Fotbal intern

Incredibil! Cum putea rata România un fotbalist ca Ionel Dănciulescu: “Mi-a zis că nu poate să îl ia la lot, că e țigan!”

13.11.2018 | 10:54
Incredibil Cum putea rata Romania un fotbalist ca Ionel Danciulescu Mia zis ca nu poate sa il ia la lot ca e tigan

Primul antrenor al lui Ionel Dănciulescu vorbește despre cariera acestuia la nivel juvenil și povestește câteva episoade spectaculoase despre fostul jucător de la Steaua și de la Dinamo. Ion Pârvulescu dezvăluie modul în care se făcea selecția la lotul național, pe vremuri, în funcție de etnia jucătorilor, și că Ionel Dănciulescu a avut probleme, fiind considerat țigan!

Dialogul pornește abrupt și se intercalează în numeroase puncte cu cel despre Claudiu Niculescu. Nea Ion are limba ascuțită și spune lucrurilor pe nume. După ce ne-a făcut portretul lui Ionuț Luțu, adolescentul mai talentat ca Hagi, dar cu carte puțină, antrenorul deschide, pentru FANATIK.RO, cutia amintirilor despre cel poreclit “Corbul”.

Dezvăluiri uimitoare despre Ionel Dănciulescu: “Era un țărănel! Prima dată l-am băgat în poartă!”

Cuvintele lui nu lasă loc interpretărilor. Sunt apăsate, tranșante, dar nu descoperi răutate în ele. Sunt doar fapte rememorate după zeci de ani, despre cea mai frumoasă perioadă a carierei sale. “Să vorbim despre Ionel Dănciulescu”, îi lansăm provocarea.

Dănciulescu era un țărănel. Prima dată când a venit, l-am băgat în poartă! După trei zile l-am scos. Nici nu avea înălțimea necesară. I-am zis să iasă din poartă, că nu avea ce căuta acolo. Ce să fac eu cu el?!

Ionel Dănciulescu ziar 1992
Articol despre Ionel Dănciulescu din 1992, în care atacantul era numit drept marea speranța a echipei sale CSS Slatina

L-am băgat fundaș, după ce l-am scos din poartă. Valoarea lui tehnică era de începător. A avut cea mai rapidă creștere, fiind și un copil cuminte. Am început să jucăm câteva meciuri și l-am pus libero. Claudiu Niculescu juca vârf dreapta și, la un moment dat, am adus un copil de la Slătioara, cu o foarte bună viteză și valoare tehnică bună, și l-am pus pe el libero. L-am suit pe Dănciulescu lângă Claudiu. Claudiu în stânga și Dănciulescu în dreapta. La momentul acela a apărut N&D-ul!”, susține fostul antrenor al lui Danciu.

Claudiu Niculescu îl pupă pe Ionel Dănciulescu, celebrând împreună un gol
Ionel Danciulescu și Claudiu Niculescu pe vremea cand jucau impreuna la Dinamo si formau cuplul N&D

“Nu știu de ce a plecat de la Steaua, pentru că el a fost mereu stelist!”

Renumit pentru metodele dure de pregătire și pentru felul aprig de a fi în vestiar, Ion Pârvulescu recunoaște că nici cu Dănciulescu nu a fost mai blând. “Taică-său era un nepriceput. Tocmai pentru că stătea în tribune și țipa la mine, l-am trimis în tribune pe Ionel lângă taică-său. ‘Păi, domnule profesor, ce s-a întâmplat? Ia-l! Atât timp cât mai e la mine aici, e al meu. O fi fiul dumitale, dar atât timp cât e aici, eu sunt cel care îl conduce!’. Un nepriceput la probleme de fotbal.

Uite o chestie pe care am învățat-o de la Dănciulescu. Eu nu prea știam să îi laud, mai mult îi criticam. La un moment dat, el mi-a spus: ‘Domnule profesor, dar eu nu fac nimic bun? Că mereu îmi spuneți ce prost sunt’. Și, din momentul acela, am început să le zic ‘bravo, bravo’. Bine, îi mai ironizam, că le spuneam și ‘Bravo se zice la măgari!’.

Ion Pârvulescu Ionel Dănciulescu
Ion Pârvulescu a vorbit despre probleme pe care Ionel Dănciulescu le-a avut în adolescență

Când a plecat de la Steaua am rămas surprins, pentru că el a fost mereu stelist. Nu știu în ce conjunctură a plecat de acolo. M-a surprins și scandalul pe care l-ar fi avut cu Pițurcă, fiindcă el era neconflictual”, declară antrenorul.

Ionel Dănciulescu sărbătorește un gol marcat pentru Steaua
Ionel Dănciulescu a fost un marcator de top și în tricoul Stelei

“Negoiță a arătat că are puțini neuroni când l-a dat afară de la Dinamo”

Nici despre despărțirea de gruparea din Ștefan cel Mare nu are o părere prea bună Ion Pârvulescu. El crede că patronul Ionuț Negoiță a comis o eroare uriașă, pentru că Dănciulescu era un simbol pentru fani și un băiat extraordinar pentru grup.

Mi se pare o greșeală și faptul că a fost dat afară acum de la Dinamo. Îmi demonstrează faptul că Negoiță are puțini neuroni. Înțeleg că a pus dale în Italia cu frate-său și a făcut bani mulți, dar în comportamentul cu Dănciulescu a fost foarte urât. Am considerat o mare greșeală îndepărtarea lui. El era iubit de fani, era apreciat de fotbaliști. Contează enorm să pierzi un asemenea om!

Eu întotdeauna i-am recomandat și îi recomand și acuma: lasă cancanurile. Când te trag de limbă, să spui ‘Vorbiți-mi de fotbal, de cornere’. Nu te bag tu în povești, de ce a băut unul, ce a făcut nevasta altuia! Ăsta e și motivul pentru care a rezistat în fotbal, el nefiind un băiat cu bani”, afirmă Ion Pârvulescu.

Ionut Negoiță Ionel Dănciulescu
Ionuț Negoiță l-a dat afară pe Ionel Dănciulescu de la Dinamo

Mărturie șocantă despre Ionel Dănciulescu! “L-am trimis pe taică-su la București, să vadă Sichitiu că nu e țigan!”

Cea mai neașteptată dezvăluire despre Ionel Dănciulescu vine spre finalul discuției despre atacantul care a marcat 214 goluri în prima divizie din România, fiind al doilea în topul golgheterilor all-time după Dudu Georgescu, care a reușit 252 de goluri. Ion Pârvulescu spune că Dănciulescu a fost la un pas să rateze lotul național, în perioada junioratului, din cauză că era considerat rrom!

Tatăl lui Ionel Dănciulescu e mai alb decât noi. E ca laptele! Nu are nicio treabă cu țigănia. Maică-sa e mai negruță un pic. Mă duc la lotul naţional, iar Sichitiu îmi zice: ‘Nea Ioane, nu pot să îl primesc!’ ‘De ce?’ ‘E țigan!’ ‘Băi, ți-l arăt pe taică-său’. L-am trimis pe taică-său cu trenul, la București, să vadă Sichitiu că nu e țigan, și apoi l-au primit și pe Ionel. Erau niște vremuri mai tulburi pe la loturi, avuseseră probleme cu niște fotbaliști de etnie care furaseră de prin vestiare la anumite acțiuni…”, încheie tehnicianul în vârstă de 78 de ani.

Ionel Dănciulescu
Ionel Dănciulescu, pe vremea când era junior la Slatina sub comanda lui Ion Pârvulescu