News

Încotro se îndreaptă Republica Moldova după victoria unui partid pro-european. Riscurile pe care trebuie să le înfrunte guvernul numit de Maia Sandu

Pentru prima oară în istoria Moldovei, un partid pro-european a obținut majoritatea absolută în Parlament, dând președintelui Maia Sandu posibilitatea să facă reformele promise electoratului.
12.07.2021 | 14:00
Incotro se indreapta Republica Moldova dupa victoria unui partid proeuropean Riscurile pe care trebuie sa le infrunte guvernul numit de Maia Sandu
Președintele Maia Sandu a cerut oficial aderarea Moldovei la Uniunea Europeană/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), al președintelui Maia Sandu, a obținut peste 52% din voturi la alegerile  parlamentare din Republica Moldova, iar în urma redistribuirii voturilor va primi peste 60 din cele 101 de mandate din Parlament.

Cu o asemenea majoritate, Maia Sandu va avea la dispoziție un guvern cu care să lucreze pentru implementarea programului anticorupție și pentru  integrarea în  Uniunea Europeană cu care Sandu a devenit președinte în urmă cu un an.

ADVERTISEMENT

Însă chiar și cu acest succes electoral răsunător, parcursul european al Moldovei are de înfruntat riscuri majore, reușita sa fiind departe de a fi certă.

Moldova rămâne o țară puternic divizată

Cu o prezență la vot de numai 48,3%, în scădere față de parlamentarele din 2019, alegerile de duminică nu indică în mod cert că o majoritate solidă a populației își dorește ferm o ruptură de Rusia și o apropiere de Uniunea Europeană, fiind mai degrabă o dovadă că dreapta a reușit să-și mobilizeze mai bine electoratul. În al doilea rând, partidele unioniste au înregistrat un eșec răsunător, nereușind să treacă de pragul electoral.

ADVERTISEMENT

Ca și alegerile precedente, scrutinul de duminică a arătat că Moldova rămâne o țară puternic divizată pe criterii etnice și geopolitice. Astfel, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), alianța electorală a partidelor conduse de către Igor Dodon și Vladimir Voronin a obținut doar 27,4%, dar s-a clasat pe primul loc în 10 dintre cele 36 de raioane ale țării, semn că primele două partide au electoratul dur concentrat în zone diferite ale țării.

Minoritățile se tem de Europa

Nu este o surpriză că BECS  a obținut cele mai multe voturi în Transnistria, însă PAS nu reușește să fie o opțiune electorală tentantă nici pentru Găgăuzia, care rămâne un fief al stângii pro-ruse.

ADVERTISEMENT

Electoratul pro-rus/ rusofon va mai fi reprezentat în Parlament și de către Partidul Șor care a obținut 5,8% din voturi. Formațiunea este condusă de omul de afaceri Ilan Șor, primar al Orheiului. Paradoxal este că Orhei este un oraș care este locuit în proporție de peste 90% de moldoveni.

Pe de altă parte, a scăzut ponderea în cadrul voturilor din diaspora ale moldovenilor care lucrează în Rusia, pe când cei care au emigrat în Europa de Vest au  contribuit substanțial la victoria PAS, un indiciu că marea putere de la est nu mai este atât de ispititoare pentru o bună parte a moldovenilor. PAS a obținut 81% din voturile din diaspora, pe când BECS a strâns cu puțin peste 5.000 de voturi dintre cele 206.000 exprimate în secțiile din străinătate, la care se adaugă alte 5.000 strânse de partidul lui Renato Usatîi, o altă formațiune pro-rusă.

ADVERTISEMENT

Guvernul monocolor pro-european, o premieră absolută

Pentru prima dată în istoria Moldovei, un guvern pro-european va fi monocolor, fapt ce ar trebui să conducă la o guvernare coerentă, lipsită de indecizia și disensiunile guvernelor de coaliție. În plus, Maia Sandu a promis să lanseze o ofensivă împotriva corupției, temă care până acum a fost folosită doar pentru răfuieli între aliații de la putere și pentru a mai smulge fonduri de la Uniunea Europeană.

Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei. Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui Parlament curat și ale unei guvernări care chiar se preocupă de problemele populației”, a declarat Maia Sandu, după închiderea urnelor, potrivit deschide.md.

„Greaua moștenire” a Moldovei

De la promisiune la realizare distanța este însă lungă, iar antecedentele Moldovei de până acum nu ar justifica un optimism prea mare. Când regimul lui Vladimir Voronin a fost înlăturat, la puterea a venit Alianța pentru Integrare Europeană, coaliție între Partidul Liberal, Partidul Democrat și Partidul Liberal-Democrat. Dincolo de retorica pro-europeană, cele trei partide au continuat tradiția devalizării banului public, iar când Partidul Democrat a rămas singur la putere a preferat să lase baltă cu totul visul integrării pentru a instaura un adevărat regim cleptocrat, sub oblăduirea lui Vlad Plahotniuc.

Chiar dacă PAS ar promova în guvern și în instituțiile statului oameni complet integri, ceea ce rămâne de văzut, nu este certă nici măcar o guvernare liniștită de patru ani. Ca și în România, partidele din Moldova au vocația scindării. Maia Sandu și-a început cariera politică în PLDM, de unde a plecat pentru a fonda PAS. Cu acest partid a format o alianță cu formațiunea avocatului Andrei Năstase, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, însă alianța a fost ruptă înainte de alegerile de duminică. Chiar și socialiștii lui Dodon au apărut în urma unei sciziuni în Partidul Comuniștilor.

Încrederea pierdută a Uniunii Europene

În ce privește parcursul european, noua guvernare PAS va trebui să convingă de sinceritatea intențiilor sale pe oficialii de la Bruxelles, care au fost trași o dată pe sfoară după 2009, când au acordat fonduri generoase, sifonate apoi de „pro-europenii” de la Chișinău. Din acest punct de vedere, Moldova se află într-o situație mult mai delicată decât în urmă cu 12 ani întrucât nimeni de la Bruxelles nu se mai hazardează să considere integrarea în UE a Moldovei un obiectiv care poate fi atins pe termen mediu sau scurt, atenția liderilor europeni fiind mai degrabă către o posibilă integrare a unor state din Balcanii de Vest.

O certitudine pare a fi însă scăderea considerabilă a influenței Rusiei întrucât o guvernare monocoloră a PAS va duce la epurarea instituțiilor statului de oameni numiți de către socialiștii lui Igor Dodon.

ADVERTISEMENT