News

Indicatorul care arată că România e pe cale să depășească punctul critic al epidemiei. Grafic

26.04.2020 | 14:10
Indicatorul care arata ca Romania e pe cale sa depaseasca punctul critic al epidemiei Grafic
ADVERTISEMENT

O analiză comparată a numărului de infectări raportat zilnic de către Grupul de Comunicare Strategică și a numărului de persoane infectate arată că cele două cifre tind să se apropie una de cealaltă, ceea ce arată că tendința este ca numărul infectaților și cel al vindecaților să se apropie, indicator fidel al faptului  că extinderea epidemiei a fost limitată.

Punctul critic al epidemiei, lăsat deja în spate

Numărul deceselor raportate zilnic rămâne mare, însă acesta nu oferă o imagine fidelă a situației la zi deoarece este vorba, în majoritatea cazurilor de persoane care au fost depistate cu coronavirus în urmă cu 7-10 zile.

ADVERTISEMENT

Se pare că cea mai dificilă perioadă a fost în prima decadă a acestei luni când s-au înregistrat diferențe mai între numărul de cazuri noi și numărul de cazuri infectate. Astfel, pe 3 aprilie au fost raportate 445 de persoane depistate cu coronavirus, în timp ce numai 16 au fost declarate vindecate. Vârful epidemiei, potrivit datelor de până acum, a fost atins pe 11 aprilie, când au fost anunțate 523 de noi infectări și numai 29 de vindecări.

După această dată, tendința a fost ca numărul de infectări noi să scadă ușor, dar în schimb s-au înregistrat din ce în ce mai multe vindecări. Astfel, pe 24 aprilie, pentru prima dată au fost mai mulți oameni vindecați decât cei nou infectați, 339 față de 321, ziua de vineri fiind prima în care, din punct de vedere statistic, epidemia s-a restrâns.

ADVERTISEMENT

Există semne de întrebare legate de variațiile mari ale cifrelor de la o zi la alta, fapt care poate sugera anumite disfuncționalități fie în ce privește modul în care sunt raportate din teritoriu infectările, fie în ce privește centralizarea acestora.

De asemenea, s-a observat o scădere a numărului de infecții în zilele de la sfârșitul săptămânii, din cauza reducerii activității la centrele de testare, lucru admis chiar de către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, graficul arată o tendință de egalizare a celor două curbe, un prin semn că epidemia își pierde din avânt. Dacă numărul de infectări rămâne totuși mare, creșterea numărului  de vindecări arată că se reduce presiunea asupra spitalelor și este evitată  situația în care acestea nu mai pot asigura tratarea tuturor pacienților în condiții optime din cauza supraaglomerării.