News

India şi Myanmar, zguduite de un cutremur puternic. “S-a simțit ca și cum a venit apocalipsa”

Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de 6,1 pe scara Richter s-a produs vineri în India şi Myanmar. Seismul puternic s-a resimţit și în Bangladesh.
26.11.2021 | 13:25
India si Myanmar zguduite de un cutremur puternic Sa simtit ca si cum a venit apocalipsa
Un cutremur s-a produs vineri în regiunea de graniță dintre India și Myanmar. Foto: Indiana University Bloomington
ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în regiunea de graniță dintre India și Myanmar și nu s-au înregistrat pagube materiale, relatează Reuters.

Potrivit Centrului Naţional pentru Seismologie din India, seismul a avut loc la adâncimea de 12 kilometri.

ADVERTISEMENT

Epicentrul a fost localizat la circa 140 kilometri de orașul Aizawl, situat în nord-estul țării.

Indienii au povestit pe Twitter despre cutremur

Seismul a fost resimţit la Chittagong, în Bangladesh, dar şi în Calcutta, metropolă din estul Indiei, aflată la circa 450 de kilometri de Aizawl, conform relatărilor martorilor, postate pe site-ul Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), şi pe Twitter.

ADVERTISEMENT

„Foarte puternic”, a scris pe site-ul EMSC unul dintre martori, aflat la Chittagong, oraş situat la circa 184 de kilometri vest de epicentru.

Conform EMSC şi agenţiei indiene de monitorizare a cutremurelor, seismul a fost resimţit şi în regiunile din nord-estul Indiei, precum şi în marile oraşe din Bangladesh.

ADVERTISEMENT

India, afectată de cutremure și de pandemie

India a mai fost afectată în acest an de un cutremur puternic. Un seism cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter s-a produs pe 28 aprilie în provincia Assam, din nord-estul țării, la sud de Munții Himalaya.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 34 de kilometri, iar epicentrul a fost localizat la 11 kilometri de orașul Dhekiajuli.

ADVERTISEMENT

India, țară cu o populație de 1,3 miliarde de oameni, se confrunta în luna aprilie cu un nou val al pandemiei de COVID-19.

„S-a simțit ca și cum a venit apocalipsa“

Seismul a fost urmat de șase replici puternice, iar câțiva localnici au scris pe Twitter că seismul s-a simţit ca şi cum ar fi fost apocalipsa.

Spre deosebire de seismul produs vineri în nord-estul țării, pagubele produse în primăvară au fost însemnate – geamurile clădirilor s-au spart, în pereţii caselor şi pe drumuri au apărut fisuri mari.

Cutremurul urmat de replici puternice a stârnit panică în provincia afectată, însă nicio persoană nu a fost rănită.

ADVERTISEMENT