News

Includerea României în programul Visa Waiver, introdusă în Senatul SUA. Se recomandă eliminarea vizelor

România a făcut un pas important în eliminarea vizelor pentru SUA. O lege ce recomandă includerea ţări noastre în programul Visa Waiver, introdusă în Senatul SUA.
16.03.2023 | 11:39
Includerea Romaniei in programul Visa Waiver introdusa in Senatul SUA Se recomanda eliminarea vizelor
Românii sunt tot mai aproape de a călători fără viză în SUA
ADVERTISEMENT

Doi senatori democraţi au reuşit să introducă în Senatul SUA un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, acesta fiind cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primeşte din partea Statelor Unite pe acest dosar, după cum a declarat Adrian Muraru, ambasadorul României la Washington.

Ambasada României în SUA spune că e cel mai puternic semnal pentru eliminarea vizelor

Iniţiativa le aparţine senatorilor Richard Durbin, numărul doi în eşalonul conducerii democrate din Senat şi Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite.

ADVERTISEMENT

Cei doi politicieni, care au fost luna trecută în ţara noastră, au introdus miercuri, 15 martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver şi a fost salutat de misiunea noastă diplomatică în capitala SUA.

“Proiectul de lege privind susţinerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primeşte din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA şi al României, de a face paşi concreţi în această direcţie.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, iniţiativa senatorilor americani arată susţinerea şi încrederea de care se bucură România ca partener şi aliat strategic în regiunea Mării Negre”, a declarat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru.

Conform unui comunicat postat pe pagina Senatului american proiectul celor doi senatori încurajează Guvernul României să întreprindă toate demersurile necesare pentru a pregăti România pentru participarea la programul SUA Visa Waiver, în temeiul secţiunii 217 din Legea privind imigraţia şi naţionalitatea; să continue eforturile de reducere a traficului de persoane; şi permite Secretarului Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) să desemneze România ca ţară inclusă în prigram   în cadrul programului Visa Waivee stabilit de acea secţiune.

ADVERTISEMENT

“România a devenit unul dintre cei mai puternici aliaţi ai noştri din Europa de Est. Au demonstrat un angajament continuu de a susţine idealurile democratice şi sunt membri apreciaţi ai alianţei transatlantice. În timpul vizitei noastre recente în România, a devenit foarte clar în conversaţiile dintre senatorul Durbin, mine şi aliaţii noştri români că extinderea programului Visa Waiver din SUA este un pas firesc pentru a le recunoaşte acţiunile şi a consolida relaţia dintre cele două ţări”, a declarat Jeanne Shaheen, care a subliniat rolul României în găzduirea trupelor americane şi ajutorul pe care ţara noastră l-a dat refugiaţilor ucraineni.

“Intitulat Romania Visa Waiver Act of 2023, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program. Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securităţii Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, aşa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei. La momentul introducerii proiectului de lege pe agenda Senatului, cei doi senatori americani s-au referit la rolul important şi activ pe care România îl are în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, subliniind relaţia apropiată de aliat puternic al Statelor Unite. Ei au apreciat de asemenea sprijinul generos acordat refugiaţilor ucraineni în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA în România.

ADVERTISEMENT