Belgrad, în timpul protestelor organizate de studenți, catalogate a fi cele mai mari din istoria Serbiei. Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că are două bombe asupra sa, iar un alt bărbat, de 50 de ani, a fost arestat după ce a intrat cu mașina în mulțime, rănind trei persoane. Pe imaginile video se poate vedea cum un protestatar este aruncat pe capota mașinii.
Trei persoane au fost rănite în cartierul Žarkovo din Belgrad, după ce un șofer a intrat cu autoturismul într-un grup de protestatari. Ministerul de Interne de la Belgrad a precizat că șoferul autoturismului, un bărbat de 50 de ani, s-a opus arestării. „Poliția continuă să lucreze în cooperare cu parchetul competent pentru a stabili toate faptele și circumstanțele acestui eveniment”, se arată într-un comunicat al autorităților.
Acesta nu a fost singurul incident violent. În centrul orașului un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că are asupra sa două bombe. În centrul Belgradului, un student și un lector universitar au fost răniți într-un atac comis de un grup de bărbați sâmbătă dimineață, a anunțat poliția.
De asemenea, trei persoane au fost reținute după un atac nocturn asupra tractoarelor staționate în jurul parcului Pionirski, au mai precizat autoritățile sârbe. Cu toate acestea, atmosfera printre studenți și alți protestatari a fost sâmbătă veselă, aproape festivă, a transmis Reuters.
Zeci de locuitori au scos în stradă încălzitoare cu propan, oferind protestatarilor mâncare caldă. Aceștia le-au oferit studenților veniți din toată țara prăjituri și plăcinte proaspăt coapte.
În încercarea de a evita tensiunile, studenții au declarat că au mutat o scenă din centrul protestului planificat de pe un platou din fața clădirii parlamentului în Piața Slavija, la aproximativ un kilometru distanță. „Nu vrem violență, … nu vrem raiduri violente asupra instituțiilor (de stat)”, au spus ei într-o declarație pe Instagram.
Vineri, Vučić a declarat că a cerut poliției să dea dovadă de reținere, dar să rețină turbulenții. Autoritățile se așteaptă ca între 60.000 și 80.000 de protestatari să se adune în capitală, a declarat Vučić. Organizatorii spun că se așteaptă la mult mai mulți.
Un sunet asurzitor de fluierături și vuvuzele a răsunat sâmbătă în centrul Belgradului, parte a unui miting uriaș împotriva președintelui populist Aleksandar Vucic și a guvernului său. Mulțimi uriașe s-au adunat în centrul orașului pentru mitingul considerat punctul culminant al lunilor de proteste anti-corupție aproape zilnice, care au reprezentat cea mai mare provocare la adresa celor 13 ani în care Vucic a deținut puterea în Serbia.
Înaintea demonstrației, Vucic a avertizat în mod repetat cu privire la presupusele planuri de revoltă, amenințând în același timp cu arestări și sentințe dure pentru orice incidente. Într-un efort evident de a împiedica oamenii să participe la miting, transportul urban din Belgrad a fost anulat sâmbătă, în timp ce coloane imense de mașini au blocat drumurile care duc în capitală. Compania de transport a declarat că anularea a fost făcută „din motive de securitate”, potrivit AFP.
Vineri seara, zeci de mii de oameni au organizat o primire veselă a studenților care au mărșăluit sau au pedalat timp de câteva zile din întreaga Serbie către Belgrad pentru mitingul principal de sâmbătă după-amiază. De la primele ore ale dimineții, oamenii au început să se adune în diferite părți ale orașului, pregătindu-se să mărșăluiască spre centru.
Alimentând temerile de ciocniri, susținătorii lui Vucic au campat în centrul Belgradului, în fața sediului său. În mulțime se aflau foști membri ai unei temute unități paramilitare implicate în asasinarea, în 2003, a primului prim-ministru democratic al Serbiei, Zoran Djindjic, precum și huligani de fotbal cunoscuți pentru violențe.
Televiziunea privată N1 a difuzat sâmbătă o filmare cu zeci de tineri cu șepci de baseball care intră în tabăra pro-Vucic. Ministrul de interne, Ivica Dacic, a declarat că 13 persoane au fost reținute peste noapte, dar că vineri nu au fost raportate incidente majore. El a declarat că poliția a reținut șase activiști din opoziție pentru că ar fi plănuit să organizeze o lovitură de stat și să provoace tulburări sâmbătă.
Studenții protestatari au condus mișcarea anti-corupție la nivel național, care a început după ce un baldachin de beton s-a prăbușit într-o gară și a ucis 15 persoane în nordul Serbiei pe 1 noiembrie.
Mulți sârbi au pus accidentul pe seama corupției guvernamentale generalizate, a neglijenței și a nerespectării normelor de siguranță în construcții.
Vucic a susținut că serviciile secrete occidentale se află în spatele protestelor aproape zilnice conduse de studenți, cu scopul de a-l înlătura de la putere.