Urnele s-au deschis în contextul alegerilor parlamentare. Românii s-au prezentat într-un număr mare la vot. În acest sens, la ieșirea din secții, votanții nu își dezvăluie preferințele.
În contextul alegerilor parlamentare, prezența la vot este una uriașă, în comparație cu scrutinul precedent, din decembrie 2020. De asemenea, votanții din România, dar și cei din diaspora s-au unit din dorința de a face o schimbare pentru viitor.
România se află încă sub efectul rezultatelor de la turul 1 al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, iar tensiunile se simt și în ziua alegerilor parlamentare.
În acest context, românii refuză să își mai declare preferințele, spun surse din partidele politice, potrivit digi24. Într-un procent destul de mare, de 12 – 13% dintre cei care ies de la secții, nu vor sa mai vorbească despre partidul pe care au pus ștampila.
În acest sens, este din ce în ce mai greu de ghicit clasamentul final. Rezultatele finale de la alegerile parlamentare din 1 decembrie pot fi surprinzătoare.
Apar date noi din oră în oră. Social-democrații au un procent de 32%, spun cei de la CURS. De asemenea, AUR se clasează pe locul doi, cu un procent de 16%. Imediat apar și USR și PNL, cu puțin peste 10%.
O diferență semnificativă se poate observa în cifrele de la casa de sondare Verifield. Datele spun că PSD are un procent de 27%, iar AUR un procent de 19%. Exit-poll-ul mai arată că AUR este urmat de PNL (15%), USR (11%) și SOS (6%).
Aceste date reprezintă doar estimări. Dacă ne gândim la primul tur al alegerilor prezidențiale, am avut surprize mari când s-au publicat rezultatele finale.
De asemenea, prezența la vot cumulată, în țară și diaspora, se apropie de 50%. Românii din țară s-au prezentat într-un număr de 7.784.448 la urne, iar numărul persoanelor care au votat în străinătate este de 616.275 de alegători.