News

Indemnizația uriașă încasată de membri CIFGA în 2023. Cine a făcut parte din celebrul comitet al EximBank

Peste un sfert de milion de lei este indemnizația primită anul trecut de către membrii celebrului comitat CIFGA, unde majoritatea ministerelor își trimit reprezentanți
26.06.2024 | 11:03
Indemnizatia uriasa incasata de membri CIFGA in 2023 Cine a facut parte din celebrul comitet al EximBank
Membri comitetului CIFGA au încasat o indemnizație dublă față de salariul de la stat. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la Exim Banca Românească are rolul de a coordona anumite activități ale băncii cu capital majoritar de stat, precum susținerea strategiei naționale de export, stimularea dezvoltării regionale și reglementarea operațiunilor pe care banca le face în numele statului. Comitetul este alcătuit din reprezentanți ai Exim Bank și ai administrației centrale. Indemnizația anuală a membrilor comitetului CIFGA se ridică la peste 50.000 de euro.

Indemnizația încasată de oficialii din comitetul CIFGA

Mircea Abrudan (foto), secretarul general al guvernului la SGG, a încasat anul trecut suma de 257.916 lei, reprezentând indemnizația de membru în comitetul CIFGA al EximBank. Această indemnizație este mai mare decât salariul încasat de la Cancelaria Prim-Ministrului și apoi de la SGG, unde a fost numit în vara anului trecut, de circa 185.000 lei. La fel, doar această indemnizație este aproape dublul salariului încasat de soția acestuia, director adjunct la Curtea de Conturi, unde este plătită cu 132.000 lei.

ADVERTISEMENT

Informațiile apar în declarația de avere a șefului SGG depusă acum în luna iunie pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Practic, doar venitul lunar încasat din acest comitet, care are 3-4 întruniri pe lună, se ridică la o sumă de peste 21.000 lei. Potrivit unei Hotărâri de Guvern, indemnizația lunară a membrilor CIFGA se calculează ca reprezentând 20% din salariul lunar al președintelui Exim Banca Românească.

Mircea Abrudean, CIFGA
Mircea Abrudean, declarație de avere 2024

Potrivit legii, în anul 2023, comitetul CIFGA era format din 15 membri: un secretar de stat din Ministerul Finanțelor, ce avea rolul de președinte, doi vicepreședinți (un secretar de stat în Ministerul Economiei și președintele EximBank) și alți 12 membri, printre care secretarul general al guvernului (plus alți doi reprezentanți al SGG), șeful cancelariei premierului și reprezentanți a șase ministere, plus alte autorități centrale (ANOP, AAS).

ADVERTISEMENT

Hotărârea de Guvern privind înființarea CIFGA datează din anul 2007, iar în acel moment comitetul de la Exim Bank avea doar 13 membri. De atunci, actul normativ a suferit 17 modificări, iar între timp numărul membrilor acestui comitet a fost majorat.

Ultima astfel de modificare a survenit chiar la finalul anului trecut, atunci când Ministerul Finanțelor a propus majorarea numărului membrilor comitetului CIFGA cu încă doi membri, mai exact alți doi reprezentanți ai ministerului. Astfel că, începând cu acest an, comitetul de la Exim va avea nu mai puțin de 17 membri.

ADVERTISEMENT

„Îmbogățirea cu încă doi membri a CIFGA ar fi necesară în scopul unei coordonări eficiente a activității decizionale a CIFGA precum și vederea excluderii unor eventuale blocaje în luarea deciziilor”, era motivarea din expunerea de motive pentru majorarea la 17 a numărului membrilor acestui comitet.

Cine face parte din comitetul CIFGA

În ultimii ani, autoritățile au refuzat să comunice presei numele oficialilor care fac parte din acest comitet. Singura modalitate de a vedea cine este parte a comitetului CIFGA a rămas consultarea declarațiilor de avere anuale. Anul acesta însă, baza de date a Agenției Naționale de Integritate nu funcționează în aceste zile, adică chiar în perioada în care oficialii trebuie să-și depună aceste declarații. Totuși, unele instituții și-au publicat pe propriile site-uri o parte din aceste declarații, documente din care am putut afla care au fost o parte din membri CIFGA în anul trecut.

ADVERTISEMENT

Astfel, un alt membru al CIFGA a fost Adrian Țuțuianu, secretarul general adjunct al SGG. Potrivit declarației de avere depuse acum în luna iunie, acesta a încasat o indemnizație de 236.423 lei de la Exim Banca Românească. Suma este mai mare decât salariile adunate pe care le-a încasat de la SGG și de la Universitatea Valahia, unde este cadru didactic. Aici salariul a fost de 113.000 lei, iar la SGG, doar 116.000 lei. La fel, suma este mai mult decât dublul salariului soției, care este auditor la Curtea de Conturi, unde a fost plătită cu 111.000 lei.

Adrian Țuțuianu este un vechi membru PSD, ales în CJ Dâmbovița în 2004, și fost ministru al apărării în Guvernul Mihai Tudose. A stat în această funcție doar două luni, fiind forțat să-și dea demisia după o eroare de comunicare atunci când reprezentanții MApN au transmis că nu mai sunt bani pentru salariile militarilor. A fost exclus din partid după un conflict cu conducerea PSD, înscriindu-se în partidul lui Victor Ponta, de unde a revenit la social-democrați.

Din comitetul CIFGA a mai făcut parte și Florin Alexandru Zaharia, director de cabinet la Ministerul Finanțelor. Indemnizația pe care acesta a încasat-o a fost de 118.211 lei. Suma este de trei ori mai mare decât indemnizația pe care a primit-o de la CN Poșta Română, acolo unde este membru în Consiliul de Administrație.

Tot din partea Ministerului Finanțelor, în comitetul CIFGA îl găsim și pe secretarul de stat Mihai Diaconu. Indemnizația pe care acesta a încasat-o de la Exim Bank a fost de 188.063 lei. Suma este dublu față de salariul încasat de la minister, 99.000 lei, și de peste patru ori mai mare decât indemnizația încasată de la Telecomunicații CFR Sa, 40.212 lei.

Un alt oficial care a făcut parte din acest comitet în anul 2023 este Ștefănescu Rela Nicoleta, în prezent secretar general la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, venită de pe aceeași funcție de la Ministerul Finanțelor. Suma încasată de aceasta de la Exim Bank a fost de doar 16.119 lei. La această sumă se adaugă salariul încasat de la cele două ministere, de peste 150.000 lei, alți 61.000 lei, indemnizația de membru al CA Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, plus alți 80.000 lei, din CA-urile AAC și SNTFC CFR.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice,...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi torențiale și grindină
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”