News

Pensii mai mari pentru angajații cu mai mulți copii. Artificiul legal prin care acest lucru va fi posibil

Un proiect de lege depus la Senat vrea să stimuleze natalitatea prin asigurarea unor pensii mai mari pentru angajații care fac mai mulți copii și stau perioade mai lungi în concediu de creștere a copilului.
24.03.2022 | 13:08
Pensii mai mari pentru angajatii cu mai multi copii Artificiul legal prin care acest lucru va fi posibil
Concediile de creștere a copilului nu vor mai duce la un nivel mai redus la pensiei/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Câteva zeci de parlamentari liberali au semnat proiectul de lege prin care  se schimbă modalitatea de calcul a pensiei pentru intervalele de timp în care angajații stau în concediu de creștere a copilului. Motivul invocat este acela că regulile actuale descurajează familiile numeroase.

Concediul de creștere a copilului afectează nivelul pensiei

Inițiatorii estimează că actuala criză demografică prin care trece România se va accentua considerabil după 2030, când va începe procesul de retragere de pe piața muncii a generației „decrețeilor”, ca urmare a împlinirii vârstei legale de pensionare.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai eficiente politici pronataliste din ultimele doi decenii a fost reprezentată de adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.148 din 3 noiembrie 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, prin care tinerii care au realizat în ultimele 12 luni venituri profesionale din diferite activităţi au dreptul să beneficieze de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani. Fără această politică public, cu siguranţă că situaţia demografică din România ar fi fost mult mai gravă”, se spune în  expunerea de motive a proiectului de lege.

Pe de altă parte, parlamentarii PNL spun că legislația actuală de stimulare a natalității are și o hibă, întrucât concediul de creștere a copilului are un impact negativ asupra pensiei pe care o va încasa părintele, după retragerea din activitate.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit Legii 127/2019 privind sistemul public de pensii, concediul de creștere a copilului este considerat „perioadă asimilată” perioadelor de cotizare la pensie, însă modul de calcul face ca, pentru perioada respectivă, nivelul pensiei să fie mai mic întrucât „la calculul punctajului lunar se utilizează 25% din câștigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective.

Impactul unui singur concediu de acest tip asupra pensiei nu va fi unul major, însă reducerea devine din ce în ce mai  mare în funcție de numărul de copii.

ADVERTISEMENT

Indemnizația, luată integral în baza de calcul a pensiei

Un părinte (mamă/tată) care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru doi, trei sau chiar patru copii, atunci acesta va avea la finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu-i va asigura un trai decent la pensie. Aşadar, considerăm că în scopul stimulării tinerelor familii de a avea cel puţin doi copii, se impune ca pentru perioadele în care au beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru calculul punctajului lunar să se utilizeze integral câştigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective”, cred parlamentarii inițiatori.

Aceștia precizează că măsura va începe să aibă impact bugetar abia după 10 ani, cel puțin, însă va stimula tinerii activi de pe piața muncii să aibă familii numeroase, „având garanţia că perioadele afectate pentru îngrijirea copilui nu le generează un impact negativ asupra drepturilor viitoare la pensie.

ADVERTISEMENT

De la introducerea concediului de creștere a copiilor, condițiile de acordare au suferit unele modificări, însă în forma actuală concediul se acordă pe o perioadă de doi ani de la nașterea copilului.

Cuantumul indemnizației este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni succesive, din ultimele 24 de luni anterior datei nașterii copilului, nu mai mult de 8500 lei și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

ADVERTISEMENT
Tags: