News

Indemnizația de șomaj va fi majorată. Propunerea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis

O nouă lege menită să mărească indemnizația de șomaj va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis.
08.09.2022 | 09:19
Indemnizatia de somaj va fi majorata Propunerea va ajunge pe masa presedintelui Klaus Iohannis
Șomerii ar putea primi 130 de lei în plus. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Dacă liderul statului își va da acordul, legea va fi publicată în Monitorul Oficial, iar din acel moment persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor beneficia de un ajutor de șomaj majorat.

Ajutorul de șomaj va fi mărit cu 130 de lei

Potrivit Avocatnet.ro, propunerea legislativă a primit votul decisiv în Parlament. Legea precizează că indemnizația de șomaj va fi majorată pentru a ajunge la valoarea indicatorului social de referință (ISR), pentru cei care au efectuat un stagiu de cotizare de cel puțin un an de zile.

ADVERTISEMENT

Legea nr. 76/2002, valabilă în acest moment, stabilește că valoarea acestei indemnizații de șomaj pentru persoanele care au cotizat minimum un an e de 75% din valoarea ISR. Valoarea ISR în acest moment de 525.5 lei, astfel că ajutorul de șomaj în aceste condiții e de 395 de lei. După ce noua lege va fi aplicată, indemnizația de șomaj ca crește cu 130.5 de lei. Cu condiția ca ISR să rămână la pragul de 525.5 lei.

Măsura este necesară, potrivit parlamentarilor, în condițiile în care pandemia de coronavirus a lăsat mulți oameni fără loc de muncă. Reangajarea, în condițiile actuale de conflict în Ucraina, durează foarte mult sau nu e posibilă, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

“Am formulat prezenta propunere legislativă prin care facilităm acordarea unui ajutor bănesc însemnat categoriei de cetățeni care se află în şomaj.

Credem că şomerii trebuie susținuti, în special în această perioadă de criză, pentru că, în scurtă vreme, familiile lor se vor afla la limita subzistenței”, și-au argumentat inițiatorii demersul legal.

ADVERTISEMENT

Potrivit Avocatnet.ro, o altă propunere care prevede majorarea valorii ISR la 1.200 de lei, a fost aprobată, dar retrimisă înapoi în Parlament. Valoarea ISR a rămas neschimbată de 10 ani, o situație care e considerată absurdă de specialiști.

Legea prevede că o persoană care a rămas șomer nu are automat dreptul la ajutor de șomaj. Pentru a beneficia de această indemnizație, persoana trebuie să se înregistreze la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din raza teritorială a domiciliului sau reședinței.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, ”șomer” e considerat acel cetățean care nu are loc de muncă și nu obține venituri din alte părți. ”Persoanele care au venituri provenite din activități autorizate legal, dar care sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR), care, în prezent, are valoarea de 500 de lei”, sunt de asemenea considerate șomeri, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT