Sport

Incredibila poveste a lui Cătălin Romas. A fost călcat de mașină, a revenit la sport după 8 luni și a câștigat Campionatul Balcanic!

Cătălin Romas (21 de ani) a devenit campion balcanic la triatlon, după ce în urmă cu doi ani a suferit o accidentare extrem de gravă și a fost călcat de o mașină.
19.01.2022 | 09:24
Incredibila poveste a lui Catalin Romas A fost calcat de masina a revenit la sport dupa 8 luni si a castigat Campionatul Balcanic
ADVERTISEMENT

Sportul românesc oferă în continuare povești incredibile și adevărate minuni care pot fi cu greu explicate. Este și cazul lui Cătălin Romas, care a trecut prin momente extrem de dificile.

Provenit dintr-o familie de sportivi, Cătălin a scăpat cu viață ca prin minune după ce a fost călcat de o mașină, iar opt luni mai târziu a câștigat Campionatul Balcanic la triatlon.

ADVERTISEMENT

Cătălin Romas i-a spus „nu” morții și a reușit o performanță uriașă la doar opt luni după accidentul teribil

Cătălin Romas a explicat cum s-a produs teribilul accident din care a scăpat cu viață ca prin urechile acului: „Eu veneam pe drum cu prioritate și un șofer neatent la drum a venit de pe sens opus, a vrut să schimbe direcția de mers spre stânga lui, nu mi-a acordat prioritate de drepta și ne-am lovit, eu am intrat în mașina lui”.

În urmă cu doi ani, sportivul a suferit o accidentare gravă în timpul unui antrenament pe bicicletă, care l-a ținut departe de sportul de performanță nu mai puțin de opt luni. A revenit după o operație și multe luni de recuperare și nu are de gând să renunțe la triatlon prea curând.

ADVERTISEMENT

„Antrenamentele mele durează între 5 și 8 ore pe zi, depinde de zi și de perioadă. Zile libere nu am, pot să spun că am o zi liberă atunci când fac un antrenament de două ore în loc de unul de patru”, a explicat sportivul.

Cine este triatlonistul Cătălin Romas

Cătălin Romas are 21 de ani și până la 14 ani a practicat înotul de performanță. Este fiul vicecampioanei olimpice de la Jocurile Olimpice de la Barcelona, însă nu a vrut în ruptul capul să faca gimnastică. Tatăl său a fost și el culturist:

ADVERTISEMENT

„Cătălin provine dintr-o familie de sportivi, atât mama lui cât și tatăl au făcut sport de performanță. Tatăl său, e fost culturist, iar mama, Mirela Pașca, maestră emerită a sportului, vicecampioană olimpică cu echipa de gimnastică a României la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, campioană europeană la paralele în 1990, medaliată cu bronz pe echipe la Campionatul Mondial de la Indianapolis din 1991 și medaliată cu bronz la paralele la Campionatul Mondial de la Paris, din 1992”.

Cu toate acestea, nu și-a dorit să devină gimnast și s-a apucat de triatlon la 14 ani printr-o conjunctură: „Am ajuns la triatlon dintr-o întâmplare, până la 14 ani am făcut înot. Antrenorul meu mi-a propus să merg la un concurs de triatlon. De când eram mic, în fața blocului mă plimbam toată ziua cu bicicleta, alergam, jucam șotronul”.

ADVERTISEMENT

 

Cătălin Romas, în timpul unei curse de înot. Sursă foto: arhivă personală
Cătălin Romas, în timpul unei curse de înot. Sursă foto: arhivă personală

Dintre cele trei sporturi ale triatlonului, proba preferată a lui Cătălin este cu siguranță cea de alergare: „Mie cel mai mult îmi place să alerg, lumea spune și că alerg bine, sper că e adevărat, în principal îmi plac toate trei sporturile, nu pot să spun că e unul care îmi place sau îmi displace, dar aș favoriza un pic altetismul”.

Cătălin Romas în timpul cursei de alergare. Sursă foto: arhivă personală
Cătălin Romas în timpul cursei de alergare. Sursă foto: arhivă personală

Cătălin Romas mai are un frate care a practicat gimnastica

Fratele lui Cătălin Romas, Codruț, a încercat să calce pe urmele mamei sale și a practica gimnastica pentru câțiva ani: „Fratele meu a făcut gimnastică, iar eu am mers la înot. Am zis ca o generație de gimnaști în familie e de ajuns. Mama și tata ne-au lăsat pe noi să alegem ce vrem să facem, nu ne-au impus nimic”.

Cătălin Romas ia sportul de performanță foarte în serios și se antrenează opt ore pe zile, șapte zile din șapte: „Antrenamentele mele durează între 5 și 8 ore pe zi, depinde de zi și de perioadă. Zile libere nu am, pot să spun că am o zi liberă atunci când fac un antrenament de două ore în loc de unul de patru”.

Cătălin, cu lotul național în cantonament la Cheile Grădiștei. Sursă foto: arhivă personală
Cătălin, cu lotul național în cantonament la Cheile Grădiștei. Sursă foto: arhivă personală

Performanțele uriașe ale mamei i-au fost inspirație și l-au ambiționat de-a lungul carierei: „Mama și tata sunt cei care m-au îndrumat către sport și tot ce sunt azi sunt datorită lor. Pentru mine, mama e mama, nu Mirela Pașca, vicecampioană olimpică de la Barcelona. O admir pentru tot ceea ce a făcut în sport și mă uit în sus la ce a realizat”.

Echipa României de gimnastică: vicecampioană olimpică la Barcelona din 1992
Echipa României de gimnastică: vicecampioană olimpică la Barcelona din 1992. Sursă foto: arhivă personală.

Părinții lui Cătălin și Codruț au rămas aproape de sport și dețin de mai mulți ani ani înBucurești un club de fitness, unde predau lecții de aerobic, dans sportiv, fitness, pilates și step aerobic.

ADVERTISEMENT
Tags: