News

Armata și Biserica, instituțiile statului în care românii au cea mai multă încredere. Cea mai puțină în Parlament și Guvern

Un sondaj recent arată instituțiile statului în care românii au cea mai mare încredere. Armata și Biserica ocupă primele locuri, în timp ce Parlamentul și Guvernul se află în coada clasamentului.
16.12.2021 | 14:36
Armata si Biserica institutiile statului in care romanii au cea mai multa incredere Cea mai putina in Parlament si Guvern
Armata si Biserica, institutiile statului în care romanii au cea mai mare încredere. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Potrivit ”Barometrului Vieţii Religioase” şi Centrului de Cercetări Sociologice LARICS, s-a aflat că pe lângă Armată și Biserică, primul loc îl ocupă și Academia Română.

Sondajul a fost prezentat, joi, 16 decembrie 2021, în Aula Academiei Române. Participanții au răspuns la întreabarea ”Dumneavoastră câtă încredere aveţi în următoarele instituţii?”.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, românii au bifat că au o încredere foarte mare în Armată, într-un procent de 67,23%, 64,7% în Academia Română (64,7%), iar 62,4 % în Biserică.

Câți români au încredere în poliție și președintele țării

După acestea trei, respondenții au bifat primăriile din localități, încrederea fiind de 45,1%, Poliţia, cu o încredere de 44%), Presa cu 20,4%, Preşedinţia cu 14,6%.

ADVERTISEMENT

Pe ultimele locuri în topul încrederii s-au situat Parlamentul cu 14%, Guvernul cu 13,4% și partidele politice cu 8,8%.

Sondajul a fost realizat, mai exact, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în colaborare cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI).

ADVERTISEMENT

Cum s-a realizat sondajul

Sondajul a fost realizat în intervalul 3 – 14 decembrie 2021. S-a ales un eșantion de aproximativ 1.001 persoane, cu vârste de 18 și peste 18 ani.Metoda prin care s-a făcut sondajul a fost cea prin telefon.

S-au selectat persoane din toate judeţele și inclusiv din toate sectoarele din Bucureşti. Eroarea maximă este de ą3%, pentru un grad de încredere de 95%.  Institutului Naţional de Statistică (INS) a validat acest eșantion.

ADVERTISEMENT

În 2020, Biserica era singura instituție a statului în care românii aveau cea mai mare încredere

Anul trecut Centrul de Cercetări Sociologice LARICS și Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române au mai făcut un sondaj similar.

În 2020, spre deosebire de 2021, s-a descoperit că Biserica era singura instituție a statului în care românii aveau cea mai multă încredere. Pe loc secund se clasau Armata cu  61,8% și Academia Română cu 45,6%.

Primăria reprezenta o altă instituție de bază pentru români, într-un procent de 43%, următoarea era Poliţia, cu 41,1%, iar după Poliție se clasa Ministerul Sănătăţii cu 34%.

La fel ca în acest an și în 2020 sondajul arăta că Parlamentul, Guvernul și partidele politice ocupă ultimele locuri. Concret, 13,7 a fost procentul pentru Guvern, 9,5% pentru Parlament și 9,1% pentru formațiunile politice.

ADVERTISEMENT